Regeringen har netop offentliggjort sit forslag til en hjælpepakke, som afsætter 40 mia. kroner til iværksættere. Pakken forhandles formentlig færdig senere i dag.

For sundhedens skyld har regeringen i Corona-krisen indført mest vidtgående indgreb i fredstid. Det rammer økonomien hårdt, og senest har en række forretningen måtte lukke helt ned for at minimere smitten.

“Når det handler om at rede menneskeliv har vi ikke råd til at tøve. Men det er samtidig klart, at de initiativer, der er iværksat, har enorme konsekvenser for dansk økonomi, lønmodtagere og virksomheder,” sagde finansminister Nicolai Wammen under et pressemøde i dag.

Indtil videre er der kommet hjælpepakker til lønmodtagere og større virksomheder, men nu har regeringen også et udspil klar til iværksættere og selvstændige, som skal sikre dem økonomien gennem krisen.

“Regeringen er stålsat på at holde hånden under dansk økonomi, danske virksomheder og danske lønmodtagere. Vi vil gøre hvad end der skal til,” sagde Nicolai Wammen under pressemødet.

Ny støttepakke for særligt ramte

Regeringen vil afsætte 40 mia. kroner til den nye hjælpepakke, og forslaget består af to dele.

Den første del er en kompensationsordningen til selvstændige, som betyder, at staten i perioden 9. marts til 9. juni vil dække op til 75% af omsætningstab hos selvstændige og andre små virksomheder, der taber mindst 30% af omsætning — op til 23.000 kroner om måneden.

Den anden del er tilgængt ekstraordinært hårdt ramte virksomheder – fx. restauranter, hoteller og rejsebureauer – hvor regeringen ønsker at dække nogle af virksomhedens faste udgifter mens de er tvunget til at holde lukket.

“Som noget helt nyt vil vi i en begrænset periode hjælpe med at betale nogle af de faste udgifter. Det er tiltag man aldrig har set før, men vi står også i en helt ekstraordinær situation,” siger Nicolai Wammen.

Samlet set vil regeringen afsætte 40 mia. kroner til direkte at støtte danske virksomheder – og ikke i form af lån men til kontante håndsrækninger.

Forslag forhandles nu

Hvordan hjælpepakken konkret til udformest forhandles lige nu med Folketingets øvrige partier. Under pressemødet lagde ministrene dog op til en “lynforhandling”, hvilket forhåbentlig betyder, at hjælpepladsen endelige udformning vil være på plads senere i dag.

Hjælpepakken kommer herefter til at lægge sig i kølvandet på øvrige tiltag for at hjælpe virksomheder – nogle af dem kan du læse om her.

Har du brug for vejledning til, hvordan din virksomhed kan få en økonomisk håndrækning, kan du søge vejledning i dit lokale erhvervshus eller på Virksomhedsguiden.dk.