Rammevilkårene for iværksætteri er “meget vigtige”. Det mener størstedelen af de 240 Folketingskandidater i en ny rundspørge. Og der er faktisk også en del enighed om, hvilke områder der kræver en indsats for at forbedre vilkårene.
Nærmest uanset hvor du sætter dit kryds i morgen, kommer du til at stemme på en politiker, som mener, at iværksætteres rammevilkår er vigtige. Det viser i hvert fald en rundspørge foretaget af organisationen Startup Borgen og TechBBQ.
240 Folketingskandidater på tværs af partier har besvaret rundspørgen, og her vurderer 83 procent, at gode rammevilkår er ”meget vigtigt,” mens 16 procent synes, det er ”vigtigt”. Kun én adspurgt kandidat mener, at det er ”mindre vigtigt”.
Den store enighed om, hvor vigtigt rammevilkårene er, stemmer imidlertidig ikke overens med, hvordan kandidaterne vurderer virkeligheden lige nu.
Kun hver femte er ”meget enig” i, at iværksætterkulturen i Danmark er god, og mindre end én ud af 10 mener er meget enige i, at de danske rammebetingelser for iværksætteri er i international topklasse. Overordnet giver de Danmark karakteren 6,7 ud af 10 som iværksætternation. Så hvad skal forandres, så virkeligheden kommer til at stå mål med ambitionerne?
Fakta: Hvorfor er iværksætteri vigtigt?
- 35.42%: Iværksættere er afgørende for at skabe jobs og beskæftigelse
- 22.08%: Iværksættere er med til at løse væsentlige samfundsmæssige udfordringer
- 39.17%: Iværksættere er vigtige drivkræfter for innovation i samfundet
Kilde: 240 folketingskandidater har svaret i en rundspørge fra Startup Borgen.
Hvad skal ændres?
For en politiker på valg er de fleste aganedaer selvfølgelig vigtige i en eller anden grad. Men kandidaterne er også blevet spurgt om, i hvor høj grad de vil arbejde for at skabe bedre rammevilkår efter valget. Og her giver de i gennemsnit agendaen 8,5 point ud af 10 mulige; altså ret stor enighed om, at der skal arbejdes for iværksætterne.
Mens der er enighed om, at der skal gøres noget, så er der faktisk også i nogen grad enighed om, hvad det er, der skal gøres.
Det gælder særligt opbakningen til at arbejde for adgangen til talent – både ved at øge det generelle arbejdsudbud (48,5% er i meget høj grad enig), gennem uddannelse (42% er i meget høj grad enig) og sikre adgang til udenlandsk arbejdskraft (45,5% er meget høj grad enig)
Samtidig er der bred opfattelse af, at iværksætteri skal spille en rolle i den grønne omstilling. Adspurgt hvilke tre klynger, det er vigtigst at prioritere scorer energiteknologi (69%), miljøteknologi (52%) og Fødevarer- og bioressourcer (49,4%) højest.
Selvom det ikke er første gang, politikerne har varslet et større fokus på iværksætteri, har startup-økosystemet nu rundspørgen i hånden, hvis ikke der bliver bedre vilkår efter valget – uanset hvad farven på regeringen bliver.