PreSeed Ventures lancerer ny venturefond dedikeret til investeringer i danske tech-startups i de tidligste vækstfaser. Med ATP og Vækstfonden som hovedinvestorer har fonden allerede sikret sig 265 millioner kroner.

Når startups skal rejse penge i den spæde fase, har det længe været et mantra, at man skal starte hos de tre gange F’er: Friends, Family and Fools. Men i takt med at miljøet for danske tech-startup er modnet og har bevist større kommerciel succes, er også profesionelle investorer sprunget med tidligere og tidligere – også til større beløb.

Det er nu blevet muligt også for venturefonde at levere konkurrencedygtige afkast helt fra de allertidligste vækststadier. Derfor får venner, familier og fjolser nu endnu en alvorlig investor-konkurrent: Den første danske venturefond dedikeret udelukkende til tech-iværksættere i pre-seed stadiet lanceres nu af PreSeed Ventures med blandt andet ATP og Vækstfonden som investorer. En fond som for nuværende skal investere 265 mio. kroner i unge, danske tech-startups.

“Med deres commitment løfter de to institutioner et centralt ansvar for, at PreSeed Ventures kan fostre de virksomheder, der skal tegne fremtiden. Vækstfonden har en unik position i det danske iværksættermiljø, og ATP er, som Danmarks største pensionsselskab, kendt for sit fokus på at få afkast og samfundsansvar til at gå hånd i hånd,” siger Christel Piron på vegne af de tre General Partners i fonden, som også tæller Helle Uth og Richard Breiter.

Erfarne partnere har 400 investeringer bag sig

Kræfterne bag den nye fond har opereret som statens venturearm i næsten 20 år og investeret risikovillig kapital på vegne af det danske samfund gennem PreSeed Ventures. Blandt de over 400 investeringer, som fonden har bag sig, er blandt andet succeser som Trustpilot, Vivino og Lunar.

I en førstegangsfond er dén erfaring et særsyn, og derfor har man i pensionsselskabet ATP også store forventninger til både afkast og positiv indvirkning på startup-miljøet.

“Vi tror på, at fonden kan give et fornuftigt risikojusteret afkast til vores medlemmer. Samtidig ønsker ATP at bidrage aktivt til alle led af Danmarks finansielle fødekæde. Vores investering i PreSeed Ventures’ første tech-fond, mener vi, kan medvirke til at skabe grobund for nye danske virksomheder og arbejdspladser – og ikke mindst for de teknologier, der kan løse nogle af de største globale udfordringer,” siger Mikkel Svenstrup, investeringsdirektør i ATP.

Samme begejstring finder man hos Lars Nordal, Early Stage Director i Vækstfonden.

“Med etableringen af den nye fond får de helt tidlige danske iværksættere styrket deres adgang til risikovillig og kompetent kapital. Med vores investering styrker vi talentmassen både på investorsiden og blandt de iværksættere, som former danske teknologiselskaber nu og på den anden side af krisen. Vi er derfor rigtig glade for, at fonden nu er en realitet, så vi kan være med til at støtte udviklingen i danske startups over hele landet.”

Får base på DTU

Udover partnerne i fonden arbejdes der tæt sammen med DTU. PreSeed Ventures kommer til at operere fra DTU, og på universitetet ser man frem til, at fonden fortsat kan styrke forbindelsen mellem forskning og marked.

“Det er en vigtig prioritet for DTU at skabe værdi for samfundet. En af vejene til at sikre, at det sker, er, at forskere og studerende bringer ny viden ud i startups. De nye virksomheder har behov for kapitalindskud for at kunne modne teknologien til markedet, og her får PreSeed Ventures en nøglerolle. Vi ser frem til, at PreSeed Ventures bliver en stærk platform, som understøtter teknologimodning og virksomhedsetablering i Danmark,” siger Marianne Thellersen, Senior Vice President – Innovation and Entrepreneurship.

Vil rejse yderligere 100 mio.

Med de to stærke spillere og en række mindre investorer ombord er en såkaldt first close på 265 millioner kroner på plads, og dermed er 76 procent af fondens endelige størrelse sikret. Nu går jagten ind på at rejse de sidste knap 100 millioner.

“Venturescenen i Danmark har det bedre end nogensinde, men adgang til tidlig, risikovillig kapital er fuldstændig afgørende, hvis vi skal udvikle globale tech-succeser med et stærkt rodnet i Danmark og dermed sikre fremtidens virksomheder, vækst og arbejdspladser,” siger Christel Piron om lanceringen af fonden og den fortsatte fundraisingproces.