Ny erhvervspulje sikrer 30 millioner kroner til blå iværksættere

Ny erhvervspulje sikrer 30 millioner kroner til blå iværksættere

Den Danske Maritime Fond har søsat en ny erhverspulje, som over de næste to år skal kanalisere 30 mio. kroner i risikovillig kapital til iværksættere i den maritime verden.

Den Danske Maritime Fond har søsat en ny erhverspulje, som over de næste to år skal kanalisere 30 mio. kroner i risikovillig kapital til iværksættere i den maritime verden.

Nu kan iværksættere i Det Blå Danmark søge tidlig og risikovillig kapital hos en ny erhvervspulje, som Den Danske Maritime Fond står bag.

Puljen, som på to år skal fordele 30 mio. kroner ud, skal sikre, at Danmark beholder sin globale føretrøje som maritim markedsleder.

”Vi ved, hvor afgørende tidlig og risikovillig finansiering er for de personer, der går med visioner om at starte egen virksomhed. Derfor stiller vi nu øremærket kapital til rådighed over de næste to år, så startupdrømmen kan blive til virkelighed for endnu flere,” siger Lotte G. Lundberg, direktør hos Den Danske Maritime Fond. 

Fonden regner med, at puljen kan yde seed-funding til 30-40 virksomheder.

Flere skal være iværksættere

Et håb for erhvervspuljen er, at den kan være med til at sikre, at flere starter virksomhed op. En undersøgelse foretaget af Dansk Erhverv viser nemlig, at mens fire ud af fem danskere mener, at iværksættere spiller en vigtig rolle for samfundet, er det kun tre procent af danskerne i den erhvervsaktive alder, som rent faktisk har startet en virksomhed op inden for de sidste 3,5 år eller er i gang med det nu.

Derfor stiller Den Danske Maritime Fond nu de mange millioner til rådighed for iværksættere. Den første ansøgningsrunde slutter 28. januar, og de næste tre runder løber frem til april, august og oktober.

”Vi håber, at det kan være med til at give det rygstød, der skal til, for at fremtidens iværksættere har mod på innovation indenfor shipping og maritim industri. Vi fokuserer meget på digitalisering, automatisering og grøn omstilling og håber med denne kampagne at tiltrække nye og endnu flere iværksættere med gode projekter. Konkret tilbyder vi soft funding med op til 50 procent af projektets budget til 0 procent i rente, hvilket er nogle vilkår, de færreste kan matche,” siger Lotte G. Lundberg. 

Finansiering af virksomheder er dog noget, Den Danske Maritime Fond har gjort længe. Siden 2005 har fonden støttet startups og scaleups med et trecifret millionbeløb.

Kapital var afgørende for BlueKey

En af de virksomheder, der tidligere har nydt godt at fondens midler, er BlueKey.

Stifterne Henrik Drud og Steffen Johnstad-Møller havde en ambition om at gøre det nemmere at købe fragt indenfor tørlastsegmentet og ville derfor udvikle en softwarerobot. De to stiftere søgte derfor midler hos Den Danske Maritime Fond i 2019, som endte med at tilbyde medfinansiering af projektet.

”Dét lån var fuldstændig afgørende for, at vi kunne sige vores gode jobs op og gå all in på BlueKey. Konkret betyder det, at vi har kunnet udvikle et produkt, som markedet efterspørger, vi har skabt en arbejdsplads med otte medarbejdere, og så har lånet fra Den Danske Maritime Fond været en blåstempling, som åbnede dørene til de investorer, der er kommet med ombord sidenhen,” siger Steffen Johnstad-Møller, medstifter af BlueKey.

Han er desuden netop blevet nomineret til EY’s pris Entrepreneur Of The Year 2021. 

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste