Ny rapport: Global massedød blandt startups er få måneder væk

@Redaktionen

Startups over hele kloden mangler kapital og har fået sværere ved at rejse den fra investorer. Ny rapport fra Startup Genome viser, at masselukning af de nye væksthåb kan være på vej, hvis ikke situationen ændrer sig.

Startups over hele kloden mangler kapital og har fået sværere ved at rejse den fra investorer. Ny rapport fra Startup Genome viser, at masselukning af de nye væksthåb kan være på vej, hvis ikke situationen ændrer sig.

Små, danske virksomheder lukker om 50 dage, hvis ikke de får hjælp. Så konsekvent var budskabet fra SMVdanmark, da de lige inden påske kom med 22 forslag til at undgå en massedød blandt iværksættere og selvstændige.

”Med en genåbningsplan, der udsætter åbningen for erhvervslivet med mindst en måned, er den økonomiske afgrund rykket endnu tættere på for rigtig mange virksomheder. Hjælpepakkerne skal derfor forlænges, give større kompensation og udvides til at omfatte de mange, som i dag ikke får hjælp, og de skal besluttes meget hurtigt, så pengene kommer ud til virksomhederne, før de lukker,” sagde Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark.

Mens hjælpepakkerne siden er forlænget, er fremtiden stadig usikker for mange små virksomheder. Og en ny rapport fra analysevirksomheden Startup Genome viser, at den usikre fremtid for startups er et globalt fænomen.

“Globalt set er 41 procent af startups truet, i hvad vi kalder “rød zone”: De har tre måneder eller mindre runway. Mange meget unge virksomheder lever med bare få måneders kapital – 29 procent var i den situation allerede inden krisen, men krisen har bragt 40 procent flere i den prækære situation,” skriver Startup Genome i rapporten.

Mangler penge – og investeringer er blevet færre

Startups over hele kloden mangler altså kolde kontanter, for at klare sig gennem krisen – også vækst-startups som har succesfulde produkter men indtil nu har satset på vækst frem for profitibilitet.

Problemet er bare, at samtidig med behovet er steget, er investorerne blevet mere varsomme med at investere.

“Af startups, der havde en aftale på vej inden krisen, har næsten 20 procent fået deres aftale annulleret af investoren, og over halvdelen har set processen blive langsommere eller får ikke svar fra deres hovedinvestor. Kun 28 procent har set processen fortsætte som normalt eller har fået deres investering,” skriver Startup Genome i rapporten.

Læs også: Ny rapport: Corona-krisen kan koste startup-investeringer for 193 mia. kroner

Mens der endnu ikke findes tal for, hvor voldsomt investorerne trækker sig globalt, giver udviklingen i Kina et preg om, at det kan blive meget markat. Her viser en anden rapport fra Startup Genome nemlig, at mængden af investeringe fra VC-fonde faldt med over 50 procent på de to måneder, hvor Corona ramte Kina. Og et lignende fald i resten af verden kan betyde, at op mod 200 mia. kroner mindre bliver investeret end forventet.

Udvikling i antallet af investeringer globalt fra slutningen af 2019 til starten af 2020 Kina som tidligt i 2020 blev ramt af Corona virussen har oplevet et voldsomt faldt

Sparer sig ud af krisen

Når det ikke kan lade sig gøre at rejse kapital, kan løsningen være at spare sig gennem krisen. I følge rapporten fra Startup Genome er det da også realiteten mange steder, for to ud af tre startup har allerede reduceret deres omkostninger siden december 2019 – 42 procent har skåret mere end 20 procent.

Det betyder blandt andet færre ansatte – særligt i USA, hvor 22 millioner har mistet sit arbejde i de første fire uger af lockdownen.

“De fire uger har den triste distinktion at flere jobs er mistet end i den 18 måneder lange recession i 2007-2009 og de har fjernet de 21,5 millioner jobs, som er skabt siden krisen. Mens nogle af medarbejderne finder nye jobs og ultimativt ikke kommer til at være et tal i statistikken, er det økonomiske prospekt skræmmende,” skriver Startup Genome.

Rapporten viser da også, at tre ud af fire startups har været nødt til at afskedige mindst en fuldtidsansat.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY