Trods sine bare 18 år går Carl Kronika med sit startup Copus til angreb mod den etablerede PR-branche. Med en ny platform vil det otte mand store team bag virksomheden gøre PR-indsatsen målbar.
Det er få 18-årige der driver et startup med otte medarbejdere, og det er endnu færre 18-årige der har fire års erfaring som iværksætter. For Carl Kronika er det ikke desto mindre tilfældet, for allerede i 8. klasse startede han en enkeltmandsvirksomhed, der byggede hjemmesider.
Et år inde i iværksætterrejsen fik han Andreas Olesen med som kompagnon, og siden har de sammen arbejdet sig hen imod det, der i dag er blevet til Copus.
”Vi fandt ud af, at vi var bedre til PR end til at bygge hjemmesider, så vi tænkte, at det måske var noget, vi kunne hjælpe andre startups med. Så jeg kontaktede Soundboks og fortalte dem, at jeg synes, de var mega seje, og at vi gerne ville arbejde gratis for dem i en måned, så de kunne se, hvor meget vi kunne gøre for dem,” forklarer Carl Kronika.
Det udviklede sig til en fremragende case, hvor de fik historien om Soundboks bragt i blandt andet Business Insider, Mashable og Forbes. Og siden har kundeportføljen udviklet sig med nogle af de hotteste, danske startups: Lix, Artland, Tattoodo, GoMore og Tonsser.
Efter tre år gør virksomheden sig nu klar til at være mere end et digitalt PR-bureau: De er i gang med at udvikle en platform, der skal udfordre hele branchen ved at gøre PR-indsatsen målbar.
Giver PR-indsatsen egentlig salg?
Selvom Copus med sit PR-arbejde utvivlsomt har bragt både salg, brugere og brandvalue til sine kunder, har de ligesom andre PR-bureauer svært ved præcist at afgøre, hvor meget de egentlig kan tage æren for.
”Vi har i lang tid været en almindelig konsulentforretning, der lavede PR for startups i vækst på et globalt plan, og der fandt vi ud af, at branchen er uigennemskuelig og resultaterne af presseomtalen er svær at måle på,” forklarer Carl Kronika.
Når Copus har fået en artikel om Soundboks bragt i Forbes, har de altså haft svært ved at måle, hvad Soundboks har fået ud af det. Men det vil de lave om på med deres nye platform, som i øjeblikket testes internt med virksomhedens klienter.
Ideen med platformen er, at man kan indsætte et link fra den givne mediedækning, og så finder platformen ud af, hvad virksomheden har fået ud af omtalen: Kvaliteten af omtalen bliver ratet, impacten bliver målt og det estimeres, hvor meget salg og hvor mange brugere det har ført med sig.
”Det er årsagssammenhængen vi måler på, så det er ikke en facitliste. Men vi bryder indsatsen ned i mindre dele, som vi gør det muligt at måle på. Koblet sammen med virksomhedens egne data bliver det mere og mere præcist, des mere man bruger platformen, og man får et bedre billede af, hvilke PR-indsatser, der virker,” forklarer Carl Kronika.
Udfordrer traditionel branche
Digital markedsføring har den helt afgørende forskel fra mere traditionel reklame, at man hurtigt og præcist kan måle, hvad det koster at få et klik, lead eller salg. Men indtil videre har PR-branchen i et vist omfang undgået den hårde KPI-revolution.
”Vi underkender ikke, at der er en masse ting, der giver værdi som brandvalue. Men alle andre bureauer skal kunne dokumentere deres effekt til fulde, mens PR-bureauer sidder lidt for let på det og kan nøjes med at sige, at de giver brandvalue eller noget andet fluffy,” mener Carl Kronika.