London lokker med markedsandele og store investeringsrunder, men har en læringskurve, der er stejlere end de fleste. Derfor var otte, danske startups taget til den britiske hovedstad for at finde genvejene ind bag de forjættede bymure til den anden version af skaleringsprogrammet Canute.
“Selvom vi allerede er i seks lande, kan jeg stadig lære en masse, så jeg har taget den nysgerrige hat på herover. Jeg sender, næsten, altid en mail til mig selv, hvis jeg hører noget vigtigt,” forklarer Casper Hassø Nielsen, CEO i Minuba, over en kold pint og en pubquiz, efter en veloverstået første dag af skaleringsprogrammet Canute i London.
Hvor mange mails sendte han så? Det vender vi tilbage til.
Minuba var et af de otte startups, der tog turen til den britiske hovedstad for at deltage i tre tætpakkede skaleringsdage, da den anden version af Canute løb af stablen.
Eksportrådet står bag programmet, der gør danske startups klogere på, hvordan de bliver britiske scale-ups. Vi var med på sidelinien, da der blev delt ud af skaleringstips fra den højeste hylde.
Læs mere om Canute her: Danske scale-ups får permanent landingsbane i London
Mens de fleste af deltagerne har skaleret til andre markeder, har ingen af dem indtaget de britiske øer, der ellers lokker med et stort marked og voldsomme investeringsrunder. CEO og founder af startuppet Prezentor, Morten Junge, forklarer over kaffe og croissanter syd for London, hvorfor han har taget turen over Nordsøen.
“Først og fremmest er vi igang med at skalere vores forretning internationalt, og England som marked er rigtig spændende, men også rigtig svært. Dernæst skal de fleste af deltagerne jo rejse penge på et tidspunkt, og der er London og Storbritannien naturligvis en spændende destination,” siger Morten Junge.
Det var netop skalering og investering, der var på programmet i de kommende tre dage. Derudover var der også plads til en branding-session ved Zendesk, et nervepirrende pitchevent og et væld af netværksmuligheder.
“En dråbe i et rødt ocean”
De fleste kender fornemmelsen af at føle sig lille i en ny storby. Oplevelser af netop den karakter flyder Themsen tyk med. Som Jannis Littmann, CEO i Officehub, bemærker, kan man ikke andet end at blive bjergtaget af den gigantiske togstation Victoria Station. Men det er ikke kun infrastrukturen, der imponerer og indgyder ærefrygt.
“I Danmark er man, som startup, måske markedsledende eller har 2-3 konkurrenter. Men herovre er man en dråbe i et red ocean. Der er selvfølgelig muligheder, men konkurrencen er skarp, det er ganske enkelt en anden liga end den københavnske,” siger Jannis Littmann.

Derfor blev der også brugt notesbøger og visitkort i metermål i løbet af tre dage, hvor arrangøren fra Eksportrådet, Mia Grosen, især havde lagt vægt på at skabe et program, hvor netværksmulighederne var i fokus.
“Vi ønsker at give virksomhederne indsigt i en række relevante emner, når man som startup kommer til London. Men det allervigtigste for mig har været, at foredragsholderne også er interesserede i at indgå i en dialog med de danske startups efter programmets afslutning,” siger Mia Grosen.
En vægtning som faldt i god jord hos Søren Gøtterup-Tang, CEO i Crowdio, der tog hjem med fornyet mod på en eventuel skalering og vigtig inspiration efter mødet med skaleringsrollemodeller som for eksempel Gaest.com.
“Jeg synes, det er fedt at møde en masse spændende, danske virksomheder, der allerede har en tilstedeværelse i London, og få adgang til et kæmpe netværk. Jeg har lært en masse ting, som ville have taget lang tid at lære på egen hånd,” siger Søren Gøtterup-Tang.
London kræver branding og særlig ledelseskultur
Netop fordi, der er så mange om buddet, er det nødvendigt at skille sig ud. Derfor begyndte anden dag i Zendesks lokaler, hvor den danske enhjørnings Chief Creative Officer, Toke Nygaard, forklarede, at branding strækker sig meget længere end et velkomponeret logo.
“Branding-sessionen ved Zendesk var virkelig spændende. De har formået at aktivere deres brand i forhold til både virksomhedens kultur og kunder,” siger Christian-Emanuel Anton, CEO og co-founder af MeetinVR.
Kundeservice-gigantens brand-indsats skinner bogstaveligt talt igennem helt ned til det rette antal Kelvin – farvetemperatur i lyspærer – i deres mødelokaler, og de har mere end 30 ansatte i deres afdeling.

Helene Lassen Nørlem, CEO og stifter ved Tiimo, blev bekræftet i, hvor vigtigt det er at fokusere på det fokusområde fra start: “Det var fedt at blive mindet om, at branding er relevant helt fra start. Jo senere man starter, desto sværere er det at implementere de rigtige værdier og fortællinger i ens organisation.”
Men det er ikke kun brandingen, der skal fintunes op for, når danske startups rykker til London. Engelske medarbejdere foretrækker et klart organisatorisk hierarki og bonusbaserede lønninger i langt højere grad. En erkendelse, der fik Stine Hulvej, CMO i Low-fi til at stille spørgsmål.
“Turen har sat gang i nogle vigtige overvejelser omkring rekruttering. Skal man hyre lokalt talent, der har en anden kulturel baggrund end den danske – og derfor også kræver et andet lederskab end vi er vant til med vores danske team? Det har fået mig til at overveje, om vi kan skalere til et nyt marked og stadig være tro mod vores danske DNA.”
Danske Bank Growth betaler halvdelen af turens omkostninger for de deltagende startups, og den startup-fokuserede afdeling i banken er hovedsponsor på turen.
Storbritannien er investorland
En af de store forskelle mellem det danske investeringsmiljø og det britiske er størrelsen. Det er ikke uhørt at en seedrunde i London når samme størrelse som en serie A-runde i Danmark. De større ambitioner og beløb var en af grundene til at Cecilia Valsted, Co-founder af Indieframe, var taget med.
“Med al respekt for Danmark – hvor vi har fundet gode seed-penge og angel-investorer – så vil vi gerne have udenlandske kræfter med i virksomheden. Indieframe er tænkt internationalt. Ydermere kan vi jo høre, at runderne, drømmene og armbevægelserne er noget større herovre,” siger Cecilia Valsted.
De ambitioner var der mulighed for at indfri på den sidste dag af Canute, hvor de otte startups stod ansigt til ansigt med et af Londons vartegn – nej, ikke the Eye – men et møde med de notoriske lokale VCs. Morten Resen var også fløjet ind til eventet, hvor han pitchede Golittle.

Efter en vellykket pitchsession – startupsene forklarede, fightede og foreslog hvorfor lige deres case var en oplagt investering – afholdtes en reception i den danske ambassadørs residens, hvor der var mulighed for Jannis Littmann, Officehubs CEO, for at evaluere ovenpå tre tætpakkede, lærerige og begivenhedsrige dage:
“Turen har gjort, at jeg både overvejer og genovervejer en masse ting. Jeg skal have en masse dialoger med investorer og mine co-founders, når jeg kommer hjem. Jeg er blevet en meget klogere mand, hvad angår London og startups, end jeg var før.
Og Casper Hassø Nielsen, CEOen i Minuba, med den nysgerrige hat? Han steg på flyet mod Kastrup med en indbakke, der bugnede af mere end 40 ulæste mails – alle sammen fra ham selv.