Morten Resen har for mange været et kendt ansigt fra tv-skærmen i snart mange år, men privatlivet har han altid forsøgt at holde væk fra skærmen. Eller det havde han, indtil han i foråret 2016 startede en podcast om sit iværksættereventyr. Her kan man følge arbejde for at gøre Mambeno og GoLittle til sprudlende virksomheder på en meget åben og ærlig facon.
”Jeg var træt af den polerede instagram-version af, hvordan det er at starte virksomhed. Der var ikke en nuanceret fortælling. Enten hører du om de kriminelle erhvervsfolk, der ender i fængslet, eller om dem, der er en succes og køber hele solkysten. Det er gode historier, men det er jo kun promillen. Der sidder en flok, som drømmer om at stifte egen virksomhed, men som bliver skræmte, fordi de ikke tror, de ikke kan blive lige så succesfulde,” siger Morten Resen.
Nu er han selv gået forrest og åbner op for detaljerne om investorforhandlinger, bekymringer for helbredet, familielivet og de mange andre vilkår i en startup-tilværelse. Undervejs har startuppet GoLittle, som er omdrejningspunktet for fortællingen, lanceret de første produkter, fået ansatte og landet millioninvesteringer. Og efter tre år er den åbne fortælling ikke slut – nu flytter den bare over på YouTube og får billeder på.
For selvom det tager både tid og fokus at fortælle om udviklingen i GoLittle, så er det ikke et barmhjertighedsprojekt til ære for andre danske iværksættere. Det bringer også fordele for forretningen med sig.
De offentlige fejl motiverer
Da han selv skiftede den faste månedsløn ud med en drøm om at være iværksætter, manglede Morten Resen selv den ærlige fortælling om startup-livet. Med hans til dels offentlig profil, var der en idé i, at netop han skulle åbne op for sin egen rejse.
”Jeg har en platform som nogen allerede kiggede med på. Udefra kan man måske tænke at “hvis det går galt for ham fra tv, så er det også okay, at det går galt for mig”,” siger han.
Selvom det til tider er grænseoverskridende at fortælle om underskud og stagnerende brugervækst, så fungerer det også som glimrende benzin til at ændre på tingene.
”Når jeg skal vise faldende brugertal i næste uge, så bliver jeg også motiveret til at få det vendt – for det går jo ikke. Når jeg så endda siger det højt til andre, skal jeg også vise, at det bare er en midlertidig situation,” siger Morten Resen.
Vigtige kontakter og mere refleksion
I takt med at GoLittle er vokset fra en idé til et startup, har Morten Resen også flere gange revurderet, om det er smart at blive ved med at fortælle så ærligt om udviklingen. Senest i transformationen til YouTube-dokumentar, hvor der opstod nye hensyn til medarbejderne, der nu også blev filmet undervejs.
Men indtil videre får fortællingen lov at fortsætte. For det kan være sårbart og tager tid at forsætte fortællingen, så følger der også fordele med den opmærksomhed, som fortællingen har givet.
”Det driver ikke downloads af vores app, men det har vist sig at være verdens bedste måde at komme i kontakt med vigtige mennesker på. Jeg har fået mange henvendelser fra folk, der vil hjælpe med et konkret problem, vi sidder med lige nu,” siger han og fortæller at CTOCTO betyder Chief Technology Officer og er den øverste ansvarlige for en virksomheds teknologiske strategi og udvikling. CTO’en leder teknologiteamet og sikr... More for GoLittle, blev rekrutteret gennem podcasten.
Samtidig giver det helt grundlæggende en mulighed at genoverveje, hvordan startuppet udvikler sig, når optagelserne løbende skal klippes sammen til et afsnit.
”Det er en meget god måde at reflektere over det, man laver, og den måde man udvikler sig på. Mange af tingene går så stærkt, at man glemmer det. Men når man så sidder og skal klippe det, kommer man i tanke om det igen,” siger Morten Resen.
Flere bør åbne sig
Selvom de færreste har samme platform som den tidligere GoMorgen-vært til at skaffe lyttere og sponsorer til en podcast om deres virksomhed, er Morten Resen ikke i tvivl om, at flere startups burde dele lige så rundhåndet og kontinuerligt ud af deres fejl og sejre, som han har gjort.
”Det er et stort rungende ja til at flere skal gøre det. Både på virksomhedsniveau og generelt som mennesker. Jeg har virkelig lært af det her forløb. Alt det, vi virkelig er bange for, er jo i virkeligheden det, vi har brug for at sige højt. Det er det, vi skal flashe, for så viser det sig, at mange har det på samme måde, og det er sådan vi kan lære mere af hinanden,” siger han.
Når virksomheder lukker sig om sig selv og kun deler den store investeringsnyhed – uden i at nævne valuation – eller den flotte brugervækst – uden at nævne, hvor man der reelt er aktive – så skyldes det måske, at man reelt ikke er helt stolt af de reelle tal. Men hvis alle fortæller om deres startup på den måde, bliver det selvforstærkende udi at give alle stiftere dårlig samvittighed over deres resultater.
”Vi siger, at vi er enormt åbne og elsker at netværke og gode til at hjælpe hinanden. Men vi er bare mega dårlige til at fortælle, hvordan virkeligheden virkelig er. Vi fortæller ikke åbent, når vi har ondt i maven og lyst til at kaste hele projektet i havet,” mener Morten Resen.