You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Ny S-regeringen dannet: Ikke meget på programmet for iværksættere og tech-folk

@sebastian

Erhvervslivet har ikke fået meget spalteplads i den “politiske forståelse”, der danner grundlag for den nye regering. Men kigger man efter, er der nogle forslag, som kan få stor betydning.

Erhvervslivet har ikke fået meget spalteplads i den “politiske forståelse”, der danner grundlag for den nye regering. Men kigger man efter, er der nogle forslag, som kan få stor betydning.

Kort før midnat nåede Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre, SF og Enhedslisten efter tre ugers forhandlingerne til enighed og danskerne kunne her til morgen stå op til nyheden om, at Mette Frederiksen bliver den nye Statsminister for en S-regering.

Sammen med nyheden kom “en politisk forståelse” mellem partierne, som skal danne rammerne for regeringens arbejde. Mens der er masser af ambitioner og konkrete ideer for klima, velfærd, ulighed og integration, er det mere uklart, hvad erhvervslivet kan forvente af den nye regeringen. Ud over at rammerne skal være gode, så de mange ideer og ønsker kan finansieres.

“Forudsætningen er, at der føres en ansvarlig økonomisk politik, der sikrer gode rammevilkår for erhvervslivet,” står der i den politiske forståelse.

Læs også: Hvad mener techstartup-ordføreren?: Socialdemokratiet

Heller ikke teknologi nævnes med et eneste ord – ud over et kip til “nye globale tech-giganter, der ikke bidrager i tilstrækkelig grad til fællesskabet”.

Men kigger man lidt dybere er der alligevel et par forslag, som kan få stor betydning for danske startup.

Flere medarbejdere og udenlandsk arbejdskraft

Det økonomiske opsving betyder lav ledighed, og det gør det svært at finde medarbejdere. Nogle brancher – især indenfor IT – er særligt hårdt ramt, og er man et startup med begrænset budget, er det endnu sværere at finde de rigtige kandidater.

Derfor vil den nye regering også sikre et øget udbud af arbejdskraft.

“En ny regering skal føre en økonomisk politik, der styrker beskæftigelsen og bekæmper fattigdom og ulighed, satser på uddannelse og opkvalificering og sikrer gode rammevilkår for dansk erhvervsliv. Det skal sikre, at der om fire år er skabt et større økonomisk råderum samtidig med, at uligheden er reduceret,” står der i grundlaget.

Arbejdsudbuddet skal altså sikres gennem opkvalificering af ufaglærte og investeringer i forskning og uddannelse. Og uden at det bliver helt konkret, indeholder missionen også en åben dør for at gøre det nemmere at få udenlandsk arbejdskraft til danmark.

“Det skal sikre, at virksomheder eller velfærdsinstitutioner, der har en konkret mangel på arbejdskraft, på minimum faglært niveau, hurtigt og ubureaukratisk kan tiltrække kvalificeret udenlandsk arbejdskraft,” står der.

Forudsætningerne for at hente udenlandsk arbejdskraft skal i følge den nye regering være, at virksomhederne lever op til danske løn- og ansættelsesvilkår. Derudover er det arbejdsmarkedets parter, der i samarbejde skal komme med indstilling til en konkret model, som kan danne grundlag for de politiske drøftelser, der skal gøre det nemmere at få udenlandsk arbejdskraft til landet.

Klimakamp – også med fokus på erhvervslivet

Den nye regeringsplan indeholder et mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 i forhold til 1990-niveau.

Det kommer højst sandsynligt til at betyde, at der kommer flere krav til, hvordan danske virksomheder forbruger ressourcer. Men samtidig kan det også give muligheder for nye, grønne væksteventyr fra Danmark.

”Verdensmarkedet for grøn omstilling bliver kun større. For at nå målet om at begrænse temperaturstigningerne, skal verdenssamfundet de næste 11 år investere svimlende 90.000 mia. kr. i den grønne omstilling. Det er en unik mulighed for dansk erhvervsliv, som skal udnyttes. Danmark skal være kendt som et grønt iværksætterland.”

Dansk Industri: Husk nu økonomien

Mens Dansk Industri ønsker Mette Frederiksen tillykke med Statsministerposten og de ambitiøse regeringsmål, opfordrer den administrerende direktør også regeringen til at styrke økonomien og sikre danske virksomheders konkurrenceevne, så der kan findes penge til at finansiere de mange forslag.

“Helt grundlæggende må man sige, at der i aftalen er en ubalance mellem, hvor mange og hvor konkrete forslag, der er til nye udgifter – og hvor konkrete forslagene er til finansieringen. Vi så meget gerne nogle mere konkrete bud på, hvordan partierne vil øge arbejdsstyrken og dermed den vækst, der skal finansiere de øgede udgifter,” siger Kim Graugaard, adm. direktør i Dansk Industri.

Han hilser dog samtidig ambitionerne om at øge arbejdsudbuddet velkomne.

“En af de største udfordringer, danske virksomheder står med lige nu, er manglen på medarbejdere. Derfor er det positivt, at partierne er enige om, at der skal sættes mere ind for at få udenlandske arbejdskraft til Danmark. Nu bliver den helt store opgave at finde en konkret og brugbar løsning, som reelt giver virksomhederne adgang til de medarbejdere, de skal bruge,” siger Kim Graugaard.

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" før alle andre!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY