Fem nye robot- og droneiværksættere er netop blevet udvalgt til Odense Robotics StartUp Hub hos Teknologisk Institutet. En af dem er Fishi Robotics, der er flyttet fra Silicon Valley til Odense, fordi betingelserne for at bootstrappe er langt bedre her.

Det danske robotudviklermiljø er blevet en markant spiller på den internationale scene, som er attraktivt for internationale iværksættere. Det er australske Carl Chatfield fra startuppet Fishi Robotics et bevis på. Han har nemlig flyttet virksomheden fra Silicon Valley til Odense, for at deltage i Odense Robotics StartUp Hub, hvor virksomhedens vækst skal accelereres de næste 12 måneder.

“Robotmiljøet i Odense byder på en optimal blanding af teknisk know-how, markedsadgang og iværksættermiljø. Derfor har jeg valgt at flytte fra Silicon Valley for at etablere min virksomhed her,” siger Carl Chatfield, stifter af Fishi Robotics.

“Jeg forventer, at her kan jeg komme hurtigt i gang, fordi betingelserne for at etablere virksomhed er enkle at gå til. Samtidig vurderer jeg, at jeg kan drive Fishi Robotics længere med bootstrapping her end i Californien.”

Læs også: Odense Robotics: – Man kan ikke bare skabe en klynge

Carl Chatfield udvikler en undervandsdrone, der kan overvåge og rapportere, hvordan skibe eller havvindmøllers tilstand er under havoverfladen, hvilket hidtil ikke har været muligt. Han finansierer selv udviklingen af virksomheden og håber, at accelerator-forløbet i Odense vil accelerere hans virksomhed og tiltrække investorer.

“Det er et kvalitetsstempel at tech-specialister i udlandet har fået øjnene op for Odense som et verdenscentrum for robot- og droneudvikling og særligt for startups. Det er vigtigt, at vi hele tiden har fokus på at skabe optimale rammebetingelser for udviklingen af nye robot- og dronevirksomheder, såvel danske som internationale startups. De tilfører området værdifuld viden, innovation og talent – og det er med til at fastholde Danmarks globale position inden for robotudvikling samt styrke fødekæden af fremtidens robot- og dronesucceser,” siger Mikkel Christoffersen, forretningschef i Odense Robotics.

Robotter til lands, til vands og i luften

I alt er fem startups rykket ind i Odense Robotics StartUp Hub hos Teknologisk Instituts 2.000 m2 udviklingshal i Odense. Deres forretningsideer understreger, at der fortsat eksisterer et enormt potentiale for at udrydde nedslidende, risikofyldte og omkostningstunge arbejdsopgaver ved hjælp af robotter, droner og automation – til lands til vands og i luften:

“Robotudvikling er blevet en unik branche for Danmark med Odense som et regulært kraftcenter. Robotindustrien har den særlige styrke, at den bidrager direkte til andre branchers udvikling og samtidig skaber arbejdspladser og eksport. Derfor er det vigtigt, at vi understøtter den og skaber gode rammer for udvikling. Jeg glæder mig til at følge de fem nye virksomheder i hub’en, og jeg håber, de vil finde sig rigtig godt til rette i Odense,” siger Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense Kommune.

De fem nye startups i robothubben er:
Fishi Robotics: Udvikler en undervandsdrone, der kan overvåge og rapportere, hvordan skibe eller havvindmøllers tilstand er under havoverfladen.
FarmDroid: Udvikler en autonom markrobot til landbruget, der sår afgrøder og renser jorden for ukrudt og skadeplanter uden brug af sprøjtemidler og CO2-neutralt.
Happtec: Udvikler plug-&-play løsninger, der gør det enklere og billigere at installere og anvende robotter i produktionsvirksomheder.
Lorenz Technology: Udvikler en ny overvågningsteknologi, der kan anvendes som en selvkørende eller flyvende sikkerhedsvagt til brug ved lufthavne og andre bevogtede områder.
Robot Logistics: Udvikler en automatiseret lagerløsning, der gentænker plukkeprocesser på lagre og hos e-handelsvirksomheder.