Det er altid en god idé at undersøge, om der findes patenter, som står i vejen for dit nye, seje produkt, inden du begynder at udvikle. Det kan lyde langhåret, men det er faktisk ikke mere besværligt, end at du kan gøre det selv.

Det er enhver iværksætters mareridt at bruge tid og penge på at udvikle en idé, for så at finde ud af, at noget så kedeligt som regler, står i vejen for at få den på markedet. Derfor kan det være smart at undersøge, om der findes produkter og patenter, der ligner den idé du har fået, inden du går i gang med at udvikle.

Der findes utallige professionelle services, der kan hjælpe dig med at finde eksisterende patenter – en såkaldt nyhedsundersøgelse. Det koster bare hurtigt mange penge, og med lidt tålmodighed, kan man gøre det selv.

Læs også: Gør patenter iværksættere mere eller mindre kreative?

Processen består grundlæggende af en produktsøgning og en nyhedsundersøgelse, og til at guide os igennem processen, har vi allierede os med Steffen Nielsen Österberg, der er ingeniør og medstifter af den københavnske opfindervirksomhed Lolle & Nielsen Inventions.

Produktsøgning

Det første skridt er at finde eksisterende produkter, der ligner det, man gerne vil udvikle. Det er både god inspiration og en simpel indikator for, hvor unik idéen er. Findes der allerede utallige versioner af idéen, er et patent umuligt – og vice versa.

1) Brug Google til at søge på ord og termer, som beskriver din idé eller dit produktet.

2) Før en søgehistorik. Nye søgeord og termer dukker hurtigt frem, og hvis ikke der holdes styr på historikken, forsvinder overblikket.

3) Noter producent, produkt og bemærkninger for hvert relevant produkt, der findes.

Nyhedsundersøgelse

Findes der allerede patenter, som står i vejen for din idé, eller har du fat i noget nyt, som måske endda kan patenteres?

Processen kaldes en nyhedsundersøgelse, og her er det vigtigt at huske, at meningen med at søge efter eksisterende patenter er at finde noget, der ikke er rart; Patenter der ultimativt kan aflive din idé. Vær grundig, for hvis du kigger den anden vej, når noget ubehageligt dukker op, indhenter det dig bare senere.

Læs også: Styrelse: Du skal patentere, så hurtigt som det er muligt

1) Lav en bred søgning efter relevante ord, termer og patenter på Google Patens. Det er ikke den grundigste patent-søgemaskine, men den er hurtigt, lettilgængelig og giver et godt overblik.

2) Brug erfaringerne fra Google Patents og lav en tilsvarende søgning på den mere grundige Espacenet-søgemaskine. Noter relevante patenter, der minder om din idé. Husk især at få noteret de relevante patenters ‘classification number’ – eksempelvis H04R9/046 – da det skal bruges i næste trin.

Eksempel:
Patent: Movable coil for loudspeakers and microphones
Classification number: H04R9/046

3) Brug “Classification search” i den venstre menu på Espacenet til at backtracke underkategorien for patentets “classification number”.

Eksempel: H04R9/046
H = Electricity.
04 = Electric Communication Technique.
R = Loudspeakers, Microhophones, etc.
9 = Transducers of moving-coil, moving-strip, or moving-wire type
/046 = Construction

4) Søg i den fundne underkategori, da den formentlig indeholder flere relevante patenter. Kombiner eventuelt underkategorien med søgeord, hvis der er for mange patenter i kategorien. Notér igen relevante patenter.

5) Husk at gentage processen med så mange søgeord og patenter, som det er relevant.

Brug din nye viden

Med en grundig produktsøgning og nyhedsundersøgelse kender du nu både konkurrerende produkter og patenter, og har fået en dybere indsigt i, hvordan din idé skiller sig ud.

Er de fundne patenterne for tæt på din idé, kan du enten droppe den eller gentænke den – og være glad for, at du ikke har spildt tid og penge på at udvikle den.