‘Zoom’ og ‘remote’ er under corona-krisen for alvor blevet en del af danskernes dagligdag – og det er kommet for at blive. Men det nye arbejdsliv skaber nye udfordringer. Derfor lancerer remote-veteranen Jakob Knutzen et nyt startup, der skal lære virksomheder at arbejde sammen, hver for sig. 

Det er ikke kun de manglende kram og fødselsdagsfester, der er blevet en hæmsko i kampen om at være sammen, hver for sig. Flere virksomheder har problemer med at gå fra en synkron arbejdsfacon, til at skulle holde møder virtuelt, og omstille sig til en asynkron virksomhedskultur, der i højere grad er præget af mails, delte Google docs og forskudte arbejdstider.

“Virksomheder har problemer med alt fra agendaen på møder, til hvem der har ordet, når man ‘zoomer’. Mange arbejdsgivere fokuserer stadig på availability, og de er nervøse for, at deres medarbejdere ikke gør deres arbejde, når de ikke kan se dem,” siger Jakob Knutzen. 

Jakob Knutzen er, sammen med Christopher Holm-Hansen og Adam Wan, stifter af startuppet RemoteCamp. Startuppet skal hjælpe virksomheder med de udfordringer, som de møder, når de arbejder remotely.

Teamet bag RemoteCamp tæller blandt andet en tidligere UX produktudvikler fra Danske Bank, en udvikler med en stærk tech-baggrund og en serie-iværksætter, der blandt andre står bag StreamCrux – et startup der fra start opererede remote.

Teamet i RemoteCamp er spredt ud over to kontinenter og tre lande. Jakob Knutzen selv har over tre år arbejdet på tværs af seks lande i asien i virksomheden Lion & Lion og i et år kørt startup’et StreamCrux med folk på tre kontinenter og i seks lande.

Det stærke team har ikke bare fået opmærksomhed, men også en tidlig investering. 

“Morph Capital investerede allerede inden idéen var på plads. De investerede på den måde ikke i ideen, men i teamet, og det var et kæmpe klap på skulderen,” siger Jakob Knutzen.

Corona vil inspirere

RemoteCamp lanceres i denne uge, og forretningsmodellen for B2B-startuppet bygger på skræddersyede workshops lavet på baggrund af længere interviews. Ved samtaler med de enkelte virksomheder, finder RemoteCamp vejen til best practise. 

Virksomhedens specifikke stopklodser kan give saftig data, og det kan afføde en udvikling af tech-produkter. RemoteCamp har blandt andet mødt generelle frustrationer, når det kommer til overblik. Det har resulteret i udvikling af et program, der skal fjerne de mange screenshares. I stedet skal programmet køre ved siden af mødet, så der ikke opstår kaos, hvis folk åbner en ny fane i safari.

“Der er programmer, der løser meget specifikke problemer, men forhåbentligt rammer vi på et tidspunkt et endegyldigt produkt, der løser de større problemer,” fortæller Jakob Knutzen. 

I næste uge har RemoteCamp deres første to workshops i kalenderen og kunderne begynder så småt at tage kontakt.

Men nu hvor landets statsminister er i gang med forsigtigt at åbne vores lille land, og folk både længes efter synet af mennesker og møder med tørt wienerbrød, er RemoteCamp så stadig en god forretning?

Det mener Jakob Knutzen bestemt. For selvom længslen efter kontoret er stor, mener han, at corona ikke kun har accelereret projektet, men også inspireret til at fortsætte den remote-strategi i større eller mindre grad. Det skyldes ikke kun fleksibilitet. Det asynkrone giver også mulighed for samarbejder på tværs af kontinenter. 

“Mange udviklingshold sidder i udlandet, og ofte er der billigere arbejdskraft at hente. Desuden åbner det muligheden for en virtuel globalisering. Folk vil begynde at tænke på ansættelser fra områder udenfor København og Aarhus,” siger Jakob Knutzen.