You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Nyt forskningscenter i Aarhus skaber glæde hos erhvervslivet: “Løser komplekse udfordringer og forbedrer konkurrenceevnen”

Professor Peter Gorm Larsen leder arbejdet med digitale tvillinger i det nye forskningscenter på Aarhus Universitet. Foto: AU Foto.

Aarhus Universitet styrker sin forskning i digitale tvillinger med stor donation og massiv opbakning fra erhvervslivet.

Aarhus Universitet styrker sin forskning i digitale tvillinger med stor donation og massiv opbakning fra erhvervslivet.

This post is also available in: English

Digitale tvillinger bliver en nøglekomponent i fremtidens industri, og Aarhus Universitet står i spidsen for udviklingen. Med en donation på 15 millioner kroner fra Poul Due Jensens Fond har AU nu etableret et nyt forskningscenter, DT-CORE, der skal bane vejen for innovation inden for cyber-fysiske systemer.

Fænomenet digitale tvillinger gør det muligt at skabe en fuldstændig digital kopi af fysiske enheder, processer eller systemer. Ved hjælp af avancerede sensorer, kunstig intelligens og simuleringsmodeller kan virksomheder teste og optimere produkter uden behov for dyre og tidskrævende eksperimenter. Det betyder store besparelser og øget konkurrencekraft – særligt inden for industrier som farma, produktion og teknologi.

”Vi har været i gang med forskning i digitale tvillinger her på Aarhus Universitet siden 2019 og vi har nu i alt 236 virksomheder med i vores projektportefølje. Virksomheder, der alle bidrager aktivt ind i udviklingen af området, samarbejder med os og nyder godt af de frugter, forskningen medfører. Jeg er meget glad for, at vi med denne bevilling fortsat kan lede feltet inden for udviklingen af digitale tvillinger, bygge et endnu større miljø op omkring området, og for alvor sætte Aarhus Universitet på verdenskortet inden for digitale tvillinger,” siger Peter Gorm Larsen, der er leder for det nye forskningscenter, i en pressemeddelelse

Erhvervslivet er begejstret

Med DT-CORE får både store og små virksomheder en unik mulighed for at samarbejde med AU og drage fordel af den nyeste forskning på området. Opbakningen fra erhvervslivet har været massiv. Casper Hansen, CEO i automationsvirksomheden Technicon, understreger, at digitale tvillinger er afgørende for global konkurrenceevne, og interessen fra virksomheder vokser støt. 

”Digitale tvillinger gør det ikke alene muligt for industrivirksomheder hurtigt at simulere og teste processer og flow, inden produktion opstartes. Det skaber nogle klare fordele, og dermed udvider digitale tvillinger vores evne til at udvikle endnu mere avancerede løsninger, der løser komplekse udfordringer og dermed forbedrer virksomheders konkurrenceevne,” siger Casper Hansen, CEO i automationsvirksomheden Technicon, der udvikler high end løsninger især til den globale farma-industri, og fortsætter:

”Digitale tvillinger kan samtidig gøre det lettere at få medarbejdere til at arbejde sammen om de løsninger, man arbejder på. De kan gøre det lettere at supportere og servicere anlæg på tværs af afstande. Og som det tredje gør udvikling og udbredelse af digitale tvillinger, at vi som nation kommer endnu højere op på læringskurven. Danmark er anerkendt for sin robotteknologi. Ved at styrke indsatsen inden for digitale tvillinger bidrager det til, at den position løftes.”

DT-CORE, der officielt åbnede i februar 2025, ledes af professor Peter Gorm Larsen samt forskerne Lukas Esterle og Cláudio Gomes, vil løbe frem til 2030.

UGENS STARTUP: