You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

FabAcademy i Spinderihallerne Vejle

Nye produktionsteknologier gjorde iværksætterdrømmen til virkelighed

Makerkurset FabAcademy gav færdigheder, netværk og den selvsikkerhed, som Ola Mirecka skulle bruge for at sige sit gode designerjob op hos Lego og starte selv.

Laserskæreren flyver præcist over en akrylplade, som hurtigt begynder at afgive en lun lugt af varm plastik. Ola Mirecka vurderer koncentreret processen et øjeblik. Så stopper hun maskinen, ændrer nogle indstillinger i softwaren, der styrer arbejdet, og giver den lov at skære videre.

Selvom interviewet er aftalt på forhånd, er der lige et par opgaver, der skal sættes i gang, inden vi kan starte. Ola Mirecka er nemlig i gang med sin afsluttende opgave på FabAcademy. Den sidste opgave, inden hun kaster sig ud i livet som iværksætter.

”Jeg har altid drømt om at starte mit eget. Jeg overvejede det faktisk, efter jeg afsluttede min master i London, men besluttede i stedet at få noget mere erfaringen fra industrien først. Så jeg begyndte at lede efter jobs i stedet,” siger Ola Mirecka, der landede et job som modeldesigner hos Lego og flyttede til Danmark.

Laserskærer i FabLab, Spinderihallerne Vejle
Ola Mirecka i gang med laserskæreren i FabLabet Foto Rasmus Laurvig

Efter tre år føler hun sig dog så klar til at blive iværksætter, at hun netop har sagt sit job op og fået sig et CVR-nummer, så hun kan lave design og kunst i eget navn. Inden hun tog den beslutningen, brugte hun dog et halvt år på at tage makerkurset FabAcademy.

Interaktiv hund krævede nye kompetencer

Da Ola Mirecka begyndte på FabAcademy, var det for at lære alle de nye teknologier at kende. Hun havde nemlige kun en smule erfaring med CNC-maskiner og software til 3D-modelering.

”Da vi startede, vidste jeg ikke engang, hvad jeg ikke vidste om elektronik. Men jeg tænkte, det ville være interessant at se, hvad jeg kunne gøre med mine designfærdigheder, hvis de blev smeltet sammen med nogle af de her nye, magiske teknologier. Jeg tænkte, at jeg kunne tage mine designs til en helt ny dimension – og jeg tror, det var en rigtig god beslutning,” siger Ola Mirecka.

Læs også: Danmark får sit første maker-akademi i samarbejde med MIT

Siden hun begyndte, er der uge for uge kommet nye kompetencer på, som har åbnet en ny verden for, hvad hun kan lave selv med fremtidens teknologier.

”Kurset har givet mig en smagsprøve på alle mulighederne. Hver uge er der et nyt emne, og det giver en basisforståelse, som jeg bagefter kan grave mig dybere ned i,” forklarer Ola Mirecka.

Selvom kurset knap er overstået, er hun sikker på, at hun kommer til at bruge sine nye færdigheder i sin nystiftede designfirma ”Nej Tak, Farvel,” som skal designe produkter og oplevelser for ‘grumpy and bored people’. Produkter i stil med den interaktive skulptur ‘Sensitive Dog’, som er hendes afgangsprojekt på FabAcademy:

”Sensitive Dog” indeholder mekanik, teknik og programmering, som Ola Mirecka overhovedet ikke kendte til for bare seks måneder siden.

Work from anywhere

Ola Mirecka er født i Polen og har studeret i London, men efter tre år i Danmark og med en dansk kæreste og et dansk CVR-nummer, er Ola Mirecka så småt begyndte at slå rødder i Danmark. Men skulle udlængslen komme snigende, har hun med FabAcademy fået adgang til 713 FabLabs fordelt over hele kloden.

”Da jeg meldte mig til kurset, tænkte jeg, at selv hvis jeg ikke kunne bruge noget af det, jeg lærte i min virksomhed, så giver kurset mig muligheder for at arbejde alle steder. Jeg har lige pludselig et globalt netværk og adgang til labs i Peru eller Chile – jeg kan nok få et job alle steder nu, fordi jeg har fået færdigheder, som ikke så mange mennesker har,” siger Ola Mirecka.

Læs også: Danske skoler i front på makerbevægelsen.

Derfor tager hun også en tur til Chile senere på året, hvor alle fra hendes FabAcademy-årgang er inviteret til en fælles konference, så hun kan netværke endnu mere.

Relevant design til fremtiden

”Selvom jeg ikke nødvendigvis skal bruge alle teknologier senere, så har det udvidet min horisont for, hvad der kan lade sig gøre. Når jeg tidligere har fået andre til at lave ting for mig på en CNC-maskine, vidste jeg ikke, hvordan man gjorde i virkeligheden. Det gør jeg nu, og det kommer helt sikkert til at påvirke mine design, at jeg ved hvordan maskinerne virker i praksis,” siger Ola Mirecka.

For hende handler det nemlig om, at være forberedt på fremtiden – uanset om hendes nye designvirksomhed så kommer til at briste eller bære.

”For nogle år siden handlede alting i designverdenen om at opfinde nye materialer, men nu handler det mere om at integrere elektronik, så alting bliver smart. Det bliver spændende at være med til at udvikle fremtidens design, og ved at tage tiden til at lære de her nye teknologier at kende, kan jeg være relevant i en fremtid, hvor børn får programmering ind med modermælken,” siger Ola Mirecka.

Ola Mirecka programmerer til FabAcademy
Makerkurset indeholder også programmering og da Ola Mirecka slet ikke kendte forskel og bits og bytes da hun startede på kurset har læringskurven været stejl Foto Rasmus Laurvig

Om Fab Academy

Fab Academy udbydes fra FabLab Spinderihallerne i Vejle. Fab Academy er et rådgivningsforløb for iværksættere, som udbydes af den californiske NGO Fab Foundation, som også udsteder eksamensbeviset. Bestyrelsen består blandt andre af tidligere programleder samt nuværende direktør af Center for Bits and Atoms, Massachusetts Institute of Technologies (MIT). Derudover deltager direktører fra den internationale undervands-robotvirksomhed SMD Ltd. og Softwarevirksomheden SolidWorks.

FabLab Spinderihallerne i Vejle er for alle som ønsker en karriere inden for innovation, digital fabrikation og design. Forløbet giver deltagerne adgang til brug af teknologier, og lableder assisterer deltagerne i brug af teknologierne og med designsparring gennem et intensivt 20 ugers kursusforløb. Det koster 5000USD at deltage og næste Fab Academy starter januar 2018.

UGENS STARTUP: