You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Roskilde Festival vil være en etableret del af startupøkosystemet: Vi »tilbyder noget, ingen andre rigtig kan tilbyde«

Kristine Barenholdt Bruun, leder af Det Cirkulære Laboratorium.
Siden lanceringen af Det Cirkulære Laboratorium sidste år har Roskilde Festival samarbejdet med iværksættere om at udvikle nye bæredygtige løsninger. Nu er ambitionen, at festivalen skal blive en fast testplatform for startupøkosystemet.

130.000 festivalgæster indtager hvert år Nordeuropas største musikfestival, Roskilde Festival, for at høre musik, drikke øl og være sammen.

Men det store antal gæster er samtidig gylden testplatform for startups, der skal have afprøvet deres grønne løsninger over for en ung og positivt stemt målgruppe, mener Roskilde Festival, der sidste år lancerede startupprogrammet Det Cirkulære Laboratorie i samarbejde med Tuborgfondet.

Læs også: Fremtidens løsninger: Mød startupsene, der brugertester gennem Roskilde Festivals startuprogram

Da man lancerede initiativet sidste år, var interessen overvældende. Det har betydet, at man i år sigter endnu højere.

”I vores første år kom egentlig flere virksomheder med, end vi havde regnet med. I år kan vi se, at vi er blevet mere modne og et mere kendt navn i startupøkosystemet. Vi har fået etableret nogle partnerskaber med inkubatorer og accelerator, som er begyndt at sende deres startups på Roskilde Festival,” fortæller Kristine Barenholdt Bruun, leder af Det Cirkulære Laboratorium.

Og det er den vej, det skal gå, hvis det står til startupprogrammet, der med en bevilling fra Tuborgfondet skal køre indtil 2025.

”Målet er at cementere os i økosystemet som den naturlige testplatform, som acceleratorer, inkubatorer og startups bruger” forklarer Barenholdt Bruun.


Det Cirkulære Laboratorium

• Tuborgfondet har bevilliget i alt 7.565.000 kroner til et partnerskab mellem fondet og Det Cirkulære Laboratorium.
• Målet er at give næste generation af unge iværksættere mulighed for at skubbe til den grønne udvikling samt danskernes klimaadfærd.
• I alt har over deltaget 40 startups hos Det Cirkulære Laboratorium i år.
• Ambitionen er, at over 200 startups over de næste fem år skal i gennem Det Cirkulære Laboratorium.
• Koncepterne skal blandt andet bidrage til konkrete løsninger Roskilde Festival for at gøre begivenheden mere bæredygtig


Udviklet procedurerne

Igennem Det Cirkulære Laboratorium får iværksætterne adgang til viden, netværk, andre virksomheder og mulige investorer. Men måske vigtigst af alt bliver de klogere på deres eget produkt.

Og lige netop den værditilførsel til virksomheder vigtig hele tiden at gøre skarpere, fortæller Kristine Barenholdt Bruun.

”I år har vi videreudviklet vores procedurer, så vi både workshopper med iværksætterne inden, under og efter festivalen. Det har vi gjort for at sikre, at de får det rette udbytte af programmet,” siger hun.

For de fleste af startupsene handler det i høj grad om at interagere med publikum, få dem til at bruge løsningen og opsamle den feedback, der opstår. De løse rammer gør, at man fra Roskilde Festivals side gør en dyd ud af at hjælpe med at destillere indsigteren.

”De data og den viden, startupsene indsamler gennem ugen, skal stå soleklart til, når de skal arbejde vider med, når mange af dem efterfølgende skal tilbage til tegnebrættet,” forklarer Barenholdt Bruun.

NordicGrow er et greentech-startup, der tester deres app og censor gennem Det Cirkulære Laboratorium i år.

Fast inventar i startupøkosystemet

Målet for det Cirkulære Laboratorium er at give næste generation af unge iværksættere mulighed for at skubbe til den grønne udvikling. Men samtidig har initiativet åbnet dørene op en helt ny type brugerforbindelse mellem startups og samfund.

”Vi drømmer om at gøre sourcingen af startupløsninger meget bredere. Med Roskilde Festival vil vi både arbejde med vores egen grønne omstilling, men også med vores gæsters. Og der vil vi gerne vise nogle andre måder at gøre tingene på. nogle andre valg og nogle grønne løsninger. Jo flere gange vores gæster oplever det, jo mere indflydelse kan det så få,” forklarer lederen af Det Cirkulære Laboratorium, og tilføjer:

”Når de møder de her 40 iværksættere og får et andet indblik i det, vil det påvirke dem i en positiv retning.”

De store europæiske musikfestivaler repræsenterer en unik mulighed for iværksættere. Netop derfor er man i Det Cirkulære Laboratorium også begyndt at afsøge muligheder for flere samarbejder på tværs af landegrænser.

”Vi har fundet vores ben at stå på og tilbyder noget, ingen andre rigtig kan tilbyde. Derfor kunne jeg godt se for mig, at vi på sigt kunne indgå i større ’pakker’ i samarbejde med resten af startupøkosystemet lige så vel som vi er begyndt at indgå aftaler med andre europæiske festivaler og startupøkosystemer. Potentialet er kæmpestort,” fortæller Kristine Barenholdt Bruun.

UGENS STARTUP: