You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Nu vender kurven: Aarhusianske tech-startups og -scaleups melder klar til opsving

Stiftere af Battman Energy, Daniel Kappelgaard & Alexander Kaae, og CEO for INCUBA, Mai Louise Agerskov

Efter et par økonomisk hårde år viser en ny analyse, at startups og scaleups i INCUBA melder klar til opsving og vækst i 2024 efter 1,4 milliarder kroner i investeringer.

Efter et par økonomisk hårde år viser en ny analyse, at startups og scaleups i INCUBA melder klar til opsving og vækst i 2024 efter 1,4 milliarder kroner i investeringer.

This post is also available in: English

Det har været svært at være iværksætter i Danmark de sidste par år. Der har været en generel nedgang for iværksætteriet. Ifølge Danmarks Eksport- og Investeringsfonds (EIFO) undersøgelse af Iværksætteråret 2023; er antallet af nye iværksættervirksomheder faldet med seks procent i forhold til 2022, hvilket er andet år i træk med nedgang siden rekordåret 2021.

Det er blandt andet den høje inflation og økonomiske usikkerhed der har bidraget til de svære betingelser, men det er ikke kun mørke skyer det hele. Aarhusianske tech-startups og -scaleups hos INCUBA har noteret en stabil fremgang i 2023, og i den årlige IMPACT-analyse, der blev færdiggjort i starten af 2024 blandt virksomhederne i INCUBA a/s, rapporterer de adspurgte stiftere og CEO’s om positiv vækst og optimisme for 2024.

”Vi er meget glade for at konstatere, at virksomhederne generelt har demonstreret gode, stabile resultater i 2023. Virksomhederne har ikke alene oplevet en øget omsætning sammenlignet med foregående år – de rapporterer også om stabile driftsresultater, de konsoliderer og melder klar til opsving,” siger Mai Louise Agerskov, adm. direktør i INCUBA a/s.

INCUBA’s IMPACT-analyse for 2023 viser at der er en modstandskraft i forskerparken trods udfordringerne. 57 % af virksomhederne har oplevet en stigning i omsætningen i løbet af 2023, og 59 % har lanceret nye produkter eller services i løbet af året. Dertil 71 % forventer en yderligere stigning i omsætningen i 2024. På trods af den generelle nedadgående trend i markedet er det lykkedes virksomheder i INCUBA at tiltrække mere end 1,4 milliarder kroner i investeringer på tværs af de tre vertikaler, IT/tech, cleantech og life science. Investeringsniveauet lå til sammenligning på 420 millioner kroner i 2022.

“Vi er stadig ikke tilbage på niveau med årene før Corona i forhold til antal opstarter og hurtig vej til vækst, hvor vi tidligere så omkring 50 virksomheder, der voksede ud af INCUBAs rammer hvert år. Men billedet er sammensat, og der er stadig brancher, der oplever en bemærkelsesværdig fremgang, såsom cybersikkerhed, bioteknologi og områder inden for cleantech, der understøtter den grønne omstilling,” forklarer Mai Louise Agerskov.

Battman Energy skal eksekvere på mere end 100 millioner euro i investeringer

Et fremtrædende eksempel på fremgangen, er inden for cleantech. Battman Energy startede sin rejse med tre stiftere i INCUBA’s StartupLab i 2023 og har sidenhen redet på en bølge. Cleantech-virksomheden udvikler store batteriparker rundt i landet, som skal stabilisere elnettet og sigter nu, med 14 medarbejdere, mod at facilitere og eksekvere investeringer på mere end €100 millioner i batterier i løbet af 2024.

“Efter vi kom til INCUBA, har vi opnået betydelige og konkrete resultater inden for vores vision om, at understøtte et stærkt elnet og et grønnere Danmark. Det gør vi gennem vores kerneforretning som projektudvikler af store batterilagringsanlæg (BESS), hvor vi blandt andet har sikret vores første investeringer, indkøbt vores første projekter og er planmæssigt i gang med at eksekvere på dem,” siger Daniel Kappelgaard, CEO hos Battman Energy og fortsætter:

– Som virksomhed har vi oplevet betydelig vækst og har allerede skaleret op med et større kontor hos INCUBA, fordi vi har ansat af flere medarbejdere. Vi har fastsat ambitiøse mål for fremtiden og er stolte over, at vi inden udgangen af 2024 vil operere den største portefølje af batterilagringssystemer indenfor brofaste Danmark. Derudover har vi også i starten af 2024 taget de første skridt mod international ekspansion og etableret et kontor i Spanien.  Vi er ligeledes i gang med at opstarte aktiviteter i Holland, Bulgarien, Finland og Australien, som vil materialisere sig i løbet af 2024.”

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY