Alle gæsterne på Roskilde Festival har i år fået ny teknologi på håndledet i form af chiparmbånd. Selvom chip-projektet ikke rulles fuldt ud i år, giver det allerede både privatlivs-bekymringer og potentiale for at forbedre festivalen gennem data.

Når festivalpladsen for alvor åbner op for både musik og publikum i dag klokken 17, så vil der på samme tid, som masserne stormer ind foran Orange Scene, sidde en IT-chef og holde vejret i spænding. For 57-årige Steen Bechmann Henningsen, der sidder med det overordnede ansvar for festivalens IT-løsninger, har i år fået ny teknologi, der skal holdes styr på: 150.000 chiparmbånd.

Som noget nyt er alle armbånd på festivalen nemlig udstyret med en chip.

For nogle lyder det måske dystopisk. Og på Twitter er initiativet da også blevet mødt med en vis skepsis. Men ifølge it-chefen er der ikke grund til bekymring af 1984’ske proportioner. For selvom alle armbånd i år er udstyret med bioteknologi, er det langt fra alle festivalgæster, der kommer i digital berøring med det nye system.

”Dem der får alvor kommer i berøring med systemet, er vores cirka 30.000 frivillige og de cirka 20.000 akkrediterede gæster, herunder de kunstnere, der kommer på festivalen,” fortæller Steen Bechmann Henningsen.

”Deres armbånd vil være registreret i et check in-system. På armbåndets UED-nummer ligger det data, vi har registreret – armbåndsnummer og adgangsrettigheder – og det data bliver så behandlet af det aalborgensiske firma Venue Manager, der står for adgangskontrol, og OnlinePOS, der står for betalingen i vores boder.”

For de frivillige betyder armbåndet, at de vouchers til mad, drikkevarer og merchandise, som de tidligere år har fået udleveret på papir, i år er blevet digitaliseret og registreret på deres armbånd. Derudover vil alle, der bevæger sig ind og ud af volunteers village og backstage village, skulle bippe sig ind via scannere ved alle porte. Der er håndholdte- og fastmonterede scannere, der vil lyse enten grønt eller rødt, når man passerer dem, og på den måde nedbringe nødvendigheden af vagtpersonale, og så er der gammeldags ”møller”, som man kender dem fra forlystelserne i Tivoli.

”Vi har valgt at teste tre forskellige adgangssystemer, så vi efterfølgende kan analysere og evaluere på, hvilket system der er det mest effektive,” forklarer Steen Bechmann Henningsen.

”Under festivalen vil vi have et hold af frivillige til at bevæge sig rundt og observere de forskellige løsninger for at se, om der danner sig lange køer. Det sidste, vi har lyst til, er, at vi næste år står i en situation, hvor folk ikke kan komme ind på festivalpladsen. Så det system skal der være helt styr på, før vi ruller det ud i større skala.”

Genbrugsglas er eneste tvungne registrering

Der hvor chiparmbåndet for alvor kommer på prøve under festivalen, er i forbindelse med ind- og udlevering af festivalens nye genbrugsglas. Når man køber en øl på festivalen, vil man samtidig skulle betale fem kroner for det glas, den serveres i. Roskilde er nemlig gået sammen med tre Northside, Tinderbox, Grøn, Tuborg og Plastic Change om at nedbringe antallet af de to millioner engangskrus, der hvert år ender i naturen i forbindelse med festivalerne.

På årets Roskilde festival betyder det, at alle der indleverer glas efter endt brug, vil få lagt en token svarende til fem kroner ind på deres chiparmbånd, der derefter kan bruges til at betale for det næste glas. Det betyder også, at alle chiparmbånd allerede er aktiveret, inden de er blevet udleveret til festivalgængerne, og at alle på festivalen altså vil kunne benytte sig af token-ordningen – også selvom man ikke har koblet sine personoplysninger til armbåndet.

Vil man benytte sig af chiparmbåndets andre muligheder, skal man koble sit armbånd til appen ‘F Wallet’. I appen kan man personliggøre sit armbånd, registrere sit betalingskort og holde styr på antallet af tokens, man har liggende på sit armbånd. Man vil desuden kunne spærre sit armbånd i tilfælde af, at man skulle miste det, og sikre sig, at eventuelle overskydende kroner på armbåndet finder vej tilbage til kontoen efter festivalen.

”Man kan altså benytte sig af chippen eller lade være. Vi vil gerne give folk på festivalen mulighed for, at de kan være helt fri for at registrere sig. Bevæger man sig hverken ind eller ud af de porte med scannere, og lader man være med at downloade ‘RF Wallet’-appen, har vi altså ingen registrerede data om armbåndenes bærere. Det bruger vi meget tid på at forklare folk. Både via vores GDPR-postkasse og på Twitter,” siger Steen Bechmann Henningsen.

Initiativet skal sikre en sikker festival i fremtiden

Ifølge Steen Bechmann Henningsen har man fra Roskilde Festivals side været forberedt på, at der ville være betænkeligheder ved det nye system.

”Derfor er det også utroligt vigtigt, at vi har styr på vores shit. Vi passer utroligt godt på de data vi har indsamlet, med password beskyttelse og dataminimering, og vi anonymiserer alle data vi lagrer i adgangssystemet allerede dagen efter festivalen – og betalingsoplysninger senest den 31. december,” siger han.

Har man på det tidspunkt stadig tokens registreret, vil man kunne benytte sig af dem på næste års festival, såfremt at man altså har registreret sig i RF Wallet.

Det nye chiparmbåndssystem er et projekt i millionklassen, men det vigtigste festivalen håber på at få ud af det, er ifølge Steen Bechmann Henningsen en optimering af festivalpladsen og indgangene. I samspil med Roskilde Festival-appen, der benytter brugeraktiverede lokalitetstjenester til at observere bevægelse på baggrund af data fra antallet af tændte devices med lokalitetstjenester aktiveret, der overvåges af britiske Crowd Connected, og hjælper til med at optimere arbejdet for festivalens sikkerhedsorganisation. Festivalen får i de kommende år mindre plads at udfolde sig over, men ambitionen er, at det ikke skal gå udover antallet af festivalgæster.

”Vi skal forvente, at vi får mindre plads, men vi kan godt lide den størrelse festivalen har nu. Det kræver optimering, og selvom vi ikke har rullet chiparmbåndssystemet helt ud i år, vil vi altså stadig kunne få noget brugbar data ud af det,” siger Steen Bechmann Henningsen.

”Når det så er sagt, er vi nødt til at arbejde mere med blandt andet GDPR, hvis vi skal brede systemet ud til resten af festivalens publikum. Vi er gode til at lave festival, men vi er ikke nødvendigvis verdensmestre i at lave IT-løsninger. Vi kan altid blive bedre.”