Mange danske vækstvirksomheder overser potentialet i at rejse kapital gennem en børsnotering. Derfor vil Nordea som Nordens største bank styrke økosystemet omkring vækstbørserne og samarbejde med flere danske succeshistorier om at gå IPO-vejen. Det skal bane vejen for de næste store danske erhvervssucceser.
Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Nordea Startup & Growth.
Når vækstvirksomheder skal rejse penge i Danmark, går de i mange tilfælde til private investorer, business angels eller venturekapitalfonde. Få vælger at lade sig børsnotere og udsteder aktier som finansieringskilde til vækstrejsen.
Men det burde flere måske overveje.
I hvert fald ifølge Nordea Startup & Growth-enheden, som gerne så, at markedet omkring den danske vækstbørs blev lige så sundt og effektivt som i vores nabolande.

”At rejse kapital kan man gøre på mange forskellige måder. Vi ser mange successer med stærke venturekapitalfonde i ryggen af selskaberne. Men der er måske et overset potentiale i at blive børsnoteret, som nogle vækstvirksomheder kunne drage fordel af.”
”En af de store fordele ved en børsnotering er, at processen helt naturligt modner og professionaliserer en virksomhed. Samtidig giver det muligheden for at bevare kontrollen over selskabet, en god transparens og troværdighed både udadtil og indadtil, en alsidig finansieringskilde og en rigtig stærk markedsføringsplatform. Det er et meget stærkt budskab at sende til markedet og partnere,” siger Mikkel Rørvig, der er direktør i Nordea Startup & Growth.
Til daglig er banken i banken business partner og bank for vækstvirksomhederne. Når en virksomhed skal på børsen, sker det i samarbejde med en rådgiver, en såkaldt Certified Advisor, som står for hele projektledelsen omkring børsnoteringen. En anden meget vigtig rolle ifm en børsnotering er Issuing Agent – den rolle Nordea har. Som Issuing Agent står banken for hele den praktiske del af børsnoteringen.
Nordea er blandt de største udstedende agenter inden for vækstbørser i Norden og assisterer virksomheder i alt fra at registrere nye aktionærer hos værdipapircentralen til at facilitere den løbende praktiske del af børsnoteringen.
”For os handler det her om at være med til at skabe de næste store danske erhvervssucceser. På vejen dertil kan en børsnotering være et naturligt skridt. Hele processen modner virksomheden, ledelsen og tryktester inden selve børsnoteringen, om selskabets produkt også er stærkt nok til at gå hele vejen. Det er de rejser, vi gerne vil på endnu flere af,” fortæller Mikkel Rørvig.
Tillid og transparens er nøgleordene
Børsen bliver af nogle virksomheder set som en tung institution med strenge krav, regler og nye forpligtelser over for aktionærer og offentligheden. Det er det også, men dokumentationsbyrden kan i mange tilfælde bidrage med større værdi, end den koster, fortæller Mikkel Rørvig.
”Succesen ligger i en god, tidlig forberedelse. For når man træder op på ølkassen og annoncerer til verden, at man skal børsnoteres, så skal man have styr i sit penalhus og virksomhedens struktur. Det vil sige, at ting som governance, regnskabspraksis, bestyrelsens sammensætning og den rigtige ledelse skal være på plads, inden man går på børsen, sammen med et produkt som har bevist sit product-market-fit,” fortæller Rørvig om processen.
Derfor er det heller ikke alle virksomheder, der henvender sig, som får Nordea med ombord. Det gør man for at sikre, at samarbejdet rent faktisk giver mening for alle parter – inklusiv den danske vækstbørs.
”Selvom det kan lyde underligt, så kan det også være god rådgivning at afslå nogle virksomheder, der vil børsnoteres. Ikke fordi, vi ikke vil dem, men fordi vi simpelthen vurderer, at de ikke er klar. Den tilgang er vi ikke bange for at have, og det både kvalitetssikrer vækstbørsen i Danmark, men sørger også for, at vi i højere grad når i mål med de selskaber, vi vælger at arbejde sammen med,” siger Startup & Growth-lederen.

Da Impero blev forladt ved alteret, trådte Nordea til
En af de kunder i Nordea Startup & Growth er selskabet Impero, der anført af adm. direktør Rikke Stampe Skov i april 2021 trådte ind på First North i København. Som den første kvindelige CEO nogensinde.
Men det var lige før, at det ikke var lykkedes. For blot to måneder før den planlagt børsnotering fik direktøren en mavepuster ind fra højre: Den oprindelige udstedende agent trak sig fra processen.
Det betød, at Impero på rekordtid var nødt til at finde en ny samarbejdspartner til børsnoteringen. Heldigvis pegede flere kontakter i, hvad der viste sig at være den rigtige retning.
”Vi havde et udtalt ønske om at gennemføre IPO’en som planlagt, for vi ville vise vores partnere, at vi havde en ambition om en stor vækstrejse. Vi ville vise, at vi var her for good.”
”Efter vores revisor havde peget på Mikkel og hans team, satte vi et møde op en fredag. Det er jo en stor beslutning og forbundet med rigtig meget analysearbejde, men mandag morgen vendte Startup & Growth tilbage – de ville gerne være med på rejsen. Den fleksibilitet og effektive onboarding, de stod for, var med til at gøre, at det hele endte lykkeligt,” fortæller Rikke Stampe Skov.
Og hvis det står til Nordea Startup & Growth, bør endnu flere danske virksomheder overveje at følge i Imperos fodspor.
”Med vores størrelse i Norden og vores netværk kan vejen til at gå internationalt være kortere hos os. Vi vil rigtig gerne hjælpe flere danske erhvervssucceser på deres vækstrejse. Og vi vil rigtig gerne hjælpe flere vækstvirksomheder på børsen og understøtte børsmarkedet i Danmark. Vi vil gerne være med på nogle af de her store rejser, mange danske vækstvirksomheder har potentialet til. Det er sindssygt vigtigt for Danmark og en stor del af vores DNA som bank,” fortæller Mikkel Rørvig.
Af samme grund er banken netop trådt ind i det nystartede initiativ Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder. For et sundt, effektivt og velfungerende børsmarked gavner ikke blot virksomhederne og investorerne, men også hele Danmarks økonomi.