Danske startups formåede sidste år at tiltrække én milliard flere venturekroner end året før. Særligt en række mega-investeringer driver stigningen. Det viser tal fra Vækstfonden. 

62 gange havde venturekapitalisterne pungen oppe af lommen for at investere i danske startups i løbet af 2019. Det er en lille stigning i antal i forhold til 2018, hvor der blev foretaget 56 investeringer. Men samtidig er størrelsen af investeringerne vokset fra 30 til 40 millioner kroner i gennemsnit. Det skriver Vækstfonden i en ny rapport.

”Der er sket en markant stigning i antallet af later stage-runder, hvilket er medvirkende til, at vi lander på de 3,8 milliarder kroner,” skriver Vækstfonden.

Det samlede beløb er én milliard højere end i 2018, og den er særligt drevet af IT-startups, som i 2019 hentede 2,2 mia. mod 1,3 mia i 2018.

Aarhus og Odense vokser

Det er typisk teknologi-tunge startups, der tiltrækker ventureinvesteringer, og derfor er investeringerne også koncentreret omkring de store universitetsbyer. Men i 2019 nåede en større andel udenfor København.

”Frederiksberg og Københavns Kommune tegner sig i 2019 således for to tredjedele af investeringerne, målt på beløb. Dermed fylder hovedstadsområdet faktisk mindre end tidligere år, mens vi ser, at investeringerne i både Aarhus og Odense er vokset fra 2018 til 2019,” skriver Vækstfonden.

Flere mega-investeringer

Mega-runder over 100 millioner kroner er blevet mere almindelige – i 2019 skete det hele 10 gange, at danske startups hentede så store beløb.

Og selvom mange af de store investeringer går til it-baserede virksomheder, fordeler de store runder sig faktisk over en bred vifte af brancher.

”Fintech, biotek og software trækker altså store investeringssummer. Men blandt de 10 største handler finder vi også foodtech-virksomheden Simple Feast, edtech-virksomheden Labster og robotvirksomheden OnRobot, som alle tre har modtaget penge fra både danske og udenlandske investorer. Dette vidner om, at den danske startupscene spænder over en bred vifte af sektorer, og at udenlandske investorer også har fået øjnene op for dette,” skriver Vækstfonden.

Du kan finde en oversigt over vores investeringshistorier fra 2019 her.