Når frygt presser iværksættere: “Pas på at tunnelsyn og micromanagement ikke erstatter drømmene”

Coronavirussen presser ikke blot startups økonomisk. Også iværksætteres psyke bliver sat på prøve, og det kan lede til dårlige beslutninger. Cecilie Willer er erhvervspsykolog og coach, og giver her sit bud på, hvordan man undgår at falde i sorte huller og svigte både teamet, virksomheden og sig selv. 

Coronavirussen presser ikke blot startups økonomisk. Også iværksætteres psyke bliver sat på prøve, og det kan lede til dårlige beslutninger. Cecilie Willer er erhvervspsykolog og coach, og giver her sit bud på, hvordan man undgår at falde i sorte huller og svigte både teamet, virksomheden og sig selv. 

Det er ikke en hemmelighed, at Mette F’s nedlukning af Danmark, ikke kun sænker vores sociale levestandard til et punkt, hvor Fakta er det nye samlingssted, og Silvan er en lørdags-treat. Coronavirussen rammer også erhvervslivet hårdt. Trods hjælpepakker, bløder mange selvstændiges økonomi. Det skaber usikkerhed for virksomhedens fremtid, der for mange iværksættere også er deres levebrød. 

Cecilie Willer er erhvervspsykolog og coach, og har arbejdet med startups i mange år. Hun hjælper med at håndtere det psykiske pres, mange iværksættere oplever, når de stifter virksomheder. Og efter coronakrisens udbrud, har hun haft travlt. Hun ser, at der i denne tid fokuseres alt for lidt på den “humane kapital”. 

Den humane kapital, er den kapital, som gør, vi ikke ligger i fosterstilling, men kan komme igennem denne deprimerende tid. Det er også den kapital, der gør at iværksættere, i en svær tid, kan rette ryggen og passe på sig selv, sit team og sin virksomhed.

“Iværksætteriets økosystem fokuserer i disse dage for meget på at sikre runway og sikre likviditet. Men det er mindst lige så vigtigt i de her unge startups at fokusere på den humane kapital. Den humane kapital er i sidste ende den kapital, der bestemmer virksomhedens fremtid,” siger Cecilie Willer. 

Cecilie Willer Executive Coach MSc in Psychology Business

I krig skal man lede – ikke micromanage

Når krisen rammer, og fokus er de forkerte steder, kan der opstå flere sorte huller. Et af de huller Cecilie Willer gentagne gange ser, at iværksættere falder i, er en ledelsesstil, som er tunnelsynet og præget af micromanagement. 

Hun fortæller om unge iværksættere, der havde store drømme, og ville redde halvdelen af verden, og pludselig ændrer de karakter. Drømmene er sat til side og erstattet af micromanagement og dårlig energi. 

“Kriser er lidt som krig. Og i krig skal man vise, at man kan lede, og ikke påtage sig en rolle, hvor man ikke vil have hjælp – og micromanager alle opgaver,” forklarer Cecilie Willer.

Læs mere om: Dansk startup laver chatbot til angstramte

Rollen som leder kan være hård, men det er en nødvendighed, at iværksættere i krisen udvikler sig til ledere. I flere tilfælde kan de risikere, at skulle fyre folk fra deres virksomhed, og det kan være en hård læring for unge iværksættere, der indtil nu har haft fuld energi og skalering. 

“Realiteten, at gå fra founder til leder, kan virke overvældende, og det er her mange tyer til micromanagement,” siger Cecilie Willer.

Men micromanagement er ikke kun et problem for iværksætteren, der nemt kan blive overvældet af de mange opgaver. Det er også en udfordring for selve teamet, der pludselig kan have følelsen af, at tilliden ikke længere er der. 

Energien er fedest i chokfasen

Cecilie Willer deler den følelsesmæssige rejse op i faser. I den første fase, chokfasen, har mange startet krisen med højt energiniveau. Der bliver holdt massere af virtuelle fredagsbarer, folk ændrer stillingsbetegnelser til en ironisk corona-titel, og de har en “vi skal nok klare det”- mentalitet. 

Chokfasen sker i starten af krisen, hvor virkeligheden ikke har sparket døren ind, og leveret lussinger endnu. Den gode energi, der holder folk oppe, glemmes i krisens næste fase – reaktionsfasen. 

Læs mere om: Ny rapport: Global massedød blandt startups er få måneder væk

Reaktionsfasen er der, hvor mavepusteren rammer, og her kræver det et ekstremt overskud at lede en virksomhed, med medarbejdere der er bekymrede for deres job, samtidig med man selv er usikker. Det gør, at nogle iværksættere glemmer at lede virksomheden. Det kan resultere i en usund virksomhed – eller ingen virksomhed. 

“I reaktionsfasen falder for mange ind i dårlige vaner og gamle konflikter. Oceaner af tid kan blive brugt på en mindre uoverensstemmelse. Fordi man ikke kan overskue det store billede, så tyer man – og hjernen – til de mindre ting, der ligger lige overfor,” siger Cecilie Willer. 

Smid foundermasken

Så er løbet kørt og virksomheden på vej ud over afgrunden? Ikke nødvendigvis. 

Man kan ikke styre pludselige pandemier fra eksotiske kødretter på Kinas wetmarkets, men man kan bestemme, hvordan man reagerer på kritiske situationer. Det lyder måske nemt, og flere steder er der både gode råd til meditation og yoga. Men sommetider, er en lotusstilling ikke nok. 

Ifølge Cecilie Willer skal iværksætterne ikke være for stolte til at trække på deres netværk. 

“Man bliver nødt til at smide foundermasken, der siger, at man kan klare alle opgaver helt alene, og aldrig er sårbar. Det er vigtigt at tale om sine bekymringer, enten med en ven, en coach eller nogen helt tredje,” opfordrer Cecilie Willer. 

Ærlighed skal ikke kun være overfor teamet, men også investorerne. Menneskelighed skaber nemlig tryghed, mener hun – også for investorerne der ikke bare har investeret i en virksomhed, men også i et menneske.

Læs mere om: Mental sundhed i startups: “En syg høne lægger ikke guldæg”

Samtidig er det vigtigt at holde fast i de virtuelle fredagsbarer og fælles frokost eller morgenmad, som opstod i chokfasen. De arrangementer er vigtige, og skal ikke hører op, når man rammer reaktionsfasen. 

“Mennesket er flokdyr, og sociale interaktioner er vigtige for vores velbefindende. Sæt lige en halv time af om ugen, hvor I taler vind og vejr. Ikke arbejdsrelateret, bare en hyggelig frokost, hvor man lige sætter Corona på pause”.  

En ny normal – et mulighedsrum?

At møde en trussel på levebrødet med frygt, er helt normalt. Og det er også normalt, at forsøge at genvinde kontrollen når frygten rammer, for den er sjældent håndgribelig – og det er en snedig følelse. Det føles bedst, at tænke kortsigtet, så krisen ikke bliver den nye normal. Men måske er den netop det?

Ifølge Cecilie Willer, skal man ikke arbejde ud fra ideologien, “når det her er overstået”, men i stedet skal iværksættere prøve at arbejde ud fra det præmis, at denne situation er den nye normal. 

Læs mere om: Scaleups mangler hjælpepakke: “Lav vækst kan også være fatal for vækst-startups”

Hun ser en tendens til, at mange ikke vil tage fat på kunder, men hellere vil vente til krisen er ovre. Der er også flere, der ikke tør starte nye projekter, og bevæger sig ventende rundt, fremfor at tænke kreativt og opstartende. Det omstillingsparate og innovative er DNA’et for iværksættere. Det skal man ikke glemme, selvom det kan virke tungt og uoverskueligt. 

Selvfølgelig er der nogle brancher, hvor det er umuligt at starte nye projekter, eller tage fat på kunder, men for de fleste er det muligt at normalisere perioden – bare lidt. 

“Det her går ikke over i morgen. Og hvis det her er den nye normal, hvordan kan man så finde nye muligheder? Prøv at ansku krisen, ikke bare som en krise, men som et mulighedsrum, hvor man kan prøve forskellige ting af. Find en frihed i det,” råder Cecilie Willer.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY