Ny rapport viser at mere end halvdelen af de virksomheder, der arbejder målrettet med implementering af ny teknologi, har ansat flere medarbejdere inden for de seneste 12 måneder.
Fremtiden er digital.
Fremtidstænkere og studier spår i dag en voksende useless class. At flere og flere mennesker ganske enkelt bliver ubrugelige i en økonomisk forstand fordi kognitive teknologier outperformer os.
Derfor er det ikke længere blot et spørgsmål om stigende arbejdsløshed blandt blue collar arbejdere, som tidligere automatiseringsbølger har skubbet til. Men McKinsey&Company spår at kunstig intelligens og digitaliseringen vil ændre fundamentale dele af vores måde at arbejde på og påvirke jobmarkedet uanset niveauet af kvalifikationer.
Ny teknologi skaber jobs
Men fremtiden er ikke så dyster. Det viser en stor rundspørge blandt tillidsrepræsentanter i Dansk Metal. Jobskabelsen i industrien sker primært i takt med implementering af ny teknologi.
55 procent af virksomheder, der har fokus på implementering af ny teknologi, har ansat flere medarbejdere i løbet af det seneste år. Blandt virksomheder, der ikke har fokus på ny teknologi, er tallet 32 procent. Det skriver Dansk Metal i en pressemeddelelse.
”Det bekræfter i virkeligheden, hvad historien også viser – nemlig at teknologiske fremskridt åbner nye jobmuligheder. Der er selvfølgelig jobfunktioner, der kan erstattes af for eksempel en robot, men helt overordnet skaber ny teknologi nye jobs”, siger cheføkonom i Dansk Metal Thomas Søby.
Uddannelse er nøglen
Den hastige teknologiske udvikling stiller nye krav til vores viden. Den skal genopfriskes og i takt med at innovationen accelererer skal også medarbejderne stille krav til deres ledere. Det er afgørende for den positive udvikling i dansk økonomi.
”Vi ser desværre, at der er mange barrierer for, at medarbejdere tager efteruddannelse. Det kan betyde, at de ikke er gearet til morgendagens arbejdsmarked. Det værste er, at virksomhedernes fokus på efteruddannelse er faldende, men den enkelte medarbejder skal altså til at insistere på sin ret til efteruddannelse. Det er en helt forkert og farlig udvikling, når efteruddannelse i stigende grad træder i baggrunden”, siger Thomas Søby.
Hovedkonklusioner
Hovedkonklusioner
– En større andel (55 pct.) af virksomheder med fokus på implementering af ny teknologi har ansat flere nye medarbejdere det seneste år, end virksomheder der ikke har fokus på ny teknologi (32 pct.).
– 56 pct. af tillidsrepræsentanter, der arbejder med ny teknologi forventer flere kolleger ide kommende 12 måneder.
– En ny rapport fra McKinsey&Company hævder at op mod 40 pct. af arbejdstimerne i Danmark kan automatiseres, baseret på allerede demonstreret teknologi. Det globale gennemsnit er 49 pct.
– Ny teknologi skaber også nye jobs.
– Mangel på kvalificeret arbejdskraft kan sætte en stopper for den positive udvikling i dansk økonomi
Læs hele rapporten her.