Hvert år indtager 130.000 mennesker Roskilde Festival og udgør midlertidigt Danmarks 4. største by.
Folkevandringen skaber ikke blot en orange feeling, men gør også ’byen’ sig til et oplagt testmiljø for danske iværksættere og startups, mener Roskilde Festival.
Derfor er festivalen igen i år er afsendere på startupprogrammet Det Cirkulære Laboratorium i samarbejde med Tuborgfondet, hvor cirka 40 grønne og bæredygtige virksomheder inviteres ind for at teste deres produkt eller løsning hos et åbent festivalfolk.
”Vi har haft iværksættere i gennem, som også har prøvet at stå og teste nede i hovedgaden. Og der er det ofte svært, fordi folk ikke har tid eller lyst til at tale. Men på festivalen har folk ikke nær så travlt og det gør, at de ofte er mere åbne,” fortæller Kristine Barenholdt Bruun, som er leder af Det Cirkulære Laboratorium.
Det Cirkulære Laboratorium
- Tuborgfondet har bevilliget i alt 7.565.000 kroner til et partnerskab mellem fondet og Det Cirkulære Laboratorium.
- Målet er at give næste generation af unge iværksættere mulighed for at skubbe til den grønne udvikling samt danskernes klimaadfærd.
- I alt har over deltaget 40 startups hos Det Cirkulære Laboratorium i år.
- Ambitionen er, at over 200 startups over de næste fem år skal i gennem Det Cirkulære Laboratorium.
- Koncepterne skal blandt andet bidrage til konkrete løsninger Roskilde Festival for at gøre begivenheden mere bæredygtig
Et tilgivende testmiljø
Igennem Det Cirkulære Laboratorium får de udvalgte startups adgang til netværk, andre virksomheder og mulige investorer. Og så får de selvfølgelig data på deres løsning, som de kan arbejde videre med.
I år har man gjort ekstra meget ud af at forberede iværksætterne på at brugerteste, så de vender hjem med det bedst mulige datasæt, fortæller Kristine Barenholdt Bruun.
”Når jeg snakker med de unge iværksættere, oplever mange, at det kan være svært at få adgang til testmiljøer. Ofte står sådan noget som tilladelser, regulativer og faste procedurer i vejen for, at man nemt kan komme ud og teste sit produkt. Og det er jo enormt vigtigt som startup hurtigt at kunne få feedback og pivotere, hvis det er nødvendigt.”
Roskilde Festival er et oplagt sted at brugerteste. Begivenheden skaber nemlig en stemning, hvor folk er hevet ud af hverdagens stress og jag og generelt er mere åbne over for at prøve nye ting, forklarer Kristine Barenholdt Bruun.
”Alt i alt giver det et mere tilgivende miljø, hvor det er okay at fejle. Det er nemt at få folk til at interagere og at integrere sit produkt i en testramme på festivalen, og det gør, at flere iværksættere har mod på at kaste sig ud i det. Det skaber til sammen et vildt godt fundament for mange startups.”