You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

mibook

Stifter: “Det er en blandet følelse at sælge sin virksomhed”

@Michael

Den online e-bogsportal mibook er blevet solgt. Det er kulminationen på syv år med op- og nedture for stifteren Jesper Enger-Rasmussen, der med en masse erfaring i baggagen nu retter sin opmærksomhed mod nye projekter.

Manden bag den online e-bogsforhandler mibook, Jesper Enger-Rasmussen, har efter 7 år bag roret i virksomheden valgt at sende staffetten videre til en ny ejer. Det er en aftale, hvor stifteren både er tilfreds med købsprisen og den nye ejer, der vil forsøge at videreudvikle mibook.

”Jeg kan ikke sige, hvem køberen er, eller hvad mibook er blevet solgt for. Men lad mig sige det sådan, at vi er tilfredse med selve købssummen. Og med køberen tror vi ligeledes på, at det er det rigtige fit, der kan skyde noget kapital ind og videreudvikle virksomheden”, siger Jesper Enger-Rasmussen.

Tvunget til iværksætteri

Det lå ellers ikke i kortene, at Jesper Enger-Rasmussen skulle blive iværksætter. Men da finanskrisen satten en stopper for en karriere i IT-branchen, og andre alternativer ikke lige var sagen, endte Jesper med at forfølge, hvad han så som et hul i markedet – e-bøger.

”Lige efter finanskrisen arbejdede jeg som ejendomsmægler-traniee. Jeg fandt ud af, det ikke var det, der var det rigtige for mig. Jeg havde længe gået med idéen omkring mibook. Jeg tænkte ikke på andet, så det endte med, jeg sagde op og derefter startede mit iværksætter-eventyr”,  siger Jesper Enger-Rasmussen.

Det blev starten på mibook, der så dagens lys tilbage i 2010 på et tidspunkt, hvor danske e-bøger endnu ikke var en ting. I stedet satsede mibook på engelske e-bøger, hvilket indebar visse udfordringer. Det var derfor først, da de danske e-bøger kom til, at der for alvor kom gang i forretningen. Men startvanskelighederne er blot nogen af de udfordringer, mibook har måtte løse fra sin undfangelse og frem mod det endelige salg.

”Fejl er dyre, men man lærer af dem”

Jesper Enger-Rasmussen er ikke sen til at indrømme, at man har begået fejl og gennem tiden stået over for adskillige udfordringer. Men han påpeger samtidig, at ingen fejl er blevet begået to gange, og at de kun har gjort ham selv og virksomheden stærkere og klogere.

”Vi har oplevet mange udfordringer. Fra konkurrenter som det offentlige med e-reolen, som blandt andet gjorde, at flere e-bogshandlere måtte lukke til Amazon og iBooks, der solgte deres e-bøger med tre procent moms fra Luxembourg. Derfor valgte vi også at flytte virksomheden ud af Danmark, så vi kunne konkurrere på lige fod med de andre,” siger Jesper Enger-Rasmussen.

Beslutningen om at operere med de lavest mulige marginer og store prisfokus spiller en stor rolle i virksomhedens success. Markedet er dog stadig trængt, og derfor er der ifølge Jesper nu behov for nye idéer.

Nye projekter stjæler tiden

Jesper Enger-Rasmussen, der nu er blevet serieiværksætter, også sat gang i flere nye projekter, som sluger hans tid og opmærksomhed.

”Nu skal tiden gå med Montara Watches, som jeg har stiftet sammen med CTO Allan Hansen og bestyrelsesmedlem Søren Rasmussen. Her udnytter vi en masse af de erfaringer vi har fra mibook, blandt andet vores pay with social-modul, som vi udviklede til mibook,” siger han.

Salget er således en kombination af for få timer i døgnet samt behovet for nye visioner i mibook, der har lokket iværksætteren til at sælge sin virksomhed.

”Køberen har en plan. Og vi håber selvfølgelig også at det i sidste ende vil komme kunderne til gavn i form af en bedre platform eller lignende. Der er jo det med mibooks, at man skal bruge nogle eksterne apps til at læse de e-bøger man har købt. Det er jo for eksempel et område man kunne fokusere på at forbedre. Det er i alt fald det vi har anbefalet,” siger Jesper.

Foruden urvirksomheden Montera Watches står Jesper Enger-Rasmussen også bag AWORK, der rådgiver små- og mellemstore virksomheder om online markedsføring, hvor han også har høstet mange erfaringer fra mibook.

Starten på et nyt kapitel

På den måde lever erfaringerne fra mibook videre i de nye foretagender, og det er bestemt heller ikke fordi, Jesper nu skal sidde og trille tommelfingre i Sydens sol. Alligevel kan Jesper se tilbage på en bumlet rejse, der nu slutter og bliver starten på et nyt kapitel i iværksætterbogen. Det er derfor både med vemod og lettelse, at han vinker farvel til mibook.

”Det er en blandet følelse. Én ting er selvfølgelig, at man selv har bygget det op fra bunden og på den måde er stærkt investeret i virksomheden. Men der er jo også mange andre involveret i projektet. Den nye ejer bringer ny energi og kapital ind, så på en eller anden måde synes jeg, det er godt. Specielt fordi alle parter er tilfredse med løsningen,” afslutter Jesper Enger-Rasmussen.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY