Sponseret – Nyt Scale-Up område: 10 startups klar til at innovere turisme og oplevelser

Det nyeste Scale-Up center er netop åbnet, hvor 10 startups er klar til at innovere turisme og oplevelser. Første workshop foregik i Spinderihallerne i Vejle, som i 15 år har satset på oplevelseserhverv. Og her håber man, at det nye center kan være med til at cementere områdets styrkeposition på området.

Over hele landet findes Scale-Up Centre med hvert sit speciale, som hjælper nogle af landets lovende SMV´er og startups på vej mod mere vækst. Et af de nyeste skud på stammen er centret for Oplevelseserhverv og Turisme, som for nyligt offentliggjorde sit første kuld virksomheder.

På det nye center skal 10 virksomheder gennem et forløb på fem måneder, hvor de har adgang til et skræddersyet advisory board og rådgivningskompetencer fra Spinderihallerne, SE Next Step og Insero – som sammen ejer centret. Derudover får de ti fælles workshops – og den første vendte allerede op og ned på tingene hos nogle af virksomheder, da den løb af stablen mandag.

”Vendt bøtten er måske endda en underdrivelse, for vi skal i hvert fald hjem og regne på en helt anden forretningsmodel, end den vi kom med i dag,” fortalte et af de fremmødte startups.

Og det var netop meningen allerede med første møde: At få udfordret deltagernes forestilling om, hvad det er for en forretning de er i gang med at bygge op.

Hjernen skal foldes ud

Workshoppen foregik i det vejlensiske iværksættermiljø Spinderihallerne, som siden 2004 har satset på oplevelseserhverv og kreativt iværksætteri.

”For startups er der nok at gribe fat om i dagligdagen – det er ikke så tit, at vi har fokus på en tænkepause og at kravle ind i hovedet på os selv. Derfor har de hos os fået et lille kærligt spark til at undre sig over deres egen virksomhed, og bruge tid på at dykke ned i alle de innovationsmuligheder, de ikke var bevidste om endnu,” forklarer Lars Henrik Nielsen, der ud over at være iværksætter og psykolog var mentor på den første workshop.

Parret bag Casusgrill til højre mødes med to lokale iværksættere og bliver udfordret på alt fra branding til funding af startuppet

Derfor var de ti startups fra hele landet blevet koblet sammen med lokale iværksættere, som udfordrede deres ideer og forretningsmodeller.

”At undre sig og udfordre sin egen forretning er en integreret del hos virksomhederne her i Spinderihallerne. Og dem der kan hjælpe bedst i den proces er ikke nødvendigvis eksterne konsulenter – men andre virksomheder, som har egne og levende erfaringer,” siger Lars Henrik Nielsen.

”Kompetent modspil giver hurtigere product/market fit”

For Aarhus-startuppet Xsided, som er et af de startups, der er kommet igennem nåleøjet til forløbet, har det været ekstra tydeligt, at der er tale om et helt nyt Scale-Up Center – for faktisk hørte de først om muligheden få uger inden forløbet gik i gang. Men efter at have fået tildelt et advisory board og været med på den første workshop er de ikke i tvivl om, at den hurtig beslutning var rigtig.

”Vi får adgang til kompetencer og et stærkt netværk. Og bare det at møde andre startups i samme sektor, som kan komme med deres vinkler på vores udfordringer, forretningsmodel og koncept er guld værd,” mener Claus Fisker, CEO og co-founder af Xsided.

Læs også: 28 vækstkometer klar til kickoff på Next Step Challenge 2018

Startuppet laver en app, der snakker sammen med storskærme til liveevents. På den måde kan app og storskærm både fungerer som underholdning i pauserne, og så tilføjer det en ny, mobil markedsføringsdimension for arrangørerne.

Xsided kan se, at konceptet fungerer, men har brug for at finde den rigtige forretningsmodel, før de begiver sig ud over landets grænser.

”Målet er, at bliver klogere på, hvordan vores forretningsmodel skal skrues sammen, og der er det en kæmpe fordel at blive stillet over for kompetente erhvervsfolk, der kommer udefra og kan udfordre os, så vi hurtigere kommer til product/market fit,” mener Claus Fisker.

Claus Fisker til højre og hans aarhusianske startup Xsided er en af de ti som er blevet optaget på det nye program Han var man særligt imponeret over at det tildelte advisory board blandt andet indeholdt en executive fra fodboldklubben Esbjerg og den højprofilerede ekspert i sport management Kenneth Cortsen personer der kan være med til at løfte virksomheden til næste niveau

Kan cementere områdets styrkeposition

En del af tankegangen bag de 12 Scale-Up centre i Danmark er, at de skal etableres som elitecentre, hvor der er lokale kompetencer; Offshore ligger i Esbjerg, Robotindustri på Fyn mens Turisme- og Oplevelseserhverv er delt mellem Esbjerg og Vejle i Syddanmark.

”Vi har store, veletablerede institutioner i området som Lego, Givskud og Kongernes Jelling – men de efterspørger innovation. Derfor er der spændende muligheder i at matche de lokale oplevelsesvirksomheder med ligesindende startups fra andre dele af landet,” mener Lene Lawaetz, der er leder af Spinderihallerne og Innovationschef i Vejle Kommune.

Samtidig håber hun, at centret kan være med til at åbne resten af landets bevidsthed for de kompetencer, der ligger i området – og på sigt styrke dem.

”Siden 2004 har vi i Spinderihallerne haft særligt fokus på oplevelseserhvervene og at booste den slags iværksættere. Og jo flere vi kan samle indenfor den sektor, jo større bliver styrkepositionen,” siger hun.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY