This post is also available in: English
Han var med til at gøre DBA digital ved årtusindeskiftet. Blev headhuntet til stillingen som direktør i et ungt Just Eat af Jesper Buch. Han har været direktør for Miinto. Han har stiftet og solgt Hungry for et trecifret millionbeløb. Alligevel har Morten Larsen været en diskret person, som gennem årene har været en sjælden gæst i ehvervsmedierne og som oplægsholder.
Det ændrede sig dog med ét, da han indtog stolen i Løvens Hule i denne sæson. Allerede efter første afsnit mærkede han, at Hr. og Fru Jensen pludselig ved, hvem han er. Så da serieiværksætteren kommenterede “godt initiativ!” til vores nye founder-netværk, der netop handler om netværk og eksponering, var vi nødt til at høre ham om hans eget forhold til rampelys og netværk – og om der er et før og efter Løvens Hule.
Læs også: TechSavvy lancerer nyt fællesskab for iværksættere, ledere og nøglepersoner i økosystemet
“Det er ikke fordi, jeg ikke ser værdien, men det skal hele tiden holdes op imod, hvad man som founder ellers kunne bruge tiden på – for man har bare pisse hamrende travlt. Jeg gik jo direkte fra DBA il Just Eat over i Miinto over i Hungry. Tre ret store, markante startups, så jeg har nok følt, jeg har haft nok at se til,” siger Morten Larsen til TechSavvy.media.
Netværk i en anden tid
Morten Larsens karriere som iværksætter startede i en anden æra. Pitch-arrangementer og store fællesskabsevents for økosystemet var ikke en ting. Og selvom de er kommet til hen ad vejen, har den nye løve ikke været at finde ret mange steder som hverken publikum eller speaker, når økosystemet mødes.
”Der er jo arrangementer konstant, og jeg bliver jo også inviteret til alt muligt mærkeligt. Det er fedt og fantastisk, men jeg vil også sige, at hvis jeg deltog i alt, ville det hurtigt tage 20% af min tid,” siger Morten Larsen.
Det betyder ikke, at han ikke ser værdien i at netværke og opsøge eksponering.
”I forhold til netværk er jeg meget for, at en ny startup jeg har investeret i skal opsøge og få bygget deres eget netværk. Det har jeg også gjort. Jeg har et kæmpestort netværk – det er bare skabt på en anden måde, end man gør i dag,” fortæller han.
Læs også: En spirende startup: Online salg af økologiske frø med potentiale for millionvækst i sigte
En af hans nærmeste allierede er Jesper Buch, som han mødte gennem sit arbejde hos DBA tilbage i 2003. På samme måde er meget af hans netværk opbygget gennem professionelle arbejdsrelationer. På den måde havde han allerede et stærkt netværk, da han midt i 30’erne første gang blev stifter med virksomheden Hungry. Og forbindelserne spiller stadig en vigtig rolle i hans nye job som investor.
”Jeg bruger mit netværk rigtig meget – også på distancen med Linkedin, SMS og på telefonen. Vi hjælper hinanden, hvis der et behov – og det kan være alt fra at skabe connections til en konkret forhandling,” siger han og tilføjer:
”Det er der, der er den store forskel til en nystartet iværksætter: Det er klart, at de skal ud og skabe netværket på en eller anden måde, og det har jeg dyb respekt for.”
Vil ikke være selvudnævnt ekspert
Morten Larsen netværk er opbygget meget organisk – og man må jo på bagkant konstatere, at det er gået meget godt. På samme måde har han kun opsøgt medier og foredrag, når det gav mening for den virksomhed, han repræsenterede.
”Man kan hurtigt udnævne sig selv som ekspert indenfor alt muligt, og det kan jeg godt have det lidt svært ved. Der er forskel på at have en mening om alting og så at være ekspert. Derfor har jeg også kun taget de interviews, jeg mente gav mening for Hungry,” siger Morten Larsen.
I en travl startup-hverdag har han aldrig opsøgt at blive et personligt brand. Det har dog ændret sig en smule med deltagelsen i Løvens Hule, hvor der er kommet meget mere fokus på hans person – og det er nyt for ham.
Hav en plan – og undgå innovationscirkus
Hvor mange iværksættere har en slet skjult drøm om at pryde forsiden af Børsen eller at stille sig op på den store scene på TechBBQ har Morten Larsen en meget mere pragmatisk tilgang.
”Man skal gøre op med sig selv, hvorfor man gør det. Vil man pleje sit ego og sit eget brand, eller gavner det virksomheden? Nogle kan gøre begge dele på en gang, og det er fint,” siger han.
Som direktør for Hungry, ville en artikel i Finans eller Børsen kun have værdi for ham, hvis han skulle tale om at sælge virksomheden. Handlede derimod om at få flere kunder i butikken, var BT eller Ekstra Bladet mere relevante.
På samme måde lærer han de iværksættere, han investerer i, at de skal være meget bevidste, når de bruger tid på events eller pressen. For begge dele er vigtige, men det koster både tid og penge.
”Jeg har en meget stærk holdning til, at vi skal passe på, hvordan vi bruger vores tid. For den kan hurtigt blive stjålet af noget, der ikke skaber værdi, og så får du ikke fremdrift,” siger Morten Larsen.