This post is also available in: English

Startuppet Klimate vil gøre det nemt for virksomheder at indfange CO2 globalt. For den danske CO2-handelsplatform har Canute-programmet været en genvej til at etablere sig i Storbritannien.

Sponsoreret: Artiklen er udgivet i samarbejde med Canute


Klimamålsætninger er godt i gang med at blive en fast del af at drive virksomhed. Men en sund virksomhed betyder ikke, at man også er ekspert i grøn omstilling. Så hvor skal man starte, og hvordan sikrer man, at de penge man investerer faktisk gør en reel grøn forskel?

Katja Grothe-Eberhardt, medstifter og CEO i Klimate.

”Vi skal af med frygten for green washing – for mange virksomheder afholder sig fra at gøre noget, fordi de er bange for at gøre det forkert,” siger Katja Grothe-Eberhardt.

Hun er medstifter og CEO af startuppet Klimate, som er en avanceret markedsplads, der vil gøre det nemt og gennemskueligt at fjerne CO2 fra atmosfæren gennem såkaldte ”carbon purchase agreements”.

”I bund og grund er vores fokus, hvordan vi skalerer kapaciteten til at indfange CO2 fra atmosfæren. Vi arbejder med verificerede og skalerbare teknologier, som har kapacitet til at indfange CO2 – hvilket rangerer fra skovplantning til biokul og direct air capture. Vi prøver at gøre det så nemt og automatiseret som overhovedet muligt,” forklarer Katja Grothe-Eberhardt.

Klimate hjælper virksomheder med at placere deres penge i porteføljer, som passer til deres budget og impact-forventninger – uanset om det er biokul eller et anlæg til CO2-indfangning. Og selvom virksomheden kun er to år gammel er de allerede den 10. største markedsplads af sin slags på globalt plan.

Potentialet ligger globalt

Det nytter ikke noget kun at fokusere på nul-udledning i Danmark. Klimakrisen er global og kalder derfor på global løsning. Alligevel er det kun hver tiende danske startup, som har en strategi og ambition om at vækste ud over sit hjemmemarked, hvorimod det er mere end hver tredje i fx Finland og Estland. Det fortæller Mia Grosen, der er stifter af Canute, som hjælper Nordiske scaleups med at skalere international succesfuldt.

”Klimakrisen er en mulighed for danske virksomheder til at gøre Danmark til frontløber på innovative klimaløsninger, som kan skabe nye store virksomheder og vækst i Danmark. Men skal Danmark være frontløber på at skabe virksomheder, der kan bidrage til at løse en global krise som klimakrisen, kræver det, at danske startups tænker større og bliver hjulpet ud på den internationale scene,” siger Mia Grosen.

Mia Grosen, stifter af Canute.

Gennem programmet har virksomheder som Onomondo, Raffle og Goodiebox været med i blandt andet Berlin, London og New York. Her får de direkte markedsforståelse og adgang til nye, lokale netværk, som meget konkret kan hjælp deres ekspansion på vej.

”Det er væsentligt, at de danske startups får hjælp til at løfte den kæmpe opgave, det er, at åbne et nyt marked – for det er her, den virkelige vækst sker,” siger Mia Grosen.


Om Canute:

Canute hjælper Nordiske scaleups med at skalere internationalt gennem 3-dages market entry programmer fysisk afholdt i New York, Berlin, Amsterdam, Stockholm og London. Her får founderne værdifulde input fra andre succesfulde foundere, der er lykkedes med deres go-to-market strategi, samt markedspecifik viden fra de lokale nøgleaktører. På 3 dage får founderne indspark til “best practice” og lokalt netværk, der ellers ville tage dem måneder at finde frem til på egen hånd. En tidshorisont de færreste foundere har råd eller tid til.

Læs mere på Canute.io


Sverige eller England?

Halvdelen af omsætningen i Klimate kommer allerede fra virksomheder udenfor Danmarks grænser. Og startuppet kigger ind i et marked, som står overfor eksplosiv vækst globalt: I dag fjernes kun 0.006 procent af de 10 gigaton, som The International Panel on Climate Change (IPPC) estimerer skal fjernes årligt i 2050.

Derfor er Klimate i gang med at etablerede sig i London. Ikke mindst takket være Canute-programmet.

”Som en del af Canute var vi både i Stockholm og London for at udforske mulighederne der, og det var jo en del af vores rejse at finde ud af, hvor det største potentiale er nu og her. Vi troede egentlig, at vi skulle åbne Stockholm først, men her viste det sig, at London har meget større potentiale på den korte bane,” siger Katja Grothe-Eberhardt.

Rejserne har effektivt givet Klimate viden og netværk i de to markeder – om alt fra co-working spaces og juridiske forhold til kulturforskelle i markederne og lokale investorer. Samtidig har turene givet dem et stærkt forhold til de andre scaleups, som var med på de samme ture. Og Katje Grothe-Eberhardt er ikke i tvivl om, at de samme erfaringer havde været længere undervejs uden Canute.

“Det var de to ture som afgjorde, at UK passer bedre til os. Hvis vi skulle gøre det selv, havde det taget os lang tid og kostet os dyre fejl,” siger hun.

GRATIS MAGASIN:
"Tech for the Planet 2022"

…du bliver samtidig skrevet op til vores ugentlige nyhedsbrev med de seneste historier fra det danske startup-økosystem.

Vi spammer ikke, og du kan altid afmelde dig igen!
Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.