Klimaforandringer og bæredygtighed er på dagsordenen over hele verden – både blandt befolkninger, myndigheder og virksomheder. Udfordringerne er store, men det er forretningsmulighederne også. Faktisk vurderes FN’s verdensmål at udgøre en forretningsmulighed på 12 trillioner dollars.
Omstillingen kræver nemlig investeringer i nye teknologier og grønnere produktionsteknologier. Og i den omstilling vil den danske platform Bifrost, som tre danske iværksættere står bag, være bindeleddet mellem myndigheder og store virksomheder på den ene side, og de nye grønne løsninger på den anden.
”Meget af det der skal til, for at vi når de her mål, handler om at bruge vores ressourcer klogere. Teknologierne findes allerede, men det er tæt på umuligt for virksomheder og organisationer at identificere de rigtige løsninger. Gilleleje Kommune har ingen chance for at være opdaterede på den bedste teknologi til cirkulær økonomi med insekter, der kan upcycle deres affaldshåndtering. Men det er alfa og omega at være first-mover, og vi har kortlagt 4000 impact-innovation, som kan hjælpe dem med at blive det,” siger Frederik Van Deurs, stifter og CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti More i Bifrost.
Platformen, der kan matche et grønt behov med en impact-innovation fra et startup, har netop fået en millioninvestering fra Christian Madsen og Jakob Heiberg, der begge er medstiftere af Gorm’s Pizza.
Fra 3 til 30 ansatte på ét år
Det er kun et år siden af to af Bifrost-stifterne flyttede til Portugal og åbnede det første Bifrost-kontor. Siden har de hjulpet virksomheder som E.on og Qvartz med at finde grønne løsninger, og teamet er vokset fra de tre stiftere til over 30 mand på tværs af kontorer i Lissabon og København. Og hele vejen er Bifrost vokset diskret – ganske organisk og gennem word-of-mouth.
”Vi har kun indtil 2030 til at løse de her problemer, så vi har kun ét skud i bøssen. Derfor mener vi også det er bedst, at kunderne kommer til os, fordi de har fået løsningen anbefalet,” siger Frederik Van Deurs.
Som bindeleddet mellem behovet og den grønne løsning, kan Bifrost eksempelvis hjælpe med at finde alternativer til plastik. Der er nemlig ikke bare én substitut som hedder ’grøn plastik’ – det afhænger helt af, om erstatningen skal bruges til bæreposer, pakning af fødevare eller til at køres om paller. Derfor skal en stor virksomhed, der ønsker at lave en grøn omstilling, præsenteres for dén specifikke løsning, der passer til deres situation.
”Vores mission er at få så mange impact-teknologier foran så mange beslutningstagere som muligt, så de kan købe de grønne produkter og ydelser. Vi ser forretning som den største driver for forandring, og vi kan hjælpe fra bare at formidle kontakten til at drive et større, corporate innovationsforløb,” siger Frederik Van Deurs.
Tog betroet investor ind
Umiddelbart kan det være svært at se, hvilket interesse pizzabagmænd har i en platform for grøn omstilling. Men Jakob Heiberg har været tidlig mentor for iværksættertrioen, og har fulgt dem siden de startede et andet projekt i København i 2015.
Derfor var det også oplagt at tage ham med som betroet investor, de allerede havde en god relation til, da Bifrost sidste år begyndte at rejse penge.
”Vi har haft organisk vækst i så lang tid, at vi har haft det klassiske iværksætterdilmma: Skal man blive ved med at bootstrappe, eller skal der nogen ind med noget erfaring, som kan tage det til næste niveau? Vi er vokset på en måde, hvor vores erfaringer kommer lidt til kort. Vi har brug for en professionel bestyrelse og nogle kapaciteter, som også har hånden på kogepladen i det her projekt,” siger Frederik Van Deurs.
Beløbet er ikke offentliggjort, men er stort nok til at give Bifrost nye muligheder for at udvikle og eksperimentere med produktet, siger stifteren.