Foreningen for Platformsøkonomi i Danmark er navnet på en ny brancheforening, som vil fremme forholdene for deleøkonomi. Det vil de gøre ved at agere talerør for en industri i vækst, der opererer i uklare lovgivningsmæssige rammer.
Danskerne deler som aldrig før, men loftet er ikke nået. Langt fra.
I august 2015 fortalte daværende Erhvervs- og Vækstminister, Troels Lund Poulsen, at Danmark, efter britisk eksempel, skulle have en strategi for deleøkonomien. Men to år senere venter de som deler stadig.
Samlet for deleøkonomi
Ministeren hedder nu Brian Mikkelsen, og strategien er blevet udskudt for syvende gang. På trods af det så viser en opgørelse fra Erhvervsministeriet, at der er 140 virksomheder, der hjælper danskerne med at blive bedre til at dele. Det er dem, som den nye forening vil samle, fortæller Claus Skytte, formand for den nye forening og deleøkonomiekspert.
”Måske er vi (deleøkonomiske virksomheder red.) for små, med en lille omsætning i forhold til et stort BNP. Til at vi står øverst på politikernes dagsorden. Men for dem som er i industrien, så er det her vigtigt. De nye danske platforme har brug for en brancheforening, som kan tale platformenes sag. Det er der ikke nogen, der gør i dag.”
“Det er jo 300 procent vækst”
På trods af manglende retningslinjer, og en Ubersag, som ikke var god for deleøkonomiens omdømme, så er der, næsten, grund til udelt optimisme. Tal fra en Nordea-rapport viser at det danske delemarked blev tredoblet fra 2014 til 2015. Selvsamme rapport viser at det særligt er den yngre del af befolkninge, der skubber på den udvikling.
”Det er jo 300 procent vækst. Det er altså voldsomt. Jeg tror på at den kunne have været større. Men fordi der ikke er nogen klare lovgivningsmæssige retningslinjer, så ser det ud til at den ældre generation stadig har nogen forbehold.”
Nye kasser til nye tider
Bag formanden og den nye brancheorganisation står også store danske virksomheder fra industrien, såsom, GoMore, Donkey Republic, Mover og MePloy. De er gået sammen for at hjælpe med at gøre interessenter klogere på hvad deleøkonomi er.
”I den klassiske industri, som var rent erhverv, var der en klar rollefordeling. Der var arbejdsgiver og så lønmodtager. Det eksisterer ikke i deleøkonomien, her er der platforme. Så vi passer ikke ind i de traditionelle kasser, derfor skal vi have vores egen.”
Den nye brancheforening slår dørene op den 1. september.