Sådan fandt Danske Bank deres rolle i startup-økosystemet

Danske Bank har arbejdet hårdt for at blive en del af det danske startup-økosystem. Bankkæmpen vil investere i fremtidens virksomheder, som vil transformere den støvede bankforretning, og være en strategisk partner for nystartede virksomheder. Read the English version here.

Danske Bank har arbejdet hårdt for at blive en del af det danske startup-økosystem. Bankkæmpen vil investere i fremtidens virksomheder, som vil transformere den støvede bankforretning, og være en strategisk partner for nystartede virksomheder. Read the English version here.

En bank fra 1871 og disruptive startups kan synes som et umage par. Men Danske Bank har med sin indsats i det nordiske økosystem skabt en platform, hvor både startups og den finansielle institution får reel værdi ud af samarbejde.

MobilePay, TheHub og for nylig +Impact. Alle initiativer der understreger, at startups ikke længere er en CSR-strategi for banken, men er blevet en reel mission. Den nordiske bankgigant er blevet forvandlet til en startup-venlig en af slagsen. En virkelighed der afspejles i den aktive rolle, som Danske Bank har indtaget i det nordiske økosystem. Banken har især fundet inspiration hos den amerikanske Silicon Valley Bank. En bank der har arbejdet med mere end 30.000 startups.

I dag er mere end 50 procent af danske startups kunder i Danske Bank.

“I dag, har vi et specialiseret team, der forstår startups. Vi forstår, hvorfor agilitet er det vigtigste parameter, og vi forstår, hvorfor røde tal på bundlinjen ikke er et dårligt tegn. Vi kigger på, hvordan vi kan bygge videre på vores internationale setup, så vi kan hjælpe startups med at blive scale-ups igennem vores globale orientering,” siger Kent Due-Frederiksen, Growth Manager ved Danske Bank.

Danske Bank vil være en strategisk partner for nystartede virksomheder. Banken har en række tilbud til startups. De giver adgang til advokater og revisorer, og så får startups adgang til bankens netværk af velhavende privat- og erhvervskunder verden over.

“De fleste startups vil have en bank, der forstår dem – hvilket vi ikke har været gode til”

Danske Bank besluttede sig for at støtte op om det nordiske startup økosystem for to-et-halvt-år siden. Banken besluttede at finde ud økosystemets egentlige behov, fremfor at støtte tilfældige initiativer. Derfor indgik de et partnerskab med Rainmaking.

“Vi fandt ud af, at startups først og fremmest vil have en bank, der forstår deres sprog, og som ikke kræver en 10-siders forretningsplan. De vil have en bankoplevelse, der glider. Derudover har de behov for finansiering, og her kan vores store netværk være værdifuldt, for entreprenører er oftest ikke interesserede i at optage banklån, fordi det indebærer risici for den personlige økonomi. Og det er oftest heller ikke manglen på kapital, der er den største udfordring, men nærmere et overblik over potentielle investorer og deres relevans for det enkelte startup. Derfor kan vi guide dem i vores netværk af investeringsvillige privatkunder til større virksomheder, som kunne være interesserede i startuppets produkt,” siger Pascal Franke, Founder & Head of Danske Bank Growth.

Det behov viste sig ikke at være unikt for danske startups. Silicon Valley Bank har designet sin forretningsmodel efter samme tilgang. Derfor har den danske bank indgået et partnerskab med den amerikanske ditto for at hjælpe nordiske startups, der vil skalere til USA.

På inspirationstur i økosystemet

Normale bankkunders behov er vidt forskellige fra startups. Danske Bank satte sig derfor ned med relevante interessenter for at finde ud af, hvilken værdi bankens eksisterende forretningsmodel havde for startups. En tilgang som Silicon Valley Bank brugte i sin tid.

“Det første vi gjorde var at komme ud af kontoret. Vi deltog i en masse events, arbejdede i forskellige kontorfællesskaber, som Rainmaking, og havde kaffemøder med en masse spændende mennesker fra økosystemet for at få så meget viden som muligt. Økosystemet tog imod os med åbenhed, som vi matchede ved at fortælle åbent om vores agenda, som var at finde ud, hvordan vi kunne støtte startups med vores kerneforretning,” siger Kent Due-Frederiksen.

Men de bankansatte vendte tilbage med meget mere end viden. De havde skabt sig et netværk, som senere manifesterede sig i faktiske partnerskaber, hvor de var med til pitching events og deltog i podcasts.

“Med hensyn til pitching events, så inviterede vi for eksempel 50 af vores mest velhavende private banking kunder med til Silicon Valley på en inspirationstur. Vi afholdte så en lang række matchmaking sessioner, hvor startups kom og pitchede for kunderne,” siger Pascal Franke.

Startup-strategi mere end CSR

2018 er blevet kaldt for året, hvor partnerskaber indenfor fintech vil eksplodere. Men hvordan det faktisk ser ud, er endnu oppe i luften. Danske Bank mener dog, at de har knækket koden med deres nye forretningsmodel, hvor både bank og startup vinder ved at indgå partnerskaber.

“Vi har håndplukket startup-rådgivere, som nu skaber deres egne netværk i økosystemet. De er alle sammen blevet udvalgt ud fra deres evne og motivation for at arbejde med startups. På den måde har banken nu fundet vores rolle i økosystemet. En rolle der skal skabe værdi for startups og vores egen kerneforretning,” siger Kent Due-Frederiksen.

“Vi får adgang til nogle fantastiske talenter og imponerende innovation. Den adgang giver os en forståelse af, hvad der sker udenfor banken – også indenfor fintech-vertikalen. Vi bliver eksponeret for nye forretningsmodeller og anvendelse af teknologi. Slutteligt, så er der selvfølgelig den kommercielle del. Vi har fundet ud af, at det er muligt at profitere, hvis vi går den rigtige vej. Den her strategi er ikke en CSR-indsats. Vi ser sorte tal på bundlinjen,” konkluderer Pascal Franke.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY