You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Odense-startup tager dig med på hele produktionsrejsen bag dit tøj

Foto: Durable Journey

Durable Journey vil lave kvalitetstøj forsynet med QR-koder, som viser præcist, hvor det kommer fra.

Durable Journey vil lave kvalitetstøj forsynet med QR-koder, som viser præcist, hvor det kommer fra.

Mange dele af tøjbranchen har stadig et blakket ry, når det gælder den grønne omstilling og arbejdsforhold.

Det vil det fynske startup Durable Journey ændre på ved at skabe transparens omkring forsyningskæden for det tøj, de producerer. Forbrugeren kan således scanne en QR-kode, som tøjet er forsynet med, og derefter se præcist, hvor ulden kommer fra, hvordan det er blevet fragtet, hvor tøjet er syet og ikke mindst, hvem der har ejet tøjet før dig, hvis det er brugt. 

Der er heller ikke nogen grund til at skjule processen bag tøjet, da Durable Journey fremstiller uld ved at gøre brug af såkaldt regenerativt landbrug i Uruguay, hvor fokus er på ting som at binde CO2 i jorden, minimalt brug af kemi, gode arbejdsforhold, god dyrevelfærd og at investere i lokalsamfundet.

Ulden bliver herefter behandlet og farvet i Italien og så fragtes det til Danmark, hvor det bliver strikket – en rejse og proces som alle digitalt vil kunne følge med i. 

Grøn omstilling og konkurrencedygtige priser

Ejerne bag virksomheden har haft fokus på den grønne omstilling fra start af, og de mener ikke, at man som iværksætter behøver gå på kompromis for at skabe en rentabel forretning. 

“Der går nok mange iværksættere rundt med en drøm om at gøre en forskel i den grønne omstillings navn, men man hører for det meste, hvor svært det er at sælge økologisk mælk i krisetider, eller at forbrugeren ikke vil betale mere for et bæredygtigt produkt,” fortæller Durable Journeys CEO og stifter Michael Vikkelsø Rasmussen, og fortsætter: 

“Vi valgte at skrive et stærkt manifest, som har guidet os fra start og sikret en meget idealistisk udvikling af vores virksomhed. Disse rammevilkår åbnede døre op, som vi ikke troede var mulige. Det interessante er også, at det har haft betydning for vores omkostninger, da vi har kunne forhandle aftaler på plads, hvor vi har fået ydelser til langt under markedsprisen. Så de beslutninger, der i starten af værdikæden koster ekstra, nemlig at vi betaler den planetære pris, udlignes tilsvarende af de minimerede omkostninger i f.eks. marketing, udvikling af e-commerce, influencer-samarbejde m.v. For hvem vil ikke være en del af noget ægte?”

Stifterne bag Durable Journey har tilsammen 70 års ledelseserfaring i branchen og består af:

  • Michael Vikkelsø Rasmussen, stifter og CEO 
  • Mikkel Fangel Poulsen, medstifter og Creative Director) 
  • Klavs Breckling, stifter og CPO
  • Jens Ahm, stifter og bestyrelsesformand.
Michael Vikkelsø Rasmussen Stifter og CEO og Mikkel Fangel Poulsen Medstifter og Creative Director Foto Durable Journey

Den emotionelle forbindelse

Prisen på et produkt afgøres af en række faktorer, og en af de store er omkostningerne ved at få produktet skubbet ud i verden, eksempelvis markedsføring. Her er der noget at spare ved at engagere sine partnere, ifølge virksomhedens CEO. 

“Til sidst ender alle omkostninger i produktets pris, men hvis vi skal have respekt for, hvad forbrugeren er villig til at betale for et produkt, så skal vi finde ‘besparelser’ i andre led end i selve produktets pris. Så når vi kan skabe engagement hos vores partnere, så afspejler det sig i ydelsen, vi køber, og dermed i produktets pris, hvilket er lig med et konkurrenceparameter,” siger Michael Vikkelsø Rasmussen. 

Partnerne er selvfølgelig ikke de eneste, der skal være engagerede. Man skal også have nogle engagerede kunder. 

“Vi vil skabe en emotionel forbindelse med forbrugeren og værdikæden. For at nå dette mål vil vi bruge det digitale produktpas,” fortæller Michael Vikkelsø Rasmussen. 

Det digitale produktpas er noget, som EU er ved at indføre, der i første omgang kommer til at ramme netop tøjbranchen . Det går ud på, at man – ligesom de allerede nu har gjort hos Durable Journey med QR-koder – på sigt vil indføre nogle standarder og gøre det lovpligtigt at skabe transparens omkring produktets forsyningskæde. 

Durable Journey sigter efter at rejse 3 millioner DKK i kapital til en værdiansættelse på 15 millioner kroner i løbet af efteråret 2024. 

Halvdelen skal rejses igennem en større investor, der skal komme med 750.000 DKK i aktiekapital og det samme beløb i lånekapital. De resterende 750.000 DKK skal rejses gennem Durable Journeys community, hvor der bliver stiftet et selskab, som kommer til at eje 5% af virksomheden, og hvor man kan blive medejer for 10.000-100.000 kr.

UGENS STARTUP: