You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Norlys hjælper danske startups med at udvikle nye grønne og digitale løsninger

@Redaktionen

Norlys Vækstpulje uddeler hvert år 50 millioner kroner til nye initiativer, der bevæger samfundet i en mere bæredygtig retning. Og startups kan søge puljen allerede i dag.

Norlys Vækstpulje uddeler hvert år 50 millioner kroner til nye initiativer, der bevæger samfundet i en mere bæredygtig retning. Og startups kan søge puljen allerede i dag.

This post is also available in: English

Grøn innovation. Ny teknologi. Digitalisering. Forskning. Fællesskab.

Det er nogle af nøgleordene, når Norlys Vækstpulje hvert år uddeler omkring 50 millioner kroner til bl.a. innovative startup, der bidrager til en grøn og digital samfundsudvikling.

Vækstpuljen er etableret af Norlys, Danmarks største energi- og telekoncern, der med 3.500 medarbejdere hver dag leverer energi, ladestandere, internet og tv til flere end 1,7 millioner husstande og virksomheder. 

Koncernen er ejet af 800.000 andelshavere. Og det er med henblik på lige netop det store fællesskab, at Norlys Vækstpulje tre gange årligt udlodder nye midler til spændende projekter.

”Vækstpuljen er en anerkendelse af den udfordring, vi alle står med i at få omstillet den verden, vi kender, til en mere bæredygtig verden. Vi er selv en stor del af den omstilling, når vi investerer i elnettet og leverer grøn energi hver dag, men vi vil også investere i løsninger, der på lidt længere sigt kan gøre en forskel,” fortæller Niels Rousing Vendelboe, ansvarlig for Norlys Vækstpulje.

Selvom Norlys Vækstpulje først og fremmest er sat i verden for at støtte projekter inden for Norlys’ ejergeografi, støtter puljen også projekter udenfor ejergeografien med særlig fokus på grøn omstilling og digitalisering. Og folkene bag ser gerne, at flere startups og iværksættere byder sig til på lige netop de områder, forklarer Niels Rousing Vendelboe.

”En af vores kerneværdier er, at vi er innovative og nysgerrige. Danske startups og iværksættere er nogle af de bedste i verden, når det handler om at skabe ny teknologi, vækst og arbejdspladser.  Derfor vil vi rigtig gerne støtte dem, der har brug for hjælp til projekter, som trækker samfundet i den rigtige retning.”

Vindmøllevinger og kunstig intelligens

I 2023 støttede Norlys Vækstpulje flere startupprojekter – syv af dem lå uden for ejergeografien.

Et af dem var Reblade fra Djursland, der har udviklet en drone udstyret med reparationsværktøjer og kameraer, der styres af kunstig intelligens. På den måde kan dronerne lande på vindmøllevingerne og udføre en fuldt automatiseret reparation af skaderne. 

Reparationen kræver blot nogle timer, hvor det i dag tager flere dage, og det betyder, at den tid, vindmøllerne står stille, kan reduceres markant og deres levetid øges. 

Det var et projekt, Norlys kunne spejle deres værdier i. Og midlerne var en kærkommen støtte til det danske startupøkosystem.

”Det er et velkomment og frisk pust, hvor der kan drømmes stort og hvor det er overkommeligt at ansøge om støtte til at give delprojekter et vigtigt skub videre. De offentlige fonde kan være en større omgang at afsætte tid og ressourcer til at få ansøgt om. Så det gør en stor forskel, at Norlys Vækstpulje træder ind med en overkommelig ansøgningsprocedure,” fortæller Frank Kjerstein, stifter og CEO i Reblade, om støtten.

Det er ikke alle softfundingmuligheder, der giver mening for de små startups, hvor man i forvejen ofte løber stærkt med de knappe ressourer, man har til rådighed. Derfor er Norlys Vækstpulje et vigtigt initiativ, mener Frank Kjerstein.

”Det understøtter startups direkte og hjælper dem med at få gennemført vigtige, mindre projekter, der ellers kan være svære at finde tid til, fordi andre offentlige puljer ofte ikke stemmer overens med en travl iværksætter-hverdag.”

Til stede i alle dele af værdikæden

Siden Norlys Vækstpulje blev etableret i 2016, har koncernen uddelt i alt 179 mio. kroner i midler til nye, innovative projekter.

Og selvom koncernen i dag allerede understøtter den grønne omstilling gennem ejerskab til cirka 40 procent af det danske elnet, der hver dag sender grøn strøm ud til danskerne, vil koncernen gerne nå bredere ud i flere dele af samfundet med vækstpuljen, fortæller Niels Rousing Vendelboe.

”Som koncern investerer vi allerede massivt i produktionen af grøn strøm, solcelleparker og vindmølleparker. Men det er vigtigt for os at være til stede i alle led af den her værdikæde omkring bæredygtig energi, hvis vi skal nå i mål. Og det er vi fastbesluttet om, at vi skal.” 


Norlys Vækstpulje

  • Norlys vækstpulje uddeler hvert pr 50 mil kroner
  • Ansøgningen er åben 3 gange om året
  • Vi støtter Innovative projekter med fokus på bæredygtig erhvervsudvikling
  • Også projekter inden for elektrificering, grøn omstilling og digitalisering – herunder også forsknings- og formidlingsprojekter
  • Mulighed for personlig rådgivning forud for ansøgningen  

Fullscreen Mode

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY