You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

octlight, scion dtu, optik, helse, medtech

Octlight vil diagnosticere øjensygdomme, før det er for sent

De fleste får diagnosticeret øjensygdomme alt for sent. Octlight fra forskerparken Scion DTU vil give optikere muligheden for at tage 3D-billeder af kunderne og på den måde opdage øjensygdomme tidligere.

Når folk går til øjenlægen for at få undersøgt deres begyndende grå stær eller forkalkninger på nethinden, er det ofte fordi, de har svært ved at se. Og når først det er nået så langt, så er det i mange tilfælde for sent at behandle sygdommene. Dén problemstilling vil firmaet Octlight tackle. De sidder i forskerparken Scion DTU og har siden 2014 arbejdet på en avanceret 3D-scanner til øjet. De har netop fået en bevilling fra Markedsmodningsfonden til at udvikle øjenscanneren.

“Normale øjenscannere kan ikke tage særlig nøjagtige billeder af øjet. Det er især fordi, at øjet altid er i bevægelse, og derfor skal der udstyr til, som kun øjenlæger har,” siger Thor Ersted Ansbæk, som er CEO i Octlight.

Tager et tværsnit af øjet

Normale øjenscannere tager et billede at øjet forfra. Med den metode får man kun et billede af nethinden, men ikke alle de andre lag, som øjne er bygget op af.

“Vores scanner giver et 3D-billede, hvor man får et tværsnit af øjet fra flere vinkler. Den viden kan bruges til bedre at bremse udviklingen og give den rette medicin,” siger Thor Ansbæk.

Skal ud til optikere

Planen for øjenscanneren er, at den skal sælges til firmaer, som kan indbygge den i deres løsninger til øjenlæger og optikere. Den skal altså blive en del af de allerede eksisterende løsninger. Thor Ansbæk mener, at det ville kunne fange mange flere øjensygdomme, før det er for sent, hvis scanneren kommer ud til optikere.

“Når du går til optikeren og skal have briller, bliver mange spurgt, om de vil have et helbredstjek. De scannere, der er hos optikere nu, er bare så dårlige, at den ikke fanger sygdomme, medmindre de er meget fremskredne. Visionen fra vores side er derfor, at optikere bruger vores scanner og opdager sygdommene meget tidligere, end hvis folk først opdager den hos øjenlægen,” siger han.

Adgang til mikrofabrikation-udstyr

Octlight har været i forskerparken Scion DTU siden 2015. De kom oprindeligt fra DTU på den anden side af vejen, og derfor var det et naturligt skridt at flytte i forskerparken. Det var dog endnu vigtigere for den specialiserede virksomhed, at de kunne få adgang til avanceret udstyr.

“Vi arbejder med mikrofabrikation, så vi havde brug for adgang til sådan nogle faciliteter. Det kunne vi få her, hvilket er unikt – det ville måske koste 50 millioner selv at lave sådan et værksted, så at vi kan leje os ind i det er afgørende,” siger han.

Startuppet har også været en del af Smart Innovation, der giver små og mellemstore virksomheder mulighed for at deltage i et forløb, der skal skabe vækst – både for den enkelte virksomhed og for Region Hovedstaden som helhed. Alle deltagere i Smart Innovation får adgang til 400 videntimer, hvor de for eksempel kan få sparring med DTU-Forskere med ekspertise i præcis den type produktudvikling, som den enkelte virksomhed arbejder med. Derudover får deltagerne 45 timers forretningsrådgivning og 100 faciliteringstimer fra Scion DTU.

Derudover er han glad for netværket i forskerparken.

“Der er masser af godt netværk at få her. Vi kender mange herude i opstartsvirksomheder og etablerede i virksomheder. Det er en fordel at kunne sidde på kontor med folk, der måske har været i gang i ti år mere end os selv, og har oplevet op- og nedturene,” siger Thor Ansbæk.

Octlight regner med at komme på markedet i 2019, og er lige nu ude i en kapitalrunde.

UGENS STARTUP: