Digitaliseringen vil tage jobs fra os, har vi længe hørt. Men en ny undersøgelse viser, at det også gør det mindre lukrativt at outsource produktion til udlandet. 

Robotter, automatisering og digitalisering er ikke kun jobsnappere, der gør mange arbejdsløse i fremtiden. Det effektiviserer også processer og en nu undersøgelse viser, at det også gør det mindre lukrativt at outsource produktion.

Det skriver Berlingske Business.

Kun 27 procent af de danske topledere planlægger at outsource produktion i løbet af det kommende år, viser undersøgelsen, som laves årligt af PwC. Og det er et kraftigt fald.

En trend er knækket

I 2016 ville over halvdelen af toplederne nemlig outsource. Normalt er tendensen også, at når det bliver dyrt i Danmark, så sender man produktionen til udlandet. Men nu kan det se ud til, at robotterne kan knække den trend.

“Kurven for outsourcing er knækket. En af årsagerne kan være, at de danske topledere ved hjælp af digitale muligheder og særligt robotteknologi inden for en kort årrække kan hjemtage nogle af de opgaver, som de før i tiden har outsourcet,” siger seniorpartner og administrerende direktør i PwC Danmark, Mogens Nør­gaard Mogensen, til Berlingske Business.

Ufaglærte jobs går til robotter

Robotterne vil naturligvis stadig komme til at tage mange manuelle jobs, og i følge Danmarks Statistik er det også industrien, der outsourcer mest. Men robotterne vil være mere effektive og kunne producere mere pr. arbejdstime, hvilket gør Danmark mere konkurrencedygtigt, siger cheføkonom i AE, Erik Bjørnsted til Berlingske.

Dog kommer han også med en formaning; netop på grund af digitaliseringen vil industriens job i fremtiden kræve mere uddannelse. I fremtiden bliver adgangen til kvalificeret arbejdskraft afgørende for at drive en succesfuld virksomhed i Danmark.