You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Riget-spinout rejser investering til revolutionerende stamcelleteknologi

Medstifter af Cell2Cure, Mandana Haack-Sørensen.
Cell2Cure, et spinout fra Kardiologisk Stamcellecenter på Rigshospitalet, har hentet en mindre millioninvestering fra en gruppe Keystones-engelinvestorer. Virksomhedens stamcelleteknologi kan betyde et paradigmeskifte for stamcellebehandlinger, spår folkene bag.

Det danske spinout fra Rigshospitalet, Cell2Cure blev stiftet i 2018 med det formål at videreudvikle og kommercialisere stamcelleterapier. Nu har virksomheden hentet en investering 1,3 millioner kroner fra en gruppe engelinvestorer fra Keystones.

Teknologierne vedrørende produktionsskalering samt opbevaring og distribution af stamceller blev udviklet på Kardiologisk Stamcellecenter på Rigshospitalet af Cell2Cures stiftere Professor Jens Kastrup, og forskerne Annette Ekblond og Mandana Haack-Sørensen.

De tre forskere har arbejdet med stamceller i mange år, primært i forbindelse med behandling af hjertesygdomme. I den sammenhæng udviklede de en teknologi, der gør, at man kan fremstille stamceller på en måde, der har unikke fordele i forhold til de tidligere metoder.

”Det handler primært om, hvordan man fremstiller, opbevarer og distribuerer stamceller. Det lyder måske lidt trivielt, men det er sindssygt vigtigt, at teknologien gør det muligt for os at producere stamcelleprodukter på en industriel og kommerciel relevant måde. For der er rigtig mange forsøg og behandlinger, der har vist, at stamceller har helt fantastiske egenskaber i behandlingen af mange forskellige sygdomme. Men problemet har været, at man har haft virkelig svært ved at fremstille stamceller på en måde, så de kan bruges i en anden sammenhæng end bare som interessante forskningsprojekter,” siger Martin Roland Jensen.

Investorer spår stor potentiale

Traditionelt har det primært været patienterne selv, der har leveret stamcellerne. Det er imidlertid en stor udfordring at generere et tilstrækkeligt antal effektive stamceller fra hver enkelt patient. Det tager typisk 6-8 uger at producere nok stamceller til en enkelt behandling.

Men det kan Cell2Cures teknologi løse, idet man henter stamceller fra sunde donorer, hvilket gør det muligt at fremstille stamceller i store mængder. Teknologien gør det også muligt at opbevare dem frosset i flere år og sende dem kloden rundt. Og det potentiale vækker begejstring hos engelinvestorerne – selvom det muligvis vil tage lang tid at forløse.

”Den er i hvert fald mindst fem år. Som investor i biotek er der som sagt en meget høj risiko, men der er også mulighed for meget store gevinster, hvis kortene falder rigtigt ud. Det kræver en hel masse ting. Det er både at have det rigtige produkt, det fornødne held og mange andre ting – men når vi kigger på Cell2Cure, så er der efter min mening helt klart en mulighed for, at det bliver en stor succes, og det er derfor, jeg er gået ind i det,” siger Jesper Kihl, ledende investor af gruppen af Keystones investorer.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY