You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Regeringens nye iværksætterstrategi hilses velkommen: Crowdfunding-markedet er på skrump

@Adam

Det danske crowdfunding-marked faldt 31 pct. fra 2022 til 2023. Indenfor alle kategorier af crowdfunding blev der i 2023 rejst 330 mio. kr. Kun egenkapital-crowdfunding var i vækst.

Det danske crowdfunding-marked faldt 31 pct. fra 2022 til 2023. Indenfor alle kategorier af crowdfunding blev der i 2023 rejst 330 mio. kr. Kun egenkapital-crowdfunding var i vækst.

Det danske marked for crowdfunding viser, at Efter et rekordår i 2022, hvor antallet af finansieringer blev fordoblet, var der i 2023 et fald på det danske crowdfunding-marked. Beløbsmæssigt faldt markedet til niveauet før 2022 – dog fordelt på væsentligt færre finansieringer.

Det samlede investerede beløb lå på godt 330 mio. kr. fordelt på 347 projekter, hvilket svarer til et fald på henholdsvis 31 pct. og 38 pct. i forhold til 2022. Det viser EIFOs årlige analyse af det danske marked for crowdfunding.

Ifølge Erik Balck Sørensen, investeringsdirektør i EIFO, er der helt sikkert et behov blandt danske iværksættere, derfor hilser han også regeringens iværksætterstrategi velkommen på det område:

”Regeringen lægger op til at fjerne forbuddet mod, at ApS’er ikke må sælge ejerandele. Det kan være positivt for mange iværksættere på det tidlige stadie og vil helt sikkert åbne op for danske udbydere, for her er en mere fleksibel finansieringsmulighed, som mange iværksættere formentlig gerne vil udnytte,” siger han og fortsætter:

“Med egenkapital-crowdfunding kan iværksættere blive eksponeret for en bredere investorbase og hurtigere tilgå kapital fra en større gruppe mindre investorer, ligesom de kan rejse mindre beløb, som måske ikke ville være interessante for ventureinvestorer. Derudover får de mere kontrol over virksomheden sammenlignet med venturekapital, hvor venturefonde ofte kræver en betydelig indflydelse på virksomhedens drift og strategiske beslutninger.”

Flere årsager til tilbagegang

Målt på både antallet af finansieringer og det rejste beløb var der faldende aktivitet indenfor låne-crowdfunding, kaldet crowdlending. I løbet af 2023 blev der samlet set rejst godt DKK 71 mio. fordelt på 81 crowdlending-finansieringer, hvilket svarer til et fald på henholdsvis 61 pct og 64 pct. i forhold til 2022.

Til gengæld var de lånte beløb større. I 2022 lå hovedparten af lånebeløbene mellem DKK 250.000–500.000, mens de i 2023 i stigende grad lå i størrelsesordenen DKK 1 til 2 mio. – 60 pct. af beløbene er dog fortsat under 1 mio. kr.

Erik Balck Sørensen forklarer at tilbagegangen på crowdfunding-markedet er præget af flere ting, men at det er et fald i låne-crowdfunding der styrer udviklingen:

”For det første er der kommet skærpede regler for godkendelse af crowdfunding-platformene og der havde flere af platformene ikke nået at få fornyet deres tilladelser. Derudover er der en generel tilbagegang på lånemarkedet, fordi renten er steget markant og virksomhederne er blevet mere forsigtige. For det tredje er der en del iværksættere, der skal betale tilbage på den gæld, de stiftede efter Covid19 i 2020 og 2021, hvor der var rigeligt kapital og kapitalen var billigere. Det flugter med, at vi i EIFO generelt ser en mindre efterspørgsel på lån.”

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY