Syd for Sahara lever 620 millioner afrikanere uden elektricitet, viser en rapport det Internationale Energi Agentur lavede i 2014. Selvom der siden er installeret et stigende antal solcelleanlæg i kontinentets landsbyer, mener det vejlensiske startup PP-Power, at der mangler en komponent.
”Selvom man laver et fællesanlæg i en landsby, så er det for dyrt at distribuere strømmen ud til husene gennem et traditionelt el-net. Det koster typisk nogle hundrede dollars for en familie at blive tilsluttet, og det har de færreste råd til. Derfor tænkte vi, om ikke man kunne få strømmen ud til familierne på en anden måde, og her kom et bærbart batteri ind,” forklarer Steen Kramer Jensen, stifter af PP-Power.
Læs også: Opfindere håber Resilience Business Cup kan genstarte elspare-koncept
Hardwaren som PP-Power vil bruge til at få strømmen helt ud i de afrikanske huse, er udviklet i Danmark, og indeholder en del mere elektronik end en almindelig powerbank.
”Det er egentlig et batteri, en fm-radio, en lampe og en mobiltelefon, vi har bygget sammen. Fm-radioen og lampen er praktiske for brugeren, mens mobiltelefonen kommunikerer med os, så vi kan monitorere forbruget på den enkelte enhed og lukke ned for den, hvis der ikke bliver betalt for forbruget,” forklarer Steen Kramer Jensen.
Batterierne skal nemlig sælges til de afrikanske landsbyer på abonnement: Familierne betaler et depositum for at få batteriet udleveret og derefter to dollars om ugen for at bruge al den strøm, de har lyst til. Et beløb der i sig selv ikke er overvældende, men det potentielle marked er enormt.
Et bæredygtigt projekt – også som forretning
Den store mission for PP-Power er at forbedre livsvilkårene for de mennesker, der lever i udkantsområder uden strøm. Samtidig giver kombinationen af batterier og solceller de afrikanske landsbyer muligheden for at springe direkte til en vedvarende strømforsyning.
Selvom virksomheden læner sig op ad FN’s klimamål, er den dog ikke stiftet i grøn altruisme. Konceptet er bæredygtigt for miljøet – men det skal også være bæredygtigt økonomisk.
”Det er jo rart, at det man gør, giver en god fornemmelse, men projektet skal ikke være donorbaseret. Hvis ikke folk kan spare penge på at bruge det eller blive betalt for at installere og vedligeholde, så bliver det ikke bæredygtigt. Jeg gør det ikke bare for mine blå øjnes skyld – for så bliver det ikke bæredygtigt,” siger Steen Kramer Jensen, og fortæller, at løsningen allerede er billigere end de petroleumslamper og dieselgeneratorer, som batterierne skal afløse.
Steen Kramer Jensen har tidligere både været iværksætter, haft en række høje stillinger i forskellige elselskaber og senest været chief specialist i den grønne fond Insero. Så kombinationen af den grønne- og den kommercielle tankegang passer ham helt perfekt.
”At stifte PP-Power er det bedste, jeg har gjort i 10 år. Der er en passion bag det, men jeg tror også på, at der er en forretning bag det. Globalt er der en milliard mennesker uden adgang til strøm – 600.000 millioner bare i Afrika – og lykkes det at få dem til at betale to dollars om måneden, har vi en kæmpe forretning,” siger Steen Kramer Jensen.
Steen Kramer Jensen er netop kommet hjem fra et testforløb i Kenya. I videoen ser man ladestationen bliver bygget og en batteripakke blive vist frem i landsbyen.
Flytter til et marked hvor impacten er større
Steen Kramer Jensen mener, at tidspunktet for løsningen er helt rigtig. Han forventer nemlig, at Kenya, Tanzania og Ghana står på tærsklen til en vækst, der kommer til at ligne den, som Kina begyndte på for nogle årtier siden. Og de store omvæltninger væksten vil medføre, vil han gerne være en del af.
”Jeg kæmpede for vindmøller for 30 år siden, hvor ingenting kunne lade sig gøre herhjemme. Men nu er Danmark helt der fremme, hvor det vi diskuterer er, hvor stor afgiften på elbiler skal være. Jeg synes ikke, impacten af det man kan lave i Danmark er så stor længere, som jeg synes den er i Afrika. For dem starter det jo med, om vi skal overleve, eller vi ikke skal overleve,” siger Steen Kramer Jensen.
Afrikansk testkoncept fortsætter
Konceptet er netop blevet testet i en kenyansk landsby, hvor et solcelleanlæg blev installeret og ti familier fik et batteri udleveret. Og det var der en stor læring i.
”Når de begynder at få adgang til strøm, finder de også ud af, hvad det kan bruges til. Og nogle familier har allerede fundet ud af, at de kan oplade mobiltelefoner for naboerne, og så kan de tjene lidt på det,” fortæller Steen Kramer Jensen.
Endnu en test er planlagt i slutningen af året, hvor konceptet skal afprøves i ti landsbyer på én gang i samarbejde med en kenyansk partner, der installerer solcellerne. Forløber det som planlagt, kan de begynde at søge investeringer til at få produceret batterierne i større skala, så de i en nær fremtid kan lease 20.000 batterier om året.