Hvad gik der galt, da flere kapitalfonde i 2016 brændte sig på AR- og VR-teknologi, er markedet i dag klar til at forløse sit potentiale og hvordan undgår man som investor at begå de samme fejl som tidligere? Det har vi spurgt eksperterne om.
Artiklen er en del af magasinet ‘XR – Virtual VRevolution’, som du kan læse i fuld længde lige her.
I 2016 så det endelig ud til at ske. Drømmen om virtual reality, der siden 90’erne havde levet lystigt, så nu endelig ud til at gå i opfyldelse. De store producenter stod i kø for at rulle VR-headsets ud til den almene forbrugere og investorerne stod på spring, klar til at hoppe med på bølgen, der skulle ændre verdenen.
Men sådan skulle det ikke gå. Tiden, teknologien og særligt prisen på udstyret viste sig ikke at være moden nok til at forløse det potentiale, mange ellers havde tillagt trenden. Luften endte med at gå af ballonen.
Men noget kunne tyde på, at troen på teknologier som AR og VR for alvor er tilbage. Det digitale konsulenthus Digi-Capital forventer, at indtægterne fra Extended Realities-markedet stiger fra 13 milliarder dollars i 2020 til svimlende 67 milliarder dollars i 2024. Og selvom beløbet er et skøn, er det svært ikke at være optimistisk som investor. Hvis man altså har sit analyseapparat på plads.
“Når vi investerer inden for det her felt, er holdet en altafgørende faktor. Derudover selvfølgelig mere traditionelle værdier som virksomheden unikhed, value proposition og skalerbarhed.”
“Særligt for det her område er, at designprocessen og mødet mellem mennesker og teknologi bliver essentielt for XR-virksomhederne. Det her er en ny måde at interagere med teknologi på, så det er ikke nok at kunne bygge det tekniske. Anvendelighed og en menneskelig tilgang er nøgleord for morgendagens succeshistorier,” fortæller Alexander Viterbo-Horten, som er partner i PreSeed Ventures første fond PSV Tech01.
Teamet er det vigtigste
Gætværk og gisninger er en præmis, når man investerer i XR-feltet, fordi teknologierne er så unge og potentielt omkalfatrende for hele samfundet, mener Petri Rajahalme, tidligere direktør for investeringsfonden Nordic XR Startups og medstifter af XR-fonden FOV Ventures. Der er ingen vej udenom røgslør og hype.
“Som generalistfond eller -investor kan det være enormt svært at gennemskue det her felt. Men siden vi kun opererer inden for immersive technologies, er vi ofte i dialog med flere virksomheder, der alle tackler det samme problem på forskellige måder. Det gør det nemmere at vurdere, hvilken løsning vi tror på.”
“Ofte gør vi brug af vores netværk af eksperter med særlig erfaring, kompetencer og indsigt inden for det her område, som bidrager med en teknisk due dilligence. Det sikrer, at vi altid investerer på et fagligt grundlag,” fortæller Petri Rajahalme.
Derfor er holdsammensætninger og profilerne i virksomheden lige så vigtig som idé, produkt og indgangsvinkel. For det sikrer, at folkene bag forstår at begå sig på et omskifteligt marked.
“Grundlæggende investerer vi i troen på, at holdet formår at navigere i det her marked, som bærer præg af hele tiden at være undervejs teknologisk og samfundsmæssigt. Det er vigtigere for mig, at ledelsen og de ansatte er værd at investere i og hurtigt kan omstille sig, for så har jeg tillid til, at virksomheden nok skal blive en succes,” siger Petri Rajahalme.
Giganterne går forrest
I slutningen af oktober sidste år varslede moderselskabet Facebook med navneskiftet til Meta en ambition om et tredimensionelt univers, Metaverse, hvor vi i fremtiden, håber techgiganten, kommer til at udleve store dele af vores liv. Virtuelt.
I forlængelse af satsningen viste en opgørelse fra New York Times i februar, at 24 procent af Metas jobopslag havde med Metaverset at gøre.
Og det er et klart tegn, mener Alexander Horten.
“Jeg tror, at mange investorer og venturekapitalfonde i 2016 lod sig forføre af følelsen af at stå foran noget stort. Måske glemte nogle at vurdere nøgternt markedets reelle modenhed og omkostningerne forbundet med at rulle VR-headsets ud til den almene forbruger. Men i dag ville jeg sige, at vi er et andet sted,” fortæller Horten.
I 2021 var 40 procent af Apples investering og erhvervelser, 66 procent af Facebooks (Meta) og 75 procent af Snapchats alle inden for XR-området. De allestedsværende giganter har alle vendt blikket den samme retning.
Flere af de dengang blot lovende startups inden for området er blevet etablerede, sunde virksomheder. Det gælder især schweiziske MindMaze, amerikanske Magic Leap, californiske Matterport (Californien) og britiske OxSight, som alle har fået unicorn-status (en værdiansættelseVærdiansættelse betyder at fastsætte værdien af en virksomhed, et aktiv eller en investering og kan også omtales som "valuation" på engelsk. I en dansk ko... More på over en milliard USD). Og det siger noget om, at markedet er blevet mere modent, mener Horten.
“Der er i hvert fald en række indikatorer, der peger i retning af, at XR-området kommer til at spille en stor rolle de næste år. Blandt andet de unicorns, der har etableret sig, de stigende investeringer, det øgede fokus og de mange nye anvendelsesområder. Man kan jo aldrig vide det, men timingen ser ud til at være rigtig denne gang,” siger Alexander Horten med et smil.