Selvom Mobilepay for længst har vundet forbrugernes hjerter, så er servicen endnu ikke for alvor slået igennem som betalingsmiddel nede i supermarkederne. I langt de fleste tilfælde vinder kreditkortet – fordi det er nemt, og det vi er vant til at bruge.
Salling Group tog allerede konsekvensen af den manglende tilslutning til de nye, mobile betalingsløsninger for flere år siden, og fjernede løsningerne fra sine butikker.
“De mange bud på mobilbetalingsløsninger, vi så, var først og fremmest skabt til betalinger person til person – altså det samme, som man kan i netbanken – og fungerede ikke ordentlig i supermarkedet. Det var et komplicerende og fordyrende mellemled, som ikke gav nok merværdi. Og samtidig gjorde det i nogle tilfælde afstemningen af kassen ekstra kompliceret,” siger Kim Vindberg-Larsen, Head of Mobile i Salling Group.
I konkurrencen om forbrugernes gunst er nu især ApplePay på vej som et muligt alternativ. Men ApplePay bruger eksisterende terminaler, og skaber derfor også en dyrere omkostningsstruktur for købmændene, mener han.
“Selvfølgelig følger vi brugeradoptionen nært, men vi ser også, at ApplePay har nogle grundlæggende udfordringer – ligesom øvrige løsninger. Ikke bare de øgede omkostninger på transaktionerne, men også den ufleksibilitet for at kunne implementere det ind i egne løsninger,” siger Kim Vindberg-Larsen.
Derfor har Salling Groups digitale udviklingsteam udviklet sin egen løsning fra bunden kaldet ‘Scan&Go’, som fra start har haft fokus på kundernes oplevelse, indkøbsflowet og medarbejdernes daglige rutiner i butikkerne. Og løsningen er nu lanceret i den første store pilottest i fem Netto-butikker i Aarhus.
‘Scan&Go’-løsning kan i pilottesten prøves i fem Nettoer i Aarhus på Finderupvej, Søren Frichs Vej, Skovvejen, VeriCentret og Nordre Strandvej.
Shopping-superkræfter til mobilen
I det indledende arbejde kiggede Salling Group blandt andet til Amazon Go, som har udviklet et system, der med en hær af videokameraer og kunstig intelligens følger med i, hvad den enkelte kunde køber – og automatisk trækker pengene, når kunden forlader butikken.
Men løsningen ville blive vanvittigt dyr. Ikke alene ville den kræve enorme ressourcer til udviklingen og formentlig et dedikeret datacenter ved hvert varehus. Helt lavpraktisk ville videoovervågningen af et Bilka-varehus kræve så mange kameraer, at tagkonstruktionen i hypermarkederne formentlig skulle forstærkes.
”Men vi har lavet noget med samme formål: At digitalisere indkøbsoplevelsen i den fysiske butik på en måde, der gør det nemmere, og som forbedrer oplevelsen for vores kunder og kolleger. Og vi har med meget få midler løst nogle af de største udfordringer – fordi vi tænker smart og kigger på, om det kan blive lønsomt,” siger Kim Vindberg-Larsen.
Udgangspunktet for den nye selvbetjenings-app er kundens egen smartphone, og for Salling Group har det været vigtigt, at løsningen kunne mere end bare agere digital udgave af et dankort.
”Appen understøtter hele indkøbsoplevelsen i butikken. Man scanner varerne med smartphonen, når man putter dem i sin kurv, og når man er færdig betaler man simpelthen bare på telefonen og forlader butikken, uden at man behøver blive ekspederet af en kassemedarbejder,” forklarer Kim Vindberg-Larsen.
Flere fleksible features til selvbetjening
Selvom løsningen endnu kun er i pilottest, arbejder udviklingsteamet hos Salling Group allerede på at udvide funktionaliteten, så appen gennem en række helt lavpraktiske services, som forbrugerne efterspørger, overstiger det, man kan forvente af betalingskortet i dag.
Et af de første skridt er en nyudviklet kvitteringsløsning ovenpå servicen. Og med en kombination og egen udvikling og en dedikation til at lytte til kunderne gennem et ‘Consumer Service Program’, har udviklerne skabt en platform, hvor de hurtigt kan levere de funktioner, som kunder og kolleger ude i butikkerne efterspørger.
“Det vigtige er, at vi i Salling Group har frihed til at udvikle og lancere en række services selvstændigt, hurtigt, effektivt og smart – uden alt for stor afhængighed af underleverandørers begrænsninger. Det betyder, at vi er forberedt på en række kommende services, som forbrugerne har indikeret, at de har behov for – men også en række helt nye, som vi er spændt på at se, om forbrugerne efterspørger i tilstrækkeligt omfang,” siger Kim Vindberg-Larsen.
For koncernen handler det nemlig ikke om at konkurrere med teknologiske landvindinger som Amazon Go. Løsningerne fra Salling Group skal sigte på at være lønsomme, og så skal den kunne håndtere helt lavpraktiske indkøbsscenarier som datonedsatte og vægtvariable varer: Vandmeloner vejer ikke det samme, og det skal løsningen helt lavpraktisk kunne håndtere.
Fjerner grænsen mellem online og offline
Scan&Go er ikke alene skabt til at understøtte indkøbsflowet i butikkerne. På sigt kan den digitale indkøbsmakker være med til at ændre indkøbsflowet, så det bliver endnu nemmere at være kunde.
”Scan&Go er mere end betaling, og at kunden kan springe køen over til kassen. Scan&Go er bygget på en helt ny platform, og en række af nye services er ved at blive klargjort til test – hele tiden med fokus på selvbetjening, så butikkens personale får mere tid til at være på gulvet, og ikke løbe mellem vareopfyldning, kassebetjening og at hjælpe kunder,” forklarer Kim Vindberg-Larsen, og fortsætter:
“Og man skal ikke undervurdere de mange afledte effekter, som bliver løst: Eksempelvis giver Scan&Go en langt mere præcis håndtering af produkter, som risikere at blive smidt ud, og skaber dermed synergi til MadSkalSpises. Med digitale løsninger giver 1+1 altså ikke altid kun 2 – selvbetjeningen er altså også et klart win for madspilds-initiativet.”
Bliver appen en succes, har det digitale indkøb i en fysisk butik potentiale for at tilføje endnu flere nye funktioner, i takt med at kunderne vender sig til mulighederne. F.eks. mener Kim Vindberg-Larsen, at det vil være oplagt at kunne tilføje den blomst eller dunk sprinklervæske, som man først støder på ude på fortovet, når man troede man var færdig med at handle; det skal være nemt at finde alternative varer, hvis hylden er tom; der skal bygges smarte features ind i kvitteringsløsningen osv.
Samtidig åbner løsninger op for helt nye forretningsområder indenfor selvbetjening i koncernens varehuse – fx selvbetjening af automater med frisk juice, som i dag ikke kan gøres til virkelighed, fordi omkostningerne til selvbetjeningen er for høj.
”Udviklingen skal ske i små skridt, så vi hele tiden har fokus på det, kunderne efterspørger. Men vi tror på, at hvert skridt leder os frem mod fremtidens shopping-oplevelse. Det gælder om hele tiden at være relevant. Vi har allerede rigtigt gode erfaringer fra ClubSalling-appen – som basalt set bruger samme backend som ‘Scan&Go’ – der har været med til at få en masse nye brugere med i Sallings univers,” siger Kim Vindberg-Larsen.
Artiklen er en del af temaet om “Fremtidens Retail”. Du kan læse næste artikel i temaet her: