I en ny analyse fra Fonden for Entreprenørskab bliver iværksætteres ansættelsesprocesser undersøgt. Og selvom det er nærliggende at tro, at unge virksomhedsejere ansætter deres venner, så viser tallene noget andet.
Som spritny iværksætter kommer en af de sværeste beslutninger, når man skal til at ansætte nye folk i firmaet. Skal man snuppe en af sine venner, en tidligere studiekammerat eller sætte gang i en længere ansættelsesproces?
Dét spørgsmål – og hvad iværksættere rent faktisk gør – har en ny analyse fra Fonden for Entreprenørskab blandt andet undersøgt.
Tesen om vennerne holder ikke stik
I forhold til spørgsmålet om, hvad iværksættere leder efter, når de skal til at ansætte, så fortæller Pernille Berg,chef for Forskning, Analyse og Videregående Uddannelse i Fonden for Entreprenørskab, at unge iværksættere ofte går efter kvalifikationer og drive i nye ansatte.
”Vi havde en tese om, at unge iværksættere ansatte deres venner, men det holder ikke stik. De unge iværksættere er tværtimod meget professionelle i deres tilgang til ansættelse. De bruger deres netværk, men ansætter ud fra kvalifikationer og ikke personligt kendskab,” siger Pernille Berg, Chef for Forskning, Analyse og Videregående Uddannelser i Fonden for Entreprenørskab.
Job i startups er eftertragtede
Analysen har set på baggrunden for ansættelser i 64 startups, som er startet af studerende, og analysen inkluderer både svar fra stiftere og ansatte. Resultaterne peger på, at selvom mange startups er startet af unge med begrænset erhvervserfaring, så er de unge stiftere meget professionelle i deres tilgang til ansættelser. Tallene peger på, at startupsene ofte bruger LinkedIn, Facebook og lignende sider til at finde ansatte, og går altså udenom de store jobsites.
Analysen viser også, at iværksætterne ofte har længerevarende uddannelser og et karaktergennemsnit over middel.
”Det er interessant at se, at startups formår at tiltrække højt kvalificeret arbejdskraft, selv om ansættelse i en startup er mere risikobetonet end ansættelse i en etableret og større virksomhed. Det viser, at startups er eftertragtede som arbejdsplads – også blandt unge med en lang videregående uddannelse – og tendensen er, at det er ansvaret, der tiltrækker de højtuddannede,” siger Pernille Berg.
Få penge, ingen vækst – men det kommer
Ikke overraskende ser mange startups det som den største udfordring at have penge nok til at ansætte medarbejdere. Og det gælder både for de startups, som allerede har ansat de første medarbejdere, og dem der ikke har endnu.
Manglende kapital er en udfordring, som næsten alle startups står over for, og det er også den største hindring for at ansætte medarbejdere og vækste virksomheden.
En anden – lidt nedslående – bunke tal fra analysen viser, at 47 procent af de adspurgte ikke har oplevet økonomisk vækst indenfor det seneste år, og at 37 procent siger, at de kun har oplevet “lidt” økonomisk vækst. Derimod skorter det ikke på optimisme, da 69 procent af stifterne tror på, at de vil opleve enten meget eller virkelig meget økonomisk vækst det kommende år.
Du kan læse hele analysen her.