You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Radiobotics vil sikre, at patienter ikke får fejlbehandling og varige mén

@Redaktionen

Sundhedsteknologivirksomheden Radiobotics har skabt imponerende resultater med sin kunstig intelligens-løsning inden for røntgenområdet i USA og Danmark. På sigt er målet at mindske behovet for de radiologer, næsten samtlige sundhedssystemer i hele verden lige nu står og mangler.

Sundhedsteknologivirksomheden Radiobotics har skabt imponerende resultater med sin kunstig intelligens-løsning inden for røntgenområdet i USA og Danmark. På sigt er målet at mindske behovet for de radiologer, næsten samtlige sundhedssystemer i hele verden lige nu står og mangler.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med TechBBQ.


Overalt i verden er der mangel på radiologer til at analysere alle de røntgenbilleder, man bruger til et hav af forskellige undersøgelser på hospitalet. Og udviklingen går den forkerte vej. I Storbritannien forventer man således ikke at kunne besætte 44 procent af de radiologstillinger, sundhedsvæsenet får brug for i 2025. For mens anvendelsen af medicinske billeder er steget med 30 procent siden 2012, går det den modsatte vej med uddannelsen af de mennesker, der rent faktisk kan aflæse billederne.

Det har det danske kunstig intelligens-startup Radiobotics sat sig for at lave om på. Virksomheden med base i København står bag en række AI-modeller, der automatiserer og effektiviserer fortolkning, analyse og rapportering af led- og knogle-røntgenbilleder. Resultatet er på sigt, at radiologerne bliver mere nøjagtige og konsistente, når de diagnosticerer, mens hospitalerne reducerer både tid og omkostninger per undersøgelse.

”Vi har startet Radiobotics, fordi der inden for sundhedsområdet er et kæmpe automatiseringspotentiale. Og i det henseende afføder vores AI-modul tre ting: Radiologerne bliver både hurtigere, bedre og mere konsistente, når de diagnosticerer medicinske billeder. Læger er jo mennesker ligesom alle os andre, og forskning viser, at der kan være stor variation i, hvad de opfanger på den givne dag,” fortæller Stine Mølgaard Sørensen, medstifter af og COO i Radiobotics.

Fejl koster sundhedsvæsenet dyrt

Manglen på radiologer er blandt andet båret frem af, at vi teknologisk har fået flere undersøgelsesmuligheder. De seneste ti år er undersøgelser per patient steget med 10-15 procent. Samtidig tager det næsten ti år at færdiguddanne sig som radiolog.

Radiobotics nuværende løsning, RBknee, der henvender sig primært mod røntgendiagnosticering af slidgigt i knæet, kan spare cirka 30 procent af den tid, de ansatte bruger på medicinske billeder ved at udpege interesseområderne. Løsningen udfærdiger automatisk rapporten, der alternativt skulle plottes ind i systemet efterfølgende.

Derudover viser et nyt studie, som Radiobotics har lavet med skadestuelæger fra Danmark og England, at andelen af oversete frakturer blev reduceret med næsten 50 procent ved brugen af deres teknologi. Det betyder, at patienten kan få en langt hurtigere udredning. Jo længere tid patienten venter på behandlingen af noget så simpelt som en hoftefraktur, jo mere stiger dødeligheden indenfor de første måneder.

”Hver gang lægerne er i tvivl, er det oplagt at tage en uddybende CT- eller MR-scanning, som i gennemsnit for analyse af led og knogler kan koste 2.000 kroner hver gang. Generelt koster det enormt mange ressourcer både for radiologerne og sundhedsvæsenet, når patienter bliver fejldiagnosticeret eller kræver flere undersøgelser, så de sendes hjem og skal komme tilbage en anden dag. I Radiobotics arbejder vi hen imod, at diagnosticeringen sidder i skabet første gang,” forklarer Stine Mølgaard Sørensen.

I juli 2021 tvang den akutte mangel på radiologer med speciale i mammografi Region Hovedstaden til at nedprioritere screeningsprogrammet for brystkræft og fokusere på de kvinder med egentlige symptomer på brystkræft. Det betød en forsinkelse af cancerundersøgelser for op mod 110.000-120.000 kvinder.

Gennembrud i USA

Det har taget Radiobotics næsten tre år at formulere algoritmerne til AI-produktet, RBKnee. Derfra har de kliniske forsøg krævet halvandet år at gennemføre for at blive accepteret af sundhedsinstanserne i hhv. USA og og Europa, herunder Danmark.

I september 2021 fik virksomheden godkendelse for RBknee-produktet af den amerikanske Food and Drug Administration (FDA), som ellers har rygte for at være en af det sværeste organ at få velsignelse fra. Det betyder, grundstenen for Radiobotics videre færd i sundhedsteknologiverdenen nu er lagt.

”Det første seje træk har været at bygge en AI-platform, men det har samtidig sikret, at vi nu har infrastrukturen til at videreudvikle hurtigt. Derfor tror vi på, at vores næste produkter bliver en del lettere at rulle ud. Missionen er at dække 70 procent af hele skelettet i 2025,” siger Stine Mølgaard Sørensen om strategien.

Gennem et samarbejde med sundhedsgiganten vRad vil den danske virksomhed nu for alvor træde ind på det amerikanske marked med udviklingen af 11 nye AI-moduler, som forbedrer hastigheden og nøjagtigheden af røntgenundersøgelser af knoglebrud, som der alene i USA diagnosticeres 3,5 millioner tilfælde af årligt.


Fakta: ”Bridging the Gap”

  • Projektet “Bridging the Gap – A more connected life science ecosystem” har til formål at etablere netværk og knytte bånd på tværs af life science-sektoren (mellem biotech, medtech, healthtech og welfaretech m. fl). Samtidig skal projektet forbinde life science-sektoren med det øvrige iværksættermiljø i Danmark og Norden.
  • TechBBQ fungerer som facilitator og katalysator i at etablere netværk, hvor alle er tættere knyttet til hinanden og kan drage fordel af hinandens viden.
  • Projektet er finansieret af Novo Nordisk Fonden.
  • Læs mere og se kortlægningen af økosystemet her: https://techbbq.dk/bridging-the-gap/

Drømmer om fuldautomatiske AI-radiologer

Spørger man den danske virksomhed selv, er de ikke i tvivl om, hvad der skal til, for at missionen kan lykkes.

”Det er jo en reel samfundsændring, vi skal lave. Derfor kigger vi meget mod selvkørende biler, der har nogle af de samme juridiske dilemmaer. For hvem bærer ansvaret, når bilen kører selv? Så snart et område bliver fuldautomatiseret, er der en masse regulering, der skal være på plads, inden teknologien for alvor kan få at lov at skabe værdi.”

”Når det er sagt, har vi en helt klar drøm om, at vi på et tidspunkt kan lade vores teknologi fuldautomatisk diagnosticere uden en radiolog. Der er vi ikke endnu. Men det er dér, vi gerne vil hen!” Siger Stine Mølgaard Sørensen om Radiobotics ambitioner for fremtiden.

Radiobotics er i dag 21 medarbejdere og har indtil videre rejst 7.2 million dollars i investeringer.
AI-teknologien har fået et solidt fodfæste gennem både danske hospitaler og University of Texas Medical Branch i USA og bliver pt. testet i Tyskland og Holland.

Derudover samarbejder virksomheden med en af Storbritanniens førende softwarevirksomheder inden for sundhedssektoren, Wellbeing Software. Sammen skal de udbrede Radiobotics’ AI løsninger til de britiske hospitaler.


Q&A: Keld Laursen, Professor og Leder for Institut for Strategi og Innovation på CBS

– Hvor bevæger life science-økosystemet sig hen lige nu?

”I Danmark og resten af verden er der en række kæmpestore, multinationale virksomheder på den ene side og et hav af små virksomheder med mere eller mindre crazy ideer på den anden. Og nogle få af de små virksomheder kan så levere blockbusters. Det billede tror jeg ikke, vi kommer til at se en stor ændring af i nogen nær fremtid.

Jeg tror også, det vil vise sig svært for tech-giganter at gå ind på det her felt. Man kan jo ikke udelukke, at de kan bruge data i forskellige behandlingsformer. Jeg er sikker på, at Facebook med en algoritme kan se, om brugeren har en sund livsstil. Men hvordan det mere præcist skal blive til en løsning til gavn for brugerens helbred, har jeg svært ved at se.”

– Hvad kan vi gøre for at sikre en stærkt og konkurrencedygtig life science-industri i Danmark i fremtiden?

”Nu kommer jeg jo fra universitetssektoren, så jeg vil sige, at det særligt er vigtigt i den her branche, at vi har et højt uddannelsesniveau, så virksomhederne får kandidater af høj kvalitet. Samtidig er der jo også mange medicinske gennembrud, som sker i samarbejde med universiteterne. Hvis den fødekæde bliver svækket – og den tæller også startups – så har man et stort problem”

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY