Når elbilen Polestar 2 fra efteråret kommer til at trille rundt på de danske landeveje, vil det være den første bil bygget med Googles nye softwaresystem til biler.

Sponseret af Polestar.

Nu kan du sige “Hey Google” til din bil. Frasen, som ellers typisk bliver brugt i hjemmet eller for at få en Android-telefons opmærksomhed, kan også bruges i den nye elbil, Polestar 2. 

Som den første bil nogensinde gør Polestar 2 nemlig brug af Googles nye software til bilindustrien: Google Automotive Services, som, ironisk nok i denne sammenhæng, forkortes GAS. 

Assistenten hjælper dog ikke kun med vejrudsigten, at afspille musik eller ringe til mor, som man ellers kender det fra den stemmestyrede AI-funktion. GAS kan også hjælpe med at finde ladestationer, justere bilsædet eller tænde for ratvarmen. 

Dermed behøver bilens fører ikke at slippe rattet for at trykke på den 11,2 tommer store skærm, som er placeret mellem fører- og passagersædet. 

Skærmen, som på mange måder fungerer ligesom en tablet, er intuitiv nem at betjene, og der kan downloades et væld af apps til den. Apps, som naturligvis også fungerer gnidningsløst med den stemmestyrede assistent. 

Gule sikkerhedsseler og Brembo-bremser

Polestar er ejet af svenske Volvo Cars, som igen er ejet af kinesiske Geely. Bilerne bliver fremstillet i Kina, mens udviklingen finder sted på hovedsædet i Göteborg.

Derfor var det også et helt hold af svenskere, samt Polestars danske direktør Henrik Bang, som stod klar til at byde TechSavvys skribent og tre andre journalister velkommen til prøvekørslen en solrig fredag.

Polestar 2
Til højre ses den 11,2 tommer store skærm.

Og nej, TechSavvy er ikke lige pludselig blevet et bilmedie. Faktisk er denne skribents viden om biler rimelig begrænset. Men når der inviteres til prøvekørsel af en ny elbil med 408 hestekræfter, er det svært at sige nej. 

TechSavvy fik lov at køre i en udgave med den såkaldte Performance-pakke, som udgør en af få muligheder for at tilkøbe ekstraudstyr til bilen. Med Performance-pakken følger 20 tommer fælge, Ohlins støddæmpere samt Brembo-bremser. 

Mest iøjnefaldende ved Performance-pakken er dog de medfølgende gule sikkerhedsseler, som matcher Brembo-bremserne, der kan skimtes bag fælgene. 

0 til 100 på 4,7

Full disclosure: det var første gang, at TechSavvys skribent kørte i en elbil. Det faktum havde formentlig også indflydelse på, hvor sjov bilen var at køre i for undertegnede. Alligevel må det være få oplevelser, som kan måle sig med at accelerere i en nærmest lydløs elbil med de førnævnte 408 hestekræfter. 

På papiret accelerer bilen fra 0-100 km/t på 4,7 sekunder, mens topfarten ligger på 210 km/t. Batteriet har en rækkevidde på 470 kilometer. 

Polestar 2’s Adaptive Cruise Control blev hurtig uundværlig på både motorveje og i køer. Funktionen sørger ikke kun for at holde en bestemt fart, men holder også den valgte afstand til bilen foran. Polestar 2 bremser selvfølgelig ned, hvis den forankørende bil kommer for tæt på. Polestar 2

Da Polestar 2 også kan aflæse striberne på vejen, og dermed holde sig inden for dem, opnår man som fører næsten en følelse af at være overflødig. 

Det eneste der ærgrede TechSavvys skribent under prøvekørslen, var den førnævnte skærm placeret mellem fører- og passagersædet. Skærmen reagerede langsomt på tryk, og uden nogen form for feedback var det svært at vide, om skærmen havde opfanget trykket. 

Men med den stemmestyrede Google Assistant lige ved hånden var det i mange tilfælde heller ikke nødvendigt at gøre brug af den, i hvert fald under kørslen. 

Nøglen er blevet overflødig

En sidste ting der skal fremhæves ved Polestar 2 er nøglen – eller rettere manglen på samme. For føreren skal kun bruge den fysiske bilnøgle, som i øvrigt kan erstattes af en app på telefonen, til at få adgang til bilen. Herefter skal nøglen eller telefonen blot ligge et sted forrest i bilen.

Læs også: Monta har udviklet elbilernes svar på AirBnB

For at låse bilen op, skal føreren lægge en tommelfinger på bildøren, dér hvor nøglehullet i på ældre biler sidder. Polestar 2 har en såkaldt Passive Start, hvilket betyder at gearet blot skal sættes i Drive – heller ikke her skal der bruges en nøgle. 

Og når vi er ved nøgler: Gennem den fysiske nøgle eller appen genkender Polestar 2 den fører, som nærmer sig bilen. Herefter vil alt fra højtalere til sædeindstillinger tilpasse sig føreren. 

Polestar 2 kommer i Danmark til at koste fra 449.000 kr. og kan allerede nu forudbestilles på Polestars hjemmeside. 

Har du fået lyst til en tur i elbilen, kan en prøvetur bookes her.