På årets Roskilde Festival spiller startups en central rolle med et nyt initiativ, der skal hjælpe iværksættere og unge virksomheder med at afprøve, udvikle og levere morgendagens bæredygtige samfundsløsninger. Vi har besøgt Det Cirkulære Laboratorium.

130.000 mennesker. Så mange samles hvert år på Roskilde Festival og udgør fra den ene dag til den anden en større by end både Aalborg, Vejle og Randers målt på befolkningstal. Og det skal de inviterede iværksættere i år gøre endnu mere brug af.

Med tiltaget Det Cirkulære Laboratorium skruer Roskilde Festival nemlig op for startupambitionerne og samler en række unge virksomheder under én fane, som alle får lov at teste deres produkt og interagere med brugerne på festivalen. Men samtidig får startups også en række nye muligheder, festivalen ikke har tilbudt tidligere.

”Tidligere har Roskilde Festival måske i højere grad blot ageret testplatform, og kun for ganske få virksomheder, men i år og fremadrettet får vores initiativer mere muskelkraft. Det betyder, at vi ikke bare slipper virksomhederne, efter de har deltaget på festivalen. I stedet bliver de tilbudt et mentornetværk, videndeling og mange andre ting. Vi skal undgå, at viden strander hos de enkelte virksomheder og gøre op med siloinnovation,” fortæller Kristine Barenholdt Bruun, leder af Det Cirkulære Laboratorium, mens hun viser rundt blandt startupsenes grønne løsninger.

Initiativet ligger gemt inde bag en cirkel af træer og grønt på campingområdet af festivalen. Midt i det hele ligger en stor, gammel lade, som man nok roligt kunne kalde lavteknologisk. Det samme kan man dog ikke sige om boderne inden for porten.

”Håbet er at finde frem til morgendagens bæredygtige løsninger og produkter,” fortæller Kristine Barenholdt Bruun.

En midlertidig by

Mens lederen af Det Cirkulære Laboratorium fortæller, forløser omgivelserne sig omkring os. Festivalgæster spankulerer afslappet rundt mellem boder, aktiviteter og produktfremvisninger – tydeligvis ikke bundet af hverdagens stress og jag. Derfor repræsenterer Roskilde Festival et helt særligt vakuum, hvor ingen på forhånd har besluttet, hvordan ting designes, bygges eller bruges.

”Mange startups og iværksættere mangler testmuligheder, hvor de samtidig får solide, kvalitative data på, hvordan deres produkt performer teknisk og i samspil med brugerne. Det kan være svært at få i de etablerede bymiljøer. Men Roskilde Festival samler et stort antal gæster på niveau med større danske byer, det er nemt at implementere løsningerne her, og så hersker der samtidig en åben kultur, langt fra hverdagens forudindtagethed, der gør det til et oplagt sted for iværksættere,” forklarer lederen af tiltaget.

Tanken bag er, at de 28 iværksættere, der er samlet i årets laboratorium, bruger festivalens rum til at blive klogere på deres løsning eller produkt, og samtidig samler indsigt, der hjælper dem videre til næste skridt på rejsen.

”Der skal tænkes nyt hvert år, når vi bygger en ny festival op, og derfor er det oplagt at bruge den nytænkning og konstante udvikling til at også at gøre en forskel for iværksætterne og invitere dem ind,” siger Kristine Barenholdt Bruun om det særlige testmiljø med festivalgæster.


Fakta: Det Cirkulære Laboratorium

  • Tuborgfondet har bevilliget i alt 7.565.000 kroner til et partnerskab mellem fondet og Det Cirkulære Laboratorium.
  • Målet er at give næste generation af unge iværksættere mulighed for at skubbe til den grønne udvikling samt danskernes klimaadfærd.
  • I alt deltager 28 startups hos Det Cirkulære Laboratorium i år.
  • Ambitionen er, at over 200 startups over de næste fem år skal i gennem Det Cirkulære Laboratorium.
  • Koncepterne skal blandt andet bidrage til konkrete løsninger Roskilde Festival for at gøre begivenheden mere bæredygtig

Startups får en større rolle

Initiativet er blevet til gennem et partnerskab mellem Roskilde Festival og Tuborgfondet. Frem mod 2025 er planen er at få 200 startups gennem Det Cirkulære Laboratorium.

”Det kan være svært som ung iværksætter at navigere i muligheder inden for funding, markedet og produktet, idékonkurrencer, acceleratorer og incubatormiljøer. Med Det Cirkulære Laboratorium er ambitionen derfor at hjælpe med at finde frem til lige præcis, hvor de er, og hvad der er det næste gode skridt for dem. Og at koble beslutningerne op på den viden, de får om brugernes adfærd og interaktioner med produktet på festivalen,” beskriver Kristine Barenholdt Bruun

Det Cirkulære Laboratorium, som blev offentliggjort i begyndelsen af februar, skal fremadrettet sikre, at iværksætterne får en større rolle på Roskilde Festival – både for samfundets og for festivalens egen skyld.

”Vi har selv som festival brug for alle de nye og bæredygtige løsninger, vi kan komme i nærheden af, hvis vi skal vores indfri vores ambition om på sigt at blive klimaneutrale. Derfor har vi klart selv en interesse i at lære mange af de her unge iværksættere at kende, og være med til at forme dem,” fortæller lederen af Det Cirkulære Laboratorium.