Artiklen er sponseret af Players 1st – en af de partnere, som har gjort temaet “Sportstech 2021” muligt.
Morten Bisgaard og Jacob Buksted Poulsen har hjulpet nogle af Danmarks største virksomheder med at få styr på sin data, og omsætte den til indsigter de kunne forbedre forretningen ud fra. Samtidig har de to en passion for golf. Og i 2012 besluttede de at lade kompetencer og passion mødes i virksomheden Players 1st, som skulle hjælpe golfklubber med at blive klogere på, hvordan de kunne optimere deres oplevelse for medlemmerne.
Og det er siden blevet til meget mere end bare et passionsprojekt.
”Vores primære formål er at gå ind og analyser hullerne mellem det klubberne leverer, og det brugerne efterspørger. Og så skal vi få lukket de huller. Vi startede jo indenfor golf i Danmark, og det bredte sig som ringe i vandet til de øvrige Skandinaviske lande, og derfra videre ud i Europa og til USA,” fortæller Morten Bisgaard, CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti More og medstifter af Players 1st.
Konceptet er egentlig simpelt. Virksomheden har specialiseret sig i at indsamle spørgeskemaer fra medlemmerne, som tech-virksomheden efterfølger behandler effektivt og omsætter til intelligent rapportering i et dashboard, som klubberne kan handle ud fra: Skal banen vedligeholdes bedre? Er der brug for flere sociale arrangementer? Og hvordan er belægningen sammenlignet med branchen i øvrigt?
Det startede med golf, hvor Players 1st i dag er de facto førende på sit felt på verdensplan, men de seneste år har virksomheden udvidet sin model til at kunne hjælpe på tværs af sportsgrene.
Løfter i bredden
For Players 1st har udgangspunktet været i den kommercielle del af sporten, hvor golfklubber med store anlægsinvesteringer har haft et mindset mod også at drive en forretning. Men selvom en badmintonklub ikke har samme økonomiske incitament, er de også nødt til at forstå deres medlemmer, hvis de vil fastholde dem.
”Vores produkt rammer ind i en tendens og trend lige nu, hvor alle snakker om rekruttering og fastholdelse. Det er det, vi understøtter – og kan dokumentere sort på hvidt i stedet for på mavefornemmelse,” siger Morten Bisgaard.
Indtoget mod sportsklubber i en bredere forstand er de seneste år accelereret gennem aftaler med forbund som DIF, DGI og DBU, som siden har været med til at implementere medlemsmålingerne fra Players 1st i mere end 500 foreninger på tværs af sportsgrenene. Og i følge Morten Bisgaard, er det kun starten.
”Hvis sporten skal udvikles, er vi nødt itl at vide, hvad det er forbrugerne og medlemmerne har af behov og forventninger. Både til idrætsforeningen og sportsgrenen – og det er lige fra faciliteter til fællesskab og træningen. Og der kan vi bare se, at kravenen bliver større og større,” siger han.
Klubberne oplever en generel tendens væk fra de faste træningstider mod mere ”on demand”. Og den udviklingen er blevet sat på spidsen under corona-nedlukningen.
“Med nedlukningen er nogle udøvere blevet skubbet ud i nye, uafhængige sportsgrene, og hvad gør de mere klassiske idrætsgrene og sportsgrene på bagkant af det? Det er klart, at de gerne skal ind og vinde de gamle kunder tilbage. Men hvad kræver det, af det produkt de har på hylderne nu i forhold til før? Er der nye krav eller har forvetningerne ændret sig? Det er det, der gør vores produkt super relevant lige nu, fordi vi netop måler både på loyalitet og oplevelser,” siger Morten Bisgaard.
Fakta: Players 1st
- Players 1st er den førende løsning til måling af medlemsoplevelser. Virksomhedens digitale spørgeskemaer og online dashboard med resultater er designet til at hjælpe sportsklubber med at fastholde og rekruttere nye medlemmer, trænere og frivillige.
- Virksomheden arbejder tæt sammen med en række danske forbund – blandt andet DIF, DBU, DGI og Dansk Svømmeunion.
- Med intelligent rapportering gør Players 1st det nemt for klubberne at blive klogere på, hvad medlemmerne ønsker sig. Og fordi løsningen er digital, er det muligt for klubber at komme i gang for helt ned til 1.500 kroner om året.
- Læs mere på www.players1st.dk
Idrættens puls
Golf-løsningen blev fra start rullet ud med Goldforbundet. Efterfølgenden er der indgået samarbejde med blandt andet Håndboldforbundet, DGI og DIF på andre sportsgrene. Og senest har virksomheden tilføjet internationale partnere som tennisforbundet i England og svømmeforbundet i Norge.
”Det tager lidt længere tid at få lavet sådan en aftale, fordi det er politiske organistioner, men når vi så er inde, sidder vi ret godt på det marked,” siger Morten Bisgaard.
Den unikke udrulningsstrategi giver Players 1st en forretningsfordel, hvor de får adgang til mange klubber på én gang. Men fordi de med strategien får bredden med, understøtter den også en større mission hos virksomheden, som handler om at give tilbage til sporten og hjælpe de forskellige forbund med at udvikle sig.
”Vi er idrættens puls, for vi måler hele tiden, hvad der sker ude i klubberne: Hvad er pulsen på svømning, og hvad er den på håndbold? Og indenfor håndbold: Hvem er gode til at fastholde og engagere medlemmer, og hvem er ikke. Og så arbejder vi sammen med forbundene om at sende et team konsulenter ud og få løftet bunden – og på den måde får vi løftet hele idrætsdanmark,” siger Morten Bisgaard.
Den slags indsigt handler om at have en volumen, der gør det muligt at benchmarke på tværs af klubber og endda lande. Og den volumen har Players 1st, så de i realtid kan finde og dele de trends, der fungerer i markederne, så sporten kan udvikle sig positivt.
”Lige nu er vores udfordring, at vi har så meget data, og vi skal have sat dataen endnu mere fri – til gavn for sporten. Derfor er vi ved at lave samarbejder med universiteter og andre aktører, som kan finde de gode historier og best cases sammen med os, og få det bredt ud. Der har vi en meget open source mentalitet, som skal bruges til at give tilbage til sporten,” siger Morten Bisgaard.
Klubberne er også forretninger
Mens individuelle sportsgrene som løb og mountainbiking vinder frem, kæmper foreningssport som håndbold og fodbold – med få undtagelser – med at tiltrække nye spillere. Og mens den frivillige indsats er en af de helt store fordele ude i klubberne, så trænger den måske også til et mere kommercielt indspark, hvis klubberne skal tilbage til fremgang.
”Det er super interessant at se, hvordan de amerikanske klubber har en meget mere kommerciel vinkel. Den prøver vi at tage med os ind i dialogerne med danske foreninger, for de er nødt til at ændre deres mindset til at betragte deres medlemmer som kunder. For medlemmernes mindset bliver mere og mere illoyalt, fordi der er så mange andre tilbud derude,” siger Morten Bisgaard.
Det betyder ikke, at den lokale gymnastikforening behøver tænke i profit. Men samfundets makrotrends om fleksibilitet og højere forventinger til oplevelser rammer også klubberne, og her kan klubberne med fordel tage nogle af de nye tendenser fra erhvervslivet til sig.
”Der er mange dialoger i øjeblikket omkring idrætsfaciliteter, og hvad man skal gøre med dem. Men det handler lige så meget om, at klubberne skal ændre deres modeller for medlemsskaber for at øge fleksibiliteten, så man kan ramme et andet publikum – eller måske fastholde dem som forsvinder, på et andet slags medlemskab,” siger Morten Bisgaard.