Opråb fra serieinnovatør: I krig og kriser er innovationen størst

GoLearn optog nye kurser i starten af Corona-krisen, som de nu høster frugterne af. På samme måde bør andre startups gribe de innovationsmuligheder krisen skaber, mener en af af iværksætterne bag platformen.
@Redaktionen

Selvom virksomhedens økonomi er ramt, er der god grund til at være optimistisk lige nu, mener serieiværksætter Nicolai Frisch. Krisen får os nemlig til at ændre vaner i lynfart, og det skaber nye, store muligheder.

Selvom virksomhedens økonomi er ramt, er der god grund til at være optimistisk lige nu, mener serieiværksætter Nicolai Frisch. Krisen får os nemlig til at ændre vaner i lynfart, og det skaber nye, store muligheder.

Fra første række har Nicolai Frisch gennem to årtier set, hvad der sker, når krisen har ramt hans virksomheden. Siden årtusindeskiftet har han været involveret i en række startups – blandt andet Euroinvestor, Boliga, Agera, Dinero og seneste GoLearn.

Men selvom mange startup lider økonomisk lige nu, ser han krisen som noget anderledes positivt.

“Mange selvstændige og startups er pressede. For hvad gør man nu? Jeg er omvendt en af de bjørne, som kommer ud af sit hi, når kriser kradser, for stort set alle selskaber, jeg er lykkedes med gennem årerne, er sket på ryggen af en krise,” siger han.

Læs også: Serieiværksætter Nicolai Frisch: 5 tips til krisetider

Han så det selv med Euroinvestor, som blev skabt lige inden it-boblen i starten af 00’erne. Her var han den første ansatte. Da krisen ramte, og alle konkurrenterne med tunge investeringer løb tør for penge, fandt Euroinvestor ind til kernen af det, brugerne virkelig efterspurgte og fik succes.

“Det er i det moment, at man skal være omstillingsparat og finde ud af, hvad brugerne søger. Dengang var det aktiekurser online og aktiedebat, vi fokuserede på, da aktienedturen fik mange private til at miste tilliden til det etablerede som banker og investeringsforening. De stolede ikke på de råd de fik fra “professionelle”, og søgte istedet hjælp hos ligesindede,” siger Nicolai Frisch.

Så har man tid nu, er det med at bruge energien på at finde ud af, hvilke nye trends, der sker. Det er i krig og kriser at innovationen sker hurtigst, mener han. For her ændrer folk adfærd, og ser man hurtigt, hvilke vaner, der skifter, kan man vinde på det.

GoLearn: Massiv vækst under krisen

Det er også tilfældet som vi står i en verserende krise. Det viser tallene i læringsplatformen GoLearn, hvor Nicolai Frisch er medejer og bestyrelsesformand.

“I starten af marts så vi indikationer af, at corona kunne ramme Danmark som en tsunami. Vi indkaldte til krigsråd på kontoret med ledelse og bestyrelse for at finde ud af, hvad vi skulle gøre. Jeg havde selv været i Asien og set hvordan mere og mere blev lukket ned. Vi valgte derfor at prioritere færdiggørelsen af to kurser, som vi tilbød gratis til virksomheder under krisen,” siger Nicolai Frisch.

Læs også: Overblik: Startups giver gratis hjælpepakker under Corona-krisen

Selvom deres online læringsplatform har været tilgængelig i halvandet år, har situationen nu med ét ændret sig. Store dele af erhvervslivet er tvunget til at rykke online for at få efteruddannelse. Og selvom mange af de aktive bruger på platformen udnytter de gratis tilbud, er antallet af betalende brugere også steget fra 3.000 til 20.000 på rekordtid.

“Vi har været forud for vores tid. Folk er klar til at skifte et Comwell-kursus ud med mere effektiv indlæring gennem digital læring. Der er sket en fuldstændig transformation i virksomhederne over de seneste måneder, hvor medarbejdere er sendt hjem og alt er blevet digitalt,” siger han.

Ikke alle kan vinde

Mens GoLearn profiterer på en krise, hvor alle arbejder remote fra den ene dag til den anden, så erkender Nicolai Frisch også, at andre brancher ikke har samme mulighed. Nogle vil være være tvunget til at lukke store dele af forretningen for at holde afstand. Men det kan give de stærkeste en endnu stærkere position, hvis de klarer sig gennem krisen.

“Nogle brancher er mega pressede, hvor det drejer sig om at man må skære helt ind. Men hvis du har bygget en virksomhed eller løsning, der virker i et marked, der er presset, så har du også bygget et solidt fundamentet for fremtiden. Det er som at bygge et fundament til et hus. Kan det klare en tsunami, kan det også klare lidt blæst fremover,” siger han.

Er virksomheden presset i dvale mener han, at man for alvor bør overveje, om man kan bruge tiden på innovere mod de nye trends.

“Måske ligger det milevidt fra det problem, man løser i dag, men er der et hul i markedet, som ingen har set, er det med at komme afsted,” siger han.

Krisen skaber robusthed

For Nicolai Frisch og hans familie har krisen betydet, at de har set mindre til hinanden over den seneste måned, fordi han har arbejdet ekstra hårdt med sine virksomheder.

“Det er nu, man kan gøre den store forskel. Kun de stærkeste overlever. Der kommer en massiv oprydning, og mange af lykkeridderne bliver sorteret fra nu. Alle kan jo bygge forretninger i fremgang, men det er kun de skærteste, der lykkes i modgang,” siger han.

Derfor mener han også, at det ikke bare handler om at klare sig gennem krisen, men i stedet om at se det som en mulighed for at udnytte nye muligheder, så man står endnu stærkere på den anden side.

“Du ændrer radikalt adfærd og vaner nu, fordi du bliver tvunget til det. Og historisk ser jeg, at man ikke går tilbage til det gamle. Man har fået en ny hverdag og virkelighed,” siger han.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY