Simon Emil Amitzbøll (LA), Kristian Jensen (V) og Brian Mikkelsen (K) præsenterede onsdag regeringen erhvervs- og iværksætterudspil.

Reaktioner på iværksætteriudspil: Fra “fornuftigt” til ”meget dårlig idé”

Reaktioner på iværksætteriudspil: Fra “fornuftigt” til ”meget dårlig idé”

Meningerne om regeringens nye erhvervs- og iværksætterudspil er mange og delte: Overordnet godt, i højere grad et investorudspil og en meget dårlig ide. Vi har samlet nogle af reaktionerne her.

Onsdag formiddag annoncerede regeringen sit erhvervs- og iværksætteriudspil på et pressemøde hos Trustpilot under parolen om især at skabe bedre vilkår og kapitalmuligheder for iværksættere.

Resten af dagen glødede det med reaktioner fra a-kasser og faglige forbund – vi har samlet nogle af reaktionerne her.

Prosa: Medarbejderaktier – en meget dårlig idé

En del af det nye udspil er, at mindre virksomheder kan give sine medarbejdere helt op til 100 procent af lønnen i medarbejderaktier. På den måde kan medarbejderne nøjes med at betale den lavere skat på aktiegevinsten, hvis aktierne stiger. Men forslaget tog ikke kegler hos IT-forbundet Prosa, der repræsenterer 16.000 IT-uddannede.

“Det her er jo helt grotesk, for det betyder, at man slet ikke er sikker på at få noget som helst for sit arbejde. Når vi rådgiver folk, siger vi, at det er som at tage en lottokupon, og du skal være villig til at spille med det. Men der er altså ikke mange mennesker i befolkningen, der kan lade være med at få løn og så spille med det”, siger Hanne Lykke Jespersen, der er næstformand i Prosa, til DR.

Ase: Fokus på investorer i stedet for iværksættere

A-kassen Ase er som udgangspunkt begejstret for regeringens intention om at få gang i private investeringer til danske virksomheder. Men de mener, at udspillet kun i lav grad hjælper de små virksomheder – herunder startups – som udgør 90 procent af danske virksomheder.

”Omsorgen for investorerne er givet vis velment og forslagene isoleret set fornuftige. Det gavner bare på ingen måde hovedparten af de virksomheder, der er allerflest af i Danmark. Og det er netop i landets mindste virksomheder iderigdommen og virkelysten skal fremmes. Men det spirende iværksætteri får kun mindre gavn af regeringens ønske om at tilgodese investorerne. Før en virksomhed overhovedet overvejer børsnotering, kræver det en vis størrelse og udsigt til succes. Derfor bidrager en aktiesparekonto næppe med kapital til andre end allerede børsnoterede selskaber. Derfor ser jeg erhvervspakken som gødning til virksomheder, der allerede er i vækst,” siger Karsten Mølgaard Jensen, adm. direktør i Ase, i en pressemeddelelse.

Djøf og Dansk Metal: Fornuftigt udspil, men…

Dansk Metal er noget mere positive overfor udspillet, og ser især noget fornuftigt i, at give flere adgang til at investere i aktier på en simpel måde.

”Ideen om at almindelige mennesker kan lave mindre investeringer i aktier via en aktiesparekonto er grundlæggende god. Men det er stadigvæk helt afgørende, at store investorer understøtter virksomhederne med både kapital og know-how”, siger forbundsformand i Dansk Metal Claus Jensen, i en pressemeddelelse.

At der er mange fornuftige initiativer i udspillet, er Djøf enige i, men de mener ikke, at udspillet løser virksomhedernes største udfordring: at skaffe kvalificeret arbejdskraft.

”Ærgerligt nok har udspillet ikke blik for den aktuelt største udfordring for virksomhederne: Hvordan de skaffer sig medarbejdere med de rette kompetencer, og hvordan sikrer vi, at der bliver uddannet nok af de medarbejdere, der kan øge produktiviteten, skabe værdi og innovation”, siger Henrik Funder, formand for Djøf Privat, i en pressemeddelse.

FTF: Et udspil for de rige

Det er de rige, som har råd til at købe aktier, og derfor er kommer det de rige til gode, når skatten på aktieindkomster sænkes. Det mener FTF, de offentligt ansattes hovedorganisation, som mildest talt ikke var begejstrede for udspillet.

”Det er helt skævt, at man igen vil give de mest velbeslåede danskere, der har flest penge at købe aktier for, endnu en skattelettelse. Hvad får samfundet ud af det? Direktøren køber måske en ny bil, men giver det vækst? Det har regeringen ikke svar på i udspillet”, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF, i en pressemeddelelse.

Hvad mener du? Kunne du blive fristet af flere medarbejderaktier? Vil din virksomhed få bedre adgang til kapital? Eller ville en aktiesparekonto være lige noget for dig som investor?

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste