Mover er glade for regeringens deleøkonomiske strategi

Reaktioner på deleøkonomisk strategi: Positivt, men kun det første skridt

Regeringen fremlagde igår sin strategi med 22 initiativer, der skal forbedre deleøkonomien i Danmark. De deleøkonomiske startups Mover og GoMore er tilfredse med udspillet, og det samme er ekspert i deleøkonomi Claus Skytte, som dog mener, der stadig mangler et par skridt mere.

Automatisk indberetning skal sørge for, at brugerne af deleøkonomiske platforme betaler deres Skat, og så er der fradrag at hente, hvis man udlejer sin bil eller bolig på en platform der indberetter automatisk.

Sådan lyder de mest håndgribelige dele af en ny strategi for deleøkonomi, som regeringen fremlagde i går.

Læs også: Ny strategi skal fremme deleøkonomi i Danmark

Vi har spurgt de deleøkonomiske virksomheder GoMore og Mover samt ekspert i deleøkonomi Claus Skytte, om de kan bruge det nye udspil.

GoMore: Særlig godt for danske dele-virksomheder

Platformen GoMore, hvor man kan udleje sin private bil eller købe sig til et lift, er en af de ældste deleøkonomiske platforme i Danmark. Og efter at have været kørende i mere end 10 år, er man glade for, at der nu kommer nogle klare regler for deleøkonomi.

”Grundlæggende set er det et rigtigt fint udspil. Vi har længe ment, at automatisk indberetning er en god ide – det er vigtigt, at det er der bliver betalt den Skat, der skal. Regeringens udfordring har været, hvad de skulle stille op med de udenlandske platforme, som ikke ønsker at indberette til Skat, men det nye udspil gør det attraktivt at bruge de platforme, som samarbejder,” siger Mikkel Marius Winther, presseansvarlig i GoMore.

Indtil videre har de ikke kunne indberette for brugerne, fordi reglerne ikke var generelle: Variable omkostning som bilvask kunne trækkes fra, når bilen blev udlejet, og et værditab skulle estimeres af bilisten selv.

”Hidtil har reglerne været umulige for os at sætte på formel – det har været en meget håndholdt proces. Nu bliver reglerne enklere, så automatisk indberetning bliver muligt,” mener Mikkel Marius Winther.

Gomore nyt bundfradrag
GoMore har siden 2005 hjulpet danskerne med at finde lift hos hinanden I fremtiden vil man hvis man udlejer sin private bil gennem GoMore få et bundfradrag på 5000 kroner og derefter et fradrag pr kilometer der bliver kørt i bilen

Mover: Branchens ry har brug for klare linjer

Hos Mover fortæller administrerende direktør Martin C. Hansen, at man indtil videre har brugt flere hundredetusinde på konsulenter til professionel rådgivning, der kunne hjælpe med at følge alle reglerne i transportministeriet og i Skat. Derfor er han også positivt stemt for, at regeringen nu varsler klare regler.

Vigtigst for ham er det dog, at de nye regler forhåbentligt kan omvende dem der i dag tror, at deleøkonomi er noget med sort arbejde og lyssky virksomheder.

”Til forskel fra traditionelle industrier er alt sporbart hos os. Alle platformsvirksomheder i Danmark gør mere, end der bliver bedt om: De indrapporterer, registrere – det offentlig drømmer ikke om den sporbarhed, vi har. Men lige nu ligger bevisbyrden hos os, og jeg føler, at vi har skullet forklare os i medierne hele tiden – det håber jeg, at der ændrer sig, når vi får nogle spilleregler,” siger Martin C. Hansen og tilføjer, at Mover allerede indberetter for sine 5000 chauffører.

Mens han har respekt for delegiganterne Airbnb og Uber – uden dem havde der nok ikke været et Mover –mener han samtidig, at en del af skepsissen overfor deleøkonomiske platforme kommer fra de amerikanske giganter, der har tromlet sig ind i lande verden over uden at gå meget op i gældende lovgivninger.

Læs også: Reaktioner på Uber-lukning: Ærgerligt, men forståeligt

”Debatten udspringer jo af Airbnb og Uber, som har sagt, at de ikke vil indberettet til Skat. Det man vil opleve med de nye regler er, at der ikke er nogen danske virksomheder, der snyder med reglerne – vi har delt vores registreringer hele tiden,” siger Martin C. Hansen.

Ekspert: Et godt første skridt – men der skal tre mere til

Som ekspert i deleøkonomi er Claus Skytte enig med Martin C. Hansen: Han er glad for udspillet og håber, det kan sikre deleøkonomiens ry.

Claus Skytte, ekspert i deleøkonomi.
Claus Skytte ekspert i deleøkonomi

”Med taxaloven og Uber kunne den almindelig forbruger få det indtryk, at deleøkonomi er lidt lunkent i kanten. Hvis det her kan være med til at sikre, at Skatten bliver betalt, så kan det hjælpe i en retning, hvor deleøkonomi ikke bliver set som noget kriminelt, men finder en plads,” siger Claus Skytte, der blandt andet er formand for Foreningen for Platformsøkonomi og forfatter til bogen ”Skal vi dele?”.

Han synes strategien er et godt første skridt, hvor de lavthængende frugter bliver plukket, men han mener dog også, at der skal mere til.

”Hele delen der hedder deleøkonomisk arbejder, hvor professionelle amatører får penge for at samle en Ikea-reol eller at slå græsset, det er det næste, spændende skridt, der skal tages – og det skal nok tages sammen med fagbevægelsen. Det første skridt er i den rigtige retning – men jeg vil tro, at der skal tre skridt mere til,” siger Claus Skytte.

Regeringen har fremlagt strategi, som skal fremme deleøkonomi i Danmark

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY