Teknologivirksomheden Estech har i går indviet et banebrydende anlæg i Odense, der som det første i verden kombinerer CO2-fangst med produktion af grøn brint i én samlet proces.
Med dette nye anlæg, døbt CAPPOW, håber Estech at tilbyde en revolutionerende løsning, der kan spille en central rolle i den globale grønne omstilling, skriver selskabet i en pressemeddelelse.
Efter flere års arbejde er anlægget nu klar til at demonstrere, hvordan man effektivt kan håndtere drivhusgasser fra industri- og energisektoren.
“Det er flere års udviklingsarbejde for vores virksomhed, der kulminerer i dag. Vi håber og tror på, at det bliver en milepæl for ikke bare os som virksomhed, men i al beskedenhed også for Danmarks grønne omstilling” siger Søren G. Larsen, administrerende direktør i Estech.
En løsning for fremtidens industri
CAPPOW-anlægget gør det muligt at opsamle og rense røggasser fra industrielle processer, hvorefter det omdanner den CO2-mættede væske til CO2, ilt og brint ved hjælp af elektrolyse. Teknologien kombinerer to processer, som normalt kræver separate anlæg, hvilket gør den både mere omkostningseffektiv og energieffektiv.
Denne nye tilgang gør CAPPOW relevant for en bred vifte af virksomheder, der udleder CO2 og har adgang til grøn strøm. Det kan være alt fra biogasanlæg til kraftvarmeværker, og anlæggets fleksibilitet gør det muligt at tilpasse til både små og store CO2-udledere.
Ifølge Søren G. Larsen kan teknologien ikke kun reducere CO2-udledningen, men også omdanne røggassen til værdifulde ressourcer som biobrændstoffer. Dette giver en anden businesscase end traditionelle CO2-fangstanlæg, da anlægget både kan bidrage til reduktion af udledninger og skabe økonomisk værdi.
Fakta om CAPPOW
- Kombinerede processer: CAPPOW kombinerer CO2-fangst og brintproduktion via elektrolyse i én samlet proces, hvilket er mere omkostnings- og energieffektivt.
- Fleksibel opskalering: Anlægget kan tilpasses virksomheder i forskellige størrelser, fra mindre produktionsvirksomheder til store kraftvarmeværker.
- Anvendelse: Den producerede brint kan anvendes direkte som brændstof eller videreforarbejdes til grøn ammoniak, metanol eller metan. Den indfangede CO2 kan bruges i produkter som kulsyreholdige drikke.
- Miljøvenlig proces: Teknologien anvender kun harmløs kemi og kræver ikke varme, hvilket gør processen sikker og miljøvenlig.