You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Patent pending: At gøre innovation til en god forretning

@jakob

Mange af de startups, der deltager i det grønne acceleratorforløb, Green Tech Challenge, har udviklet nye teknologier eller bygget stærke brands rundt om deres forretning. Nogle af dem kan have gavn af at få styr på deres IP-rettigheder.

Mange af de startups, der deltager i det grønne acceleratorforløb, Green Tech Challenge, har udviklet nye teknologier eller bygget stærke brands rundt om deres forretning. Nogle af dem kan have gavn af at få styr på deres IP-rettigheder.

Ikke langt fra Nomas gamle lokaler og kun få meter fra Københavns havnefront ligger Awapatent. Ligesom Noma og Københavns Kommune kan Awapatent lide innovation. De har specialiseret sig i immaterielle rettigheder; patenter og varemærker. Med mange års erfaring hjælper de deres kunder med at gøre ideer til god forretning, fordi der ligger store muligheder i innovation.

Derfor er det blevet Awapatents strategi at fokusere på startup-miljøet. Som en del af denne strategi er Awapatent en af de største partnere i den grønne accelerator, Green Tech Challenge, der vil skabe vækstmulighed for europæiske startups og gøre grøn forretning til god forretning. Mange af løsningerne, der kommet ud af acceleratorprogrammet, er nye og innovative og derfor skal de beskyttes og startup-virksomhederne søger blandt andet hjælp til kommercialisering af IP og innovation.

“For os er det en effektiv måde både at understøtte miljøet og få adgang til alle de her nye virksomheder. Det er meget motiverende for os fordi entreprenørerne er drevne og energiske, og at være en del af programmet hjælper os med at blive bedre integreret i startup-miljøet,” siger Lasse Henze, der er europæisk patentadvokat for Awapetent i København.

Tech, brand eller midt imellem?

Som lille virksomhed, er der god grund til at beskytte sig på flere fronter.

“Nogle startups er centreret omkring tech, og de har bygget hele forretningen på basis af den nye teknologi. Andre er tydelige brand-forretninger, hvor deres brand er afgørende for at sælge deres produkt. Og endnu andre er et sted imellem de to,” siger han.

Hvis en virksomhed har udviklet en helt ny teknologi, vil den højst sandsynligt blive rådet til at undersøge patenter. Hvis virksomheden i stedet har bygget sin forretningsmodel op om at have et stærkt brand og sælge produkter i brandets navn, vil den blive bedt om at kigge på varemærker. Men i midten af de to bliver det rigtig interessant for patentadvokaterne.

“Som regel er motivationen for at sikre sine immaterielle rettigheder, at andre ikke skal kopiere din teknologi – både den konkrete løsning og andre åbenlyse alternativer. Men hvis du har nogle nye, tekniske løsninger og et stærkt, eksisterende brand, vil et begrænset patent være mere interessant. Simpelthen fordi konkurrenter vil prøve at være så tæt på dit produkt som muligt for at bruge dit brand til deres fordel. Et begrænset patent vil kunne holde den slags snyltere væk,” siger Lasse Henze.

Flere startups er opmærksomme på immaterielle rettigheder

Efter at have deltaget ved flere acceleratorforløb, har Lasse Henze et indtryk af, at mange startups kæmper, når det kommer til immaterielle rettigheder.

“Når vi kigger på varemærker, bliver vi ofte spurgt, om et givent navn er et stærkt varemærke, og om det er muligt at beskytte det. Hvis du vælger et generisk navn som beskriver, hvad du gør i din virksomhed, ender du op med et svagt varemærke, som kan være svært at beskytte,” siger Lasse Henze.

En andet spørgsmål de ofte støder på handler om patenter – og hvad der kan patenteres.

“Specielt indenfor IT og software. Det er et meget komplekst område at navigere i, og kun få kender grænserne for, hvad der muligt, og hvad der ikke er,” siger Lasse Henze.

Men alt i alt oplever han, at startups er blevet mere opmærksomme på deres rettigheder. De ved, at immaterielle rettigheder er en ting, og at det kan være relevant for dem. Nogle er endda begyndt at bruge dem aktivt. Men for at få mest værdi for pengene, bliver de nødt til at blive opmærksomme på, hvordan de kan bruge deres immaterielle rettigheder strategisk og integrere dem i deres forretningsmodel.

“Ikke alle er kommet så langt endnu. Men vi kan se en øget opmærksomhed, ikke bare fra startups men fra hele miljøet, fra investorer og rådgivere. Når flere bliver opmærksomme på mulighederne vil det have en selvforstærkende effekt, som får os alle sammen til at bevæge os i den rigtige retning,” konkluderer Lasse Henze.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY