Efter fire års research og én hospitalsindlæggelse: App klar til at forebygge stress

Firmaet Sumondo står bag en app, der vil hjælpe brugerne bekæmpe stress med meditation, musik og øvelser. Håbet er, at få flere til at bekæmpe stress, før det bliver en kronisk lidelse.

Stress er en folkesygdom. I 2016 lavede Politiken en undersøgelse, som viste, at 48 procent af de offentligt ansatte ofte føler sig stresset på jobbet, mens det samme gælder for 28 procent af de privatansatte. De seneste tal fra Danmarks Statistik er fra 2013, og der svarede 21 procent af alle adspurgte, at de følte, de havde et “højt stressniveau”.

Derfor er der de senere år sprunget en lang række apps frem, der vil afstresse deres brugere, og Sumondo er det seneste firma til at hoppe med på dén bølge. Ifølge dem bruger Danmark årligt omkring 855 millioner kroner på stressrelaterede sygdomme.

Bluetooth gør app kompatibel med mange måleapparater

Stifteren, Vishal Sisodia, har i fire år researchet og udviklet på den app, som de netop har lanceret. Appen, Sumondo Pro, kan afhjælpe stress, før det bliver nødvendigt med lægehjælp eller udvikler sig til kroniske lidelser. En af appens features er, at den fungerer med stort set alle sensorer og måleapperater, så længe de har bluetooth indbygget. Det kan eksempelvis være et smartur, der kan måle hjerterytmer, søvn og lignende.

“Vi har tre metoder til at afstresse dig i appen: Guidet meditation, lydterapi hvor du lytter til naturlyde og rolig musik samt forskellige øvelser, eksempelvis åndedrætsøvelser,” forklarer Vishal Sisodia.

Ifølge ham er alle øvelserne designet til at være så simple, at alle har mulighed for at finde ud af dem.

Stifter blev selv klog af skade

Vishal Sisodia blev i 2009 indlagt for brystsmerter. Men alle hans tal var normale, ifølge lægerne. Det viste sig dog, at symtomerne, han mærkede, kom af stress.

Samtidig begyndte han at lægge mærke til, at familiemedlemmer og venner led af de samme symptomer. Også de fik at vide, at de var sunde og raske. Derfor besluttede Vishal Sisodia, at han ville finde en løsning selv for at forebygge depressioner og stress og dermed kurere sygdommene hurtigere.

Han sagde sit job op, og hengav sig fuldstændig til at finde den løsning, der blev til Sumondo. Han toppede sin ingeniørbaggrund af med et online kursus i teknologi og entreprenørskab fra Stanford Universitet, og udarbejdede sin første prototype.

Du får besked, hvis du er i farezonen

Forhåbningen er, at hvis du laver appens øvelser ofte – de varer omkring fem minutters tid – og flere gange om ugen, så nedsætter det dit stressniveau. Det er dog noget, som appen holder øje med, og hvis du over en længere periode udviser tegn på stress, så giver den dig besked, forklarer Vishal Sisodia.

“Appen kigger på din data over lang tid, og hvis du går rundt med høje værdier i lang tid, advarer appen dig om, at du er i farezonen for at få kronisk stress. Vores plan er med tiden at udbygge den kunstige intelligens i appen, så vi bedre kan se de dårlige mønstre.”

Vishal Sisodio startede ud alene, men har nu fem ansatte i Sumondo. De har pt. samarbejder med tre store hospitaler i Danmark, fem klinikker og nogle af de største virksomheder inden for sundhedspleje.

Dataen er krypteret, men kan deles

Ifølge Sumondo er al dataen, den indsamler om dine stressniveauer krypterede og ligger kun fysisk på din telefon. Det er altså ikke noget virksomheden eller andre har adgang til, fortæller Vishal Sisodia.

“Du kan dog vælge at dele din data, enten med din kone eller læge. På den måde kan du inddrage dem, hvis du har brug for nogen at tale med, og vise at der måske rent faktisk er et problem.”

Derudover forsikrer Vishal Sisodia, at appen ikke vil spamme brugeren med notifikationer om, at de skal huske at afstresse.

“Vi skal ikke selv stresse brugerne, så der er næsten ingen notifikationer.”

Appen er tilgængelig på iOS, men hvis den bliver en succes regner Sumondo også med at udvikle den til Android. Appen lanceres den 25. april, hvor teamet bag Sumondo også afholder en workshop om, hvordan digitale teknologier kan påvirke ens sundhed og velvære.

Sumondo har blandt andet fået kontakt til klinisk researcher Dr. Meena Bhatta fra Københavns Universitet og Claus Møldrup, CEO fra startuppet Drugstars, som begge deltager på workshoppen.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY