You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

PrinterGuys vokser i blødende printermarked med simpel forretningsmodel

Carsten Andersen, ejer af PrinterGuys.

Med en simplere forretningsmodel har PrinterGuys formået at vokse forretningen i et printermarked, hvor konkurrenterne bløder. Ambitionen er fortsat vækst – også udenfor Danmarks grænser.

Med en simplere forretningsmodel har PrinterGuys formået at vokse forretningen i et printermarked, hvor konkurrenterne bløder. Ambitionen er fortsat vækst – også udenfor Danmarks grænser.

”Det danske marked for printere og scannere falder og falder år for år, og virksomhederne bag jagter nye tiltag for at modvirke faldet i salg og indtjening.”

Sådan stod der i en artikel på mediet ITwatch samme morgen, jeg skulle snakke med Carsten Andersen, som netop befinder sig i printer-branchen. Men Carsten Andersen snakker ikke om faldende indtjening. Han snakker om en ny forretningsmodel, vækst og om at indtage Europa med virksomheden.

”Man kan lave en analogi til Matador: Når du kigger på den måde, som Damernes Magasin blev kørt på, var det gamle mennesker, der ikke har udviklet sig i 40 år, og har arvet butikken af forældrene. Så kommer Mads Skjern og driver det på en ny måde. De ser ham ikke som en konkurrent til at starte med, men pludselig overtager han det hele,” siger Carsten Andersen.

Læs også: Robotprinter skal printe robotter under ekstreme forhold

I printerbranchen hedder udfordreren til de etablerede spillerede PrinterGuys, og Carsten Andersen er direktør for og ejer af selskabet. Han mener, at den største innovation, der er sket i branchen de seneste 40 år, er, at man er gået fra sort/hvid til farve. Derfor har PrinterGuys præsenteret en ny forretningsmodel, der i al sin enkelthed skal gøre op med leasing-konkurrenternes avancerede kontrakter: En printer koster en fast pris pr. måned – inklusiv print og service – og kunderne er ikke bundet til et fast månedligt forbrug i lange perioder.

”Vi blev enige om, at det var åndsvagt at køre virksomheden efter konkurrenternes betingelser, hvor de skulle have penge for at sende tonere, faste sidepriser osv. Du kan sagtens tjene penge i markedet på at gøre det anderledes. Alle konkurrenterne grinte af os i starten, men hvis ikke du udvikler dig, kommer der nogle og tager over,” siger han.

En kontrakt på almindelig dansk

Carsten Andersen mener, at kopisælgernes dårlige ry kan skyldes nogle meget avancerede lejekontrakter. Lange bindingsperioder, aftaler for minimumsforbrug af papir og faste prisstigning igennem aftalens løbetid. Derfor har han også gjort en indsats for at gøre det så simpelt som muligt at leje en printer med tilhørende service.

”Jeg har selv lavet lejeaftalen. Jeg har skrevet de ting ned, jeg synes var rimelige, sendt den ud til kunderne og bedt dem kigge på det, og derefter rettet til hvis der manglede noget eller noget var urimeligt. Så det er faktisk feedback fra kunden, der har skabt lejeaftalen. Og det betyder, at aftalen står på almindeligt dansk,” siger han.

Selvom flat-rate abonnementet på en printer ikke umiddelbart virker som den næste dybe tallerken, så har det allerede tiltrukket nye kunder til forretningen. Og det største problem PrinterGuys møder er faktisk, at nye kunder er bundne til deres gamle aftaler.

”Det er ikke fordi, vi er filantroper, overhovedet ikke. Men jeg kan da sagtens holde pengene hjemme på ikke at snyde folk,” siger Carsten Andersen.

Nørder frem for sælgere

Egentlig er Carsten Andersen kommet lidt sidelæns ind i printerbranchen. Efter at have rodet med computere som studerende begyndte han at arbejde som it-mand.

”På et tidspunkt havde jeg en kunde, hvis printer var gået i stykker. Og selvom jeg ikke havde prøvet det før, tænkte jeg, at det kunne jeg nok fixe. Først splittede jeg min egen printer ad derhjemme og samlede den igen. Og da den stadig virkede, turde jeg godt lave kundens,” fortæller Carsten Andersen.

Læs også: Fintechs skal teste forretningsmodeller i Finanstilsynets nye sandkasse

Det blev til en virksomhed i starten af 00’erne, som specialiserede sig i at udelukkende at reparere printere. Derfor står PrinterGuys også på et fundament af printernørderi, hvor det i højere grad handler om godt håndværk end god provision.

”Hvis jeg kigger på mine konkurrenter, er de begyndt at leje kaffeautomater og hjertestartere ud. Hvis markedet for printere en dag forsvinder – fint med mig, så finder vi på noget andet. Men du får ikke mig til at sælge kaffemaskiner. Jeg vil være den bedste – og derfor er vi supernørder på printere. Vi er sgu printer-folk, og det kan folk mærke,” siger han.

Vil vokse ud i Europe

Direkte adspurgt, om ikke det er et dumt tidspunkt at satse på en printerforretning – i et marked der bløder, og hvor de store kæmper for at holde fast i omsætningen – anerkender Carsten Andersen udfordringer, men den bekymrer ham ikke synderligt.

”Det er du ikke den første, der spørger om. Men vi har jo en mikro-lille del af markedet i Danmark, så det betyder ikke så meget for mig, at markedet falder en smule – jeg kan stadig vokse. Havde vi 30 procent af markedet var der nok en anden grund til bekymring,” siger han.

Han er sikker på, at PrinterGuys kan kapre markedsandele fra de store, og markedet er stadig rigeligt stort til, at han kan få en god forretning ud af det. Men samtidig er det ikke tilfældigt, at virksomhedens hjemmeside slutter på .eu: På sigt er målet hele Europa.

”Danmark er det mest digitaliserede marked, så jeg befinder mig i det værste marked overhovedet. Vi træner det værste sted, og så kan vi blive positivt overrasket andre stedet, hvor man stadig printer mere end i Danmark,” siger han.

Samtidig tror han på, at han ved at markedsføre og sælge virksomheden online kan distancere sig yderligere fra de printersælgerne, der banker på virksomhedens dør med avancerede printer-projekter og lange aftaler.

”Vores primære marketing er ikke at have kørende sælgere. Det er at vise os på nettet, og lade folk bestille der. Det er jo bare en printer – come on. Det behøver man ikke gøre et stort projekt ud af at få solgt,” siger han.

UGENS STARTUP: